Zorgverzekering 18 jaar geworden

    • 18 jaar geworden

      Wanneer je net 18 bent geworden of bijna 18 wordt veranderen er een hoop zaken. Je gaat misschien aan een nieuwe studie beginnen, op jezelf wonen of op een verre reis. Daarnaast ben je vanaf je 18e verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten.

      Direct naar Top 5 Zorgverzekeringen

Zorgverzekering verplicht

Iedere Nederlander van 18 jaar of ouder moet verzekerd zijn voor een basispakket medische zorg via een basiszorgverzekering. Hieronder vallen zaken als de huisarts, spoedeisende hulp en ambulancevervoer. Dit kun je naar wens nog uitbreiden met een aanvullende zorgverzekering.

Je dient de basiszorgverzekering binnen een maand na je 18e verjaardag geregeld te hebben, anders riskeer je een boete. Het is niet moeilijk om een zorgverzekering af te sluiten, maar door hier wat tijd aan te besteden kun je wel een goedkoop pakket vinden en dat scheelt je maandelijks veel geld!

Krijg korting op je zorgverzekering!

Kinderen zijn tot 18 jaar altijd gratis verzekerd via hun ouders. Vaak biedt de zorgverzekeraar van je ouders je automatisch dezelfde polis aan, maar het verstandig om deze niet zomaar af te sluiten. Door even online rond te kijken kun je namelijk een goedkopere deal vinden. Alle dekkingen zijn hetzelfde in het basispakket, dit is vastgelegd in de wet. Veel zorgverzekeraars bieden echter speciale kortingen 18 jaar voor studenten. Denk hierbij aan een korting op je maandelijkse premie omdat studenten over het algemeen weinig ziek zijn en alles online regelen.

Eva, Amsterdam (18):
“Ik vertelde mijn vriendinnen dat ik er erg tegenop zag om na mijn 18e verjaardag meer dan €100 per maand aan een zorgverzekering te betalen. Toen bleek dat veel van mijn vriendinnen maar €70 per maand kwijt waren. Ik had geen idee dat er zoveel aanbiedingen waren met zorgverzekeringen voor studenten! De brief van de zorgverzekeraars van mijn ouders heb ik aan de kant gelegd en na een avondje achter de computer had ik zo €35 per maand bespaard.”

Op kamers gaan

Veel studenten zijn 18 jaar wanneer ze op kamers gaan. Er zijn een hoop zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat verhuizen. Zo krijg je te maken met vaste lasten en belastingen die je dient te betalen en verzekeringen die je moet afsluiten. Hierover kun je meer lezen op de pagina op kamers gaan.

Belangrijke verzekeringen zijn:

Inboedelverzekering: met de inboedelverzekering bescherm je alle spullen in je kamer tegen inbraak en plotselinge schade. Je bent al verzekerd voor een paar euro per maand

Buitenshuisverzekering: je neemt natuurlijk ook vaak waardevolle spullen zoals je laptop en smartphone mee naar buiten. Deze dek je allemaal met een buitenshuisverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering: De aansprakelijkheidsverzekering dekt alle schade die jij per ongeluk aan anderen aanricht. Dit kan gaan om spullen, maar ook om dure ziekenhuisrekeningen

Stappenplan zorgverzekering afsluiten

zorgverzekering 18 jaar

Reizen

Zoals op deze pagina uitgelegd is ben je op je 18e verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Het is echter verstandig om ook je reisverzekering te controleren. Er zijn reisverzekeraars die jongeren tot 18 jaar gratis meeverzekeren op de reisverzekering van ouders. Het is dus slim om op je 18e een eigen doorlopende reisverzekering af te sluiten voor alle studiereisjes, vakanties en citytrips die je gaat maken.

Top 5 Reisverzekeringen

Meer informatie

Ben je net 18 geworden of word je bijna 18 en wil je nog wat meer informatie over de zorgverzekering? De volgende artikelen kunnen dan handig zijn om nog even door te nemen:

Weet je niet precies hoe je het zoeken naar een zorgverzekering moet aanpakken? Op de pagina Stappenplan zorgverzekering lees je precies wat je moet doen.

Lees wat de belangrijkste dekkingen zorgverzekering voor studenten zijn.

Bekijk meer informatie over wat er rondom de zorgverzekering verplicht is vanaf 18 jaar.

Op de pagina overige verzekeringen vanaf 18 jaar lees je meer over allerlei verzekeringen.

© 2005 - 2017 Studenten-Zorgverzekeringen.nl | Cookies | Partners | Hoe werken wij? | Privacy | Disclaimer.