Tandartsverzekering

De dekking die geboden wordt vanuit het basispakket van een zorgverzekering met betrekking tot mondzorg is beperkt. Vanaf je 18e ben je niet meer verzekerd voor deze tandartskosten. Daarom kan je overwegen om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Je vindt hier meer informatie over de tarieven, de vergoedingen en de de mogelijke tandartsverzekeringen.
Ga hier direct naar een overzicht van de dekking en premies van aanvullende tandartsverzekeringen voor studenten.

Wat wordt er gedekt binnen het basispakket?

Onder de 18 jaar
Ben jij nog onder de 18 jaar dan worden voor jou de volgende zaken nog vergoed vanuit het basispakket:
– Het plaatsen van vullingen
– Het maken van röntgenfoto’s van het gebit
– Eén keer per jaar controle
– Het behandelen met fluoride
– Het verwijderen van tandsteen
– Het behandelen van een wortelkanaal

Boven de 18 jaar
Jongeren ouder dan 18 jaar krijgen GEEN vergoeding meer voor de jaarlijkse controle en tandheelkundige zorg. Hiervoor heb je een aanvullende tandartsverzekering nodig. Verder zit mondzorg zoals orthodontie NIET meer in het basispakket. In ernstige gevallen (zie onderstaande) kan orthodontie nog vergoed worden, hiervoor is dan wel een second opinion nodig van een andere zorgverlener. Kaakchirurgie wordt wel vergoed via het basispakket.

Uitzonderingen
In bijzondere situaties kan het zijn dat je wel tandartszorg kosten vergoed krijgt uit het basispakket, vraag dit altijd na bij je zorgverzekeraar. Enkele bijzondere gevallen kunnen zijn:
– Bij een afwijking waar je niet mee bent geboren
– Een stoornis van de groei
– Een stoornis van ontwikkeling


Wat wordt er gedekt met een aanvullende tandartsverzekering?

De dekking van de tandartsverzekering verschilt per verzekeraar. Je kunt er voor kiezen om een duurdere tandartsverzekering te nemen waarmee je meer vergoed krijgt. De vergoeding voor tandartskosten komt soms vanuit een aanvullend verzekeringspakket waarmee ook zaken zoals brillen, fysiotherapie en vaccinaties gedekt worden. Een paar voorbeelden van losse tandartsverzekeringen in 2016 zijn:

FBTO module tandheelkunde
Bij verzekeraar FBTO kan je een module tandheelkundige hulp afsluiten. De voorwaarden van deze module zijn:
• 100% vergoeding
• Je kunt kiezen uit een vergoedingsbedrag van € 250,- (premie € 13,55 (€12,19 tot 23 jaar)), € 500,- (premie € 22,79 (€20,50 tot 23 jaar)) of € 750,- per jaar (premie € 38,19 (€34,39 tot 23 jaar))
• Je kan de module alleen tegelijketijd met de basisverzekering afsluiten.
Ga voor meer informatie op onze pagina FBTO module tandheelkunde

Bewuzt Tand
Bij verzekeraar Bewuzt kan je twee aanvullende tandartsverzekeringen afsluiten. De voorwaarden van deze verzekeringen zijn:
• 75% vergoeding
• Een maximale vergoeding van € 250,- (Bewuzt Goed) of € 500,- (Bewuzt Beter) per jaar
• Premie € 9,25 (Bewuzt Goed) en € 19,25 (Bewuzt Beter) per maand
Kijk voor meer informatie op onze pagina Bewuzt Tand

Anderzorg Tand
Deze verzekering kost € 17,85 per maand en dekt de volgende zaken:
• 100% voor consulten
• 80% van andere tandheelkundige behandelingen
• Tot € 1000,- aan orthondontie
Ga voor meer informatie naar onze pagina Anderzorg Tand

Je bent niet verplicht om de tandartsverzekering af te sluiten bij de verzekeraar waar je basiszorgverzekering loopt.

Waar moet ik aan denken bij keuze wel of geen tandartsverzekering?

Je kunt jezelf afvragen of je wel een aanvullende tandartsverzekering nodig hebt. Heb jij een gezond gebit dan ben je misschien wel voordeliger uit als je jezelf niet aanvullend verzekert. Enkele tips die je kunnen helpen bij je overweging om wel of geen aanvullende tandartsverzekering te nemen:
– Op internet kan je door de overheid vastgestelde tandartstarieven bekijken. De kosten van een periodieke controle zijn in 2016 bijvoorbeeld € 21,09,-, een gebitsreiniging kost € 12,44,- en een kroon € 244,25,-. Op basis van deze tarieven kan je berekenen of een aanvullende verzekering zin heeft of niet.
– Als je geen aanvullende verzekering neemt, houd dan het geld wat je normaal gesproken zou betalen voor je aanvullende tandartsverzekering apart. Als er dan een keer een onverwacht bezoek aan de tandarts moet worden gebracht, heb je hier geld voor. Mocht dit niet het geval zijn, heb je aan het einde van het jaar nog wat extra`s om iets leuks mee te doen.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om aangenomen te worden door een zorgverzekeraar?

Heb jij een slechter gebit of bezoek je de tandarts vaak, dan ben je in de meeste gevallen goedkoper uit met een aanvullende tandartsverzekering. Indien je deze verzekering aan wil vragen, houd er dan rekening mee dat je zorgverzekeraar jou mag weigeren. Ook kan de verzekeraar voorwaarden stellen zoals:
Saneringsverklaring: Deze verklaring wordt opgesteld door je tandarts en vermeldt dat je gebit gezond is gemaakt op een bepaalde datum (gesaneerd). Hierbij worden dan het achterstallig onderhoud van het gebit en de gaatjes bijgewerkt.
Vragenlijst: Verzekeraars kunnen ook werken met vragenlijsten die betrekking hebben op jouw gebit en hoe je gebit onderhouden is. Adviseurs van de zorgverzekeraar behandelen deze vragenlijsten. Op basis van deze vragenlijsten adviseren zij de zorgverzekeraar over de acceptatie van jou als klant. Houdt er rekening mee, dat indien je afgewezen wordt, je dit moet melden bij eventueel een andere verzekeraar. Daarnaast hebben enkele verzekeraars bij een tandartsverzekering een standaard wachttijd bij het vergoeden van de tandzorgkosten. In sommige gevallen kan deze wachttijd oplopen tot 6 maanden. Als je besluit een aanvullende tandartsverzekering aan te vragen, let er dan op dat dit verwerkingsproces enige tijd kan duren. Het is aan te raden je huidige verzekering aan te houden tot je nieuwe officieel goedgekeurd is.

© 2005 - 2015 Studenten-Zorgverzekeringen.nl | Cookies | Partners | Hoe werken wij? | Privacy | Disclaimer.