Print icon

Aanvullende zorgverzekering

Je kan als student een aanvullende studenten zorgverzekering afsluiten. Deze kan je gedurende het hele jaar afsluiten toevoegen aan je huidige zorgverzekering. Je betaalt dan alleen premie voor de resterende maanden van het kalenderjaar. Veel zorgverzekeraars bieden een speciaal studentenpakken aan. Hieronder vind je een actueel overzicht (update 2020) van alle studentenpakketten.

Aanvullende studenten zorgverzekering modules

Studenten zorgverzekering overzicht 2020
ZorgverzekeraarZorgverzekeringOpleidingAanvullende zorgpremie
AnderzorgJongnvt€ 15,75
CZJongerennvt€ 18,95
MenzisJongeren Verzorgdnvt€ 19,95
InTwenteAV StudentMBO/ HBO/ WO€ 14,25
Studenten Goed verzekerdBasis Plus + StudentenHBO/ WO€ 2,51
Studenten Goed verzekerd1 ster + StudentenHBO/ WO€ 5,50
Studenten Goed verzekerd2 sterren + StudentenHBO/ WO€ 13,56
Studenten Goed verzekerd3 sterren + StudentenHBO/ WO€ 24,95
Studenten Goed verzekerd4 sterren + StudentenHBO/ WO€ 45,95
UnivéJong Pakketnvt€ 32,95
UnitedConsumersVGZ Jong Basisnvt€ 15,09
UnitedConsumersVGZ Jong Uitgebreidnvt€ 27,34
VGZVGZ Jong Basisnvt€ 15,09
VGZVGZ Jong Uitgebreidnvt€ 27,34
Zilveren KruisBasis Plus ModuleMBO€ 2,50
Zilveren KruisAanvullend 1 sterMBO€ 6,95
Zilveren KruisAanvullend 2 sterrenMBO€ 17,50
Zilveren KruisAanvullend 3 sterrenMBO€ 27,50
Zilveren KruisAanvullend 4 sterrenMBO€ 50,50
Zorg en ZekerheidAV SureMBO/ HBO/ WO€ 17,50
Zorg en ZekerheidAV StandaardMBO/ HBO/ WO€ 19,10
Zorg en ZekerheidAV BasisMBO/ HBO/ WO€ 11,75
Zorg en ZekerheidAV GeZZinMBO/ HBO/ WO€ 49,00
Zorg en ZekerheidAV GeZZin CompactMBO/ HBO/ WO€ 22,55
Zorg en ZekerheidAV PlusMBO/ HBO/ WO€ 45,20
Zorg en ZekerheidAV TopMBO/ HBO/ WO€ 40,30
Zorg en ZekerheidAV TotaalMBO/ HBO/ WO€ 99,00

Acceptatievoorwaarden aanvullende zorgverzekering

Bij het basispakket van een zorgverzekering geldt er een acceptatieplicht. Voor een aanvullende studentenzorgverzekering geldt deze acceptatieplicht echter niet. Verzekeraars mogen je dus weigeren voor een aanvullende verzekering of een hogere premie vragen.

Het zou dan ook kunnen dat er bij de aanvraag van een aanvullende zorgverzekering vragen worden gesteld over je gezondheid. Andersom is het ook zo dat jongeren en studenten in veel gevallen een lagere premie hoeven te betalen dan ouderen. Het beleid over het accepteren van een persoon kan per aanbieder van een aanvullende zorgverzekering verschillen.

Kijk op onze pagina acceptatievoorwaarden welke aanvullende zorgverzekeringen wel en welke geen acceptatievoorwaarden hanteren.

Vergoedingen alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen zijn niet bewezen door de wetenschap als effectief en deze behandelingen worden daarom niet standaard door zorgverzekeraars vergoed. Het is mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten die deze alternatieve zorg wel (deels) vergoedt.

Meer informatie over de vergoedingen alternatieve geneeswijzen vind je hier.

Vergoedingen anticonceptie

Anticonceptie wordt tot je 21e vergoed vanuit het basispakket. Je betaalt dan wel het eigen risico. Voor de kosten van anticonceptie bieden veel verzekeraars een aanvullende dekking. Wanneer je een aanvullende verzekering voor anticonceptie zoekt, kan het per zorgverzekeraar verschillen hoeveel behandelingen en/of medicatie je vergoed krijgt en voor welk bedrag.

Lees meer over de vergoedingen anticonceptie.

Vergoedingen dieetadvies

Een specialist kan advies over voeding geven wanneer je niet lekker in je vel zit of wanneer een ander eetpatroon noodzakelijk is doordat je ziek bent. Als de reden voor het voedingsadvies medisch is, dan krijg je hiervoor een vergoeding vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Deze vergoeding geldt voor maximaal 3 uur. Voor de overige kosten kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Lees meer over dit onderwerp op de pagina vergoedingen voedings- en dieetadvies.

Vergoedingen EHBO-cursus

Zou je graag een EHBO cursus willen doen? Dan bestaat de mogelijkheid de kosten van deze cursus vergoed te krijgen door je zorgverzekeraar. Dit kan echter alleen bij een aanvullende zorgverzekering. Wij hebben een pagina gewijd aan de vergoedingen voor een EHBO cursus vanuit een aanvullende zorgverzekering.

Lees hier meer over vergoedingen voor EHBO-cursus.

Vergoedingen ergotherapie

Indien je problemen ervaart in het zelfstandig uitvoeren van normale dagelijkse bezigheden, bijvoorbeeld tijdens je studie, in je mobiliteit of huishoudelijke taken, helpt ergotherapie je op weg zelfstandiger deze taken uit te kunnen voeren. Wat ergotherapie precies inhoudt en in hoeverre deze therapievorm vanuit het basispakket van je zorgverzekering wordt vergoed staat in het onderstaande artikel.

Lees hier meer over vergoedingen ergotherapie.

Vergoedingen fysiotherapie

Via het basispakket van je zorgverzekering krijg je fysiotherapie alleen tot je 18e vergoed. Wanneer je veel sport of een aandoening hebt kan een dekking voor fysiotherapie daarom erg nuttig zijn. Fysiotherapie wordt meestal aangeboden als onderdeel van een aanvullend pakket. De vergoedingen verschillen sterk per verzekeraar. Zo kan een verzekeraar een maximumbedrag of een maximaal aantal behandelingen vergoeden.

Op de pagina vergoeding fysiotherapie vind je veel informatie over deze vergoeding.

Vergoedingen huidtherapie

Je kunt met allerlei soorten klachten bij een huidtherapeut terecht, bijvoorbeeld wanneer je last hebt van eczeem, hevige acne of een wijnvlek. Behandelingen door een huidtherapeut worden meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar. Je hebt voor de behandeling dan ook geen verwijzing van de huisarts nodig. Er bestaan wel aanvullende zorgverzekeringen die huidbehandelingen dekken.

Kijk voor meer informatie op de pagina vergoedingen huidtherapie.

Vergoeding mindfulness

Mindfulness helpt je in het moment te leven en je aandacht daar bij te houden. Er zijn mindfulness cursussen te volgen bij verschillende specialisten, waaronder therapeuten of trainers. Bij diverse zorgverzekeraars komt een mindfulcursus voor vergoeding in aanmerking vanuit de aanvullende verzekering.

Kijk voor meer informatie op de pagina vergoeding mindfulness.

Vergoedingen opticien

Wanneer je slechter zicht hebt kun je ieder jaar veel geld kwijt zijn aan een bril en/of lenzen. Of misschien denk je zelfs aan een ooglaserbehandeling? Met een aanvullende verzekering krijg je meestal een vergoeding voor deze zaken. Hoeveel je precies vergoed krijgt ligt aan de verzekeraar waarbij je het pakket afsluit. Sommige verzekeraars keren bijvoorbeeld eens in de drie jaar een vergoeding uit voor een nieuwe bril.

Meer informatie over vergoedingen voor brillen en lenzen.

Vergoedingen orthodontie

Er zijn steeds meer volwassenen met beugel. Meestal zijn de beugels er vanwege estetische redenen, maar soms is de oorzaak medisch. Beugels worden niet standaard vergoed door de zorgverzekering. Je kunt hier een aanvullend pakket voor afsluiten. De tarieven van orthodontisten worden vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Lees hier meer over op de pagina vergoedingen orthodontie.

Vergoedingen osteopathie

Op het moment dat je kampt met problemen met bewegen, of het nu bepaalde spieren of gewrichten zijn waarbij je beperkingen ervaart, kan osteopathie uitkomst bieden. Je lichaam is een samenhangend geheel van spieren, zenuwen, weefsels en bloedvaten. Bewegingsproblemen op een bepaalde plek in je lichaam kunnen dus ook ergens anders in je lichaam de oorzaak vinden. De osteopaat gaat naar de mogelijke oorzaken van bewegingsproblemen op zoek en pakt deze aan.

Meer info over de vergoedingen osteopathie.

Vergoedingen steunzolen

Steunzolen zijn niet zo stoffig als je misschien denkt. Tegenwoordig zijn dit hoogwaardige zooltjes die je voet ondersteunen en zo voetklachten voorkomen of verminderen. Veel studenten hebben er dan ook baat bij. Wanneer jij een steunzool aanschaft, dan krijg je dit niet vergoed van de basiszorgverzekering. Wel is er een kans dat jouw aanvullende zorgverzekering dit vergoedt. Vooral wanneer je op maat gemaakte steunzolen nodig hebt is het zeker de moeite waard om te controleren wat jouw verzekering dekt.

Lees meer hierover op de pagina vergoeding steunzolen.

Tandartsverzekering

Eén van de belangrijkste aanvullende verzekeringen is de tandartsverzekering. De basisverzekering dekt alleen tandartsbehandelingen tot je 18 bent, daarna moet je alles zelf betalen. Met een tandartsverzekering krijg je wel een vergoeding voor deze kosten. De tandartsverzekering kan je meestal los afsluiten bij een verzekeraar, maar zit soms in een aanvullend pakket.

Lees meer over de tandartsverzekering.

Vergoedingen vaccinaties

Wanneer je op reis gaat, ben je soms verplicht om bepaalde vaccinaties te hebben. In andere gevallen kan het aangeraden worden. De prijs van een vaccinatie wordt bepaald door het vaccinatiebureau en verschilt daarom per instantie. Via een aanvullende zorgverzekering kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van de kosten.

Op de pagina vergoedingen vaccinaties lees je meer over dit onderwerp.