Bijzondere studieomstandigheden

Tijdens je studie kunnen er bijzondere studieomstandigheden aanwezig zijn die van invloed zijn op je studieprogramma en -voortgang. Bepaalde omstandigheden kunnen er zelfs toe leiden dat je een aangepast studieprogramma dient te volgen, bijvoorbeeld de topsportregeling voor topsporters.

Op deze pagina vind je meer informatie over verschillende bijzondere omstandigheden, mogelijke problemen waar deze studenten tegenaan kunnen lopen, hulp- en behandelvormen. Ook zal uitgebreid stil worden gestaan bij de vergoeding van hulp en eventuele behandelingen vanuit de zorgverzekering.

Wat zijn bijzondere studieomstandigheden?

Bijzondere studieomstandigheden kunnen erg divers van aard zijn. Een topsporter heeft bijvoorbeeld behoefte aan een studieregeling die hem of haar in staat stelt de studie met topsport te combineren. Andere bijzondere omstandigheden kunnen zijn dat je hoogbegaafd bent of op jonge leeftijd ouder bent geworden en de studie met de zorg voor een kind dient te combineren.

Ook kunnen er omstandigheden aanwezig zijn die je gezondheid bedreigen en van negatieve invloed kunnen zijn op je studieresultaten, bijvoorbeeld studenten die kampen met een alcohol- of drugs- of gameverslaving. Voor deze studenten bestaan extra ondersteunings- of hulpverleningsmogelijkheden.

Bijzondere studieomstandigheden uitgelicht

Ben je op zoek naar meer informatie, hulpverleningsmogelijkheden en vergoedingen met betrekking tot bepaalde bijzondere studieomstandigheden? In onderstaand overzicht worden verschillende bijzondere studieomstandigheden uitgelicht.

Student met alcoholverslaving

Wanneer je het aantal drankjes dat je drinkt niet meer kunt controleren en je er afhankelijk van wordt, dan heb je misschien een alcoholverslaving. Een alcoholverslaving kan veel schade aanrichten, zowel lichamelijk als mentaal. Het is daarom belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Verslavingszorg wordt meestal volledig vergoed door je zorgverzekering. Informeer naar de voorwaarden bij je zorgverzekeraar.

Lees meer over de alcoholverslaving.

Student met drugsverslaving

Er zijn vele soorten drugs en daarmee ook verschillende verslavingsvormen. Wat alle drugs gemeen hebben is dat ze je leven kunnen beheersen. Het is dan belangrijk om professionele hulp te zoeken, in de vorm van therapie of een afkickkliniek. Je krijgt hiervoor vaak een vergoeding vanuit de zorgverzekering.

Op de pagina student met een drugverslaving kun je meer lezen over dit onderwerp.

Student met gameverslaving

Een verslaving aan gamen of internetten kan je studie sterk in de weg zitten. Je verliest vaak je contact met het dagelijkse leven en kan daardoor ook depressief en eenzaam worden. Er zijn diverse therapieën en klinieken die je kunnen helpen wanneer je een gameverslaving hebt. Deze behandelingen worden meestal vergoed door de zorgverzekering.

Meer info over een gameverslaving.

Student met hoogbegaafdheid

Wanneer je hoogbegaafd bent kan je een andere denkwijze ontwikkelen en op een andere manier tegen je studie aankijken. Een hoog perfectionisme, problemen met de sociale omgang met medestudenten en een gebrek aan uitdaging kunnen bijvoorbeeld leiden tot lichamelijke en psychische klachten. Wil je meer informatie over hoogbegaafdheid of wil je weten waar je met je klachten terecht kan en wat je studenten verzekering hierbij financieel voor je kan betekenen?

Kijk dan op de pagina hoogbegaafde studenten.

Student met kind

Je kan er als student voor kiezen om vader/moeder te worden of het kan je onverwachts overkomen. Een kind krijgen is een grote verandering, zowel voor je levensstijl als financieel. Het belangrijkste is natuurlijk om rekening te houden met de gezondheid van je kind. De juiste verzekering is hierbij noodzakelijk. Ook wanneer je nog zwanger bent kan een goede verzekering je helpen met de kosten van kraamhulp en de bevalling. Daarnaast zijn er om je financieel te helpen subsidies die je als jonge ouder kan ontvangen.

Op de pagina student met kind vind je hier alle informatie over.

Student met overgewicht

Als je gewicht gevaarlijk is voor je gezondheid, dan wordt er gesproken van overgewicht. Overgewicht kan vele aandoeningen veroorzaken, zoals hartziekten en diabetes. Het is verstandig om hulp te zoeken bij een voedingsdeskundige, de huisarts en/of een psycholoog. Bij medische noodzakelijkheid worden behandelingen en operaties vaak vergoed door de zorgverzekeraar.

Kijk voor meer informatie op de pagina studenten met overgewicht.

Student met hulphond

Een hulphond ondersteunt en helpt personen met een ziekte of beperking bij dagelijkse activiteiten. Er zijn verschillende soorten hulphonden, elk opgeleid voor specifieke hulpsituaties. Niet alle soorten hulphonden komen voor vergoeding in aanmerking vanuit de zorgverzekering.

Kijk voor meer informatie op de pagina student met hulphond.

Student en ongewenst zwanger

Een ongewenste zwangerschap kan leiden tot het moeilijk besluit abortus te plegen. Welke voorwaarden gelden er bij abortus en wordt de abortus behandeling vergoed vanuit de zorgverzekering?

Kijk voor meer informatie op de pagina student en ongewenst zwanger.

Student en mantelzorger

Studie en mantelzorg zijn twee taken die in combinatie met elkaar veel tijd en energie in beslag nemen. Welke ondersteuningsmogelijkheden heb je als student en welke zaken worden vergoed vanuit de zorgverzekering?

Kijk voor meer informatie op de pagina student en mantelzorger.

Student en topsport

Op hoog niveau een sport beoefenen een studie volgen is geen eenvoudige combinatie, maar veel onderwijsinstellingen bieden regelingen om het mogelijk te maken. Het is natuurlijk extra belangrijk dat je goed verzekerd bent. Je zal veel tijd in het buitenland doorbrengen en waarschijnlijk meer gebruik maken van bijvoorbeeld fysiotherapie. De juiste verzekering zal deze kosten voor je vergoeden. Er bestaan ook speciale verzekeringen afgestemd op topsporters.

Meer informatie voor studerende topsporters.

Student met ziekte van Pfeiffer

Pfeiffer is een besmettelijk virus (epstein-barr virus) dat wordt overgedragen via speeksel. De ziekte gaat vanzelf weer over, maar zorgt ervoor dat je gedurende lange tijd extra vermoeid bent en andere symptomen kan hebben zoals keelpijn.

Kijk voor meer informatie op de pagina student met ziekte van Pfeiffer.

Expertise

Gezicht linda  van Reenen - ZorgexpertWij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Linda van Reenen heeft de informatie op deze pagina gecontroleerd. Zij is specialist op het gebied van studenten verzekeringen.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo uitgebreid mogelijk te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897