Tandartsverzekering

De dekking die geboden wordt vanuit het basispakket van een zorgverzekering met betrekking tot mondzorg is beperkt. Vanaf je 18e ben je niet meer verzekerd voor deze tandartskosten. Daarom kun je overwegen om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Je vindt hier meer informatie over de tarieven, de vergoedingen en de de mogelijke tandartsverzekeringen.

Wat wordt er gedekt met een aanvullende tandartsverzekering?

De dekking van de tandartsverzekering verschilt per verzekeraar. Je kunt er voor kiezen om een duurdere tandartsverzekering te nemen waarmee je meer vergoed krijgt. De vergoeding voor tandartskosten komt soms vanuit een aanvullend verzekeringspakket waarmee ook zaken zoals brillen, fysiotherapie en vaccinaties gedekt worden. Kijk voor een actueel overzicht van de dekking van aanvullende tandartsverzekeringen op de pagina van de zorgverzekeraars.

Wat wordt er gedekt binnen het basispakket?

Onder de 18 jaar

Ben jij nog onder de 18 jaar dan worden voor jou de volgende zaken nog vergoed vanuit het basispakket:

 • Het plaatsen van vullingen
 • Het maken van röntgenfoto’s van het gebit
 • Eén keer per jaar controle
 • Het behandelen met fluoride
 • Het verwijderen van tandsteen
 • Het behandelen van een wortelkanaal

Boven de 18 jaar

 • Jongeren ouder dan 18 jaar krijgen GEEN vergoeding meer voor de jaarlijkse controle en tandheelkundige zorg. Hiervoor heb je een aanvullende tandartsverzekering nodig
 • Verder zit mondzorg zoals orthodontie NIET meer in het basispakket. In ernstige gevallen (zie onderstaande) kan orthodontie nog vergoed worden, hiervoor is dan wel een second opinion nodig van een andere zorgverlener
 • Kaakchirurgie (en de bij de behandeling horende röntgenfoto’s) en kunstgebitten worden wel grotendeels vergoed via het basispakket

Uitzonderingen

In bijzondere situaties kan het zijn dat je wel tandartszorg kosten vergoed krijgt uit het basispakket, vraag dit altijd na bij je zorgverzekeraar. Enkele bijzondere gevallen kunnen zijn:

 • Een ontwikkel- of groeistoornis van ernstige aard aan je tanden, mond of kaak.
 • Een niet aangeboren afwijking aan de tanden, mond of kaak.

Waar moet ik aan denken bij keuze wel of geen tandartsverzekering?

Je kunt jezelf afvragen of je wel een aanvullende tandartsverzekering nodig hebt. Heb jij een gezond gebit dan ben je misschien wel voordeliger uit als je jezelf niet aanvullend verzekerd. Enkele tips die je kunnen helpen bij je overweging om wel of geen aanvullende tandartsverzekering te nemen:

 • Op internet kan je door de overheid vastgestelde tandartstarieven bekijken. De kosten van een periodieke controle zijn in 2020 bijvoorbeeld € 20,44 en een kroon € 236,66. Op basis van deze tarieven kan je berekenen of een aanvullende verzekering zin heeft of niet.
 • Als je geen aanvullende verzekering neemt, houd dan het geld wat je normaal gesproken zou betalen voor je aanvullende tandartsverzekering apart. Als er dan een keer een onverwacht bezoek aan de tandarts moet worden gebracht, heb je hier geld voor. Mocht dit niet het geval zijn, heb je aan het einde van het jaar nog wat extra’s om iets leuks mee te doen.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om aangenomen te worden door een zorgverzekeraar?

Heb je een zwak gebit of bezoek je de tandarts vaak, dan ben je in de meeste gevallen goedkoper uit met een aanvullende tandartsverzekering. Indien je deze verzekering aan wilt vragen, houd er dan rekening mee dat je zorgverzekeraar jou mag weigeren. Ook kan de verzekeraar voorwaarden stellen zoals:

Saneringsverklaring

Deze verklaring wordt opgesteld door je tandarts en vermeldt dat je gebit gezond is gemaakt op een bepaalde datum (gesaneerd). Hierbij worden dan het achterstallig onderhoud van het gebit en de gaatjes bijgewerkt.

Vragenlijst

Verzekeraars kunnen ook werken met vragenlijsten die betrekking hebben op jouw gebit en hoe je gebit onderhouden is. Adviseurs van de zorgverzekeraar behandelen deze vragenlijsten. Op basis van deze vragenlijsten adviseren zij de zorgverzekeraar over de acceptatie van jou als klant. Houd er rekening mee, dat indien je afgewezen wordt, je dit moet melden bij eventueel een andere verzekeraar. Daarnaast hebben enkele verzekeraars bij een tandartsverzekering een standaard wachttijd bij het vergoeden van de tandzorgkosten. In sommige gevallen kan deze wachttijd oplopen tot 6 maanden. Als je besluit een aanvullende tandartsverzekering aan te vragen, let er dan op dat dit verwerkingsproces enige tijd kan duren. Het is aan te raden je huidige verzekering aan te houden tot je nieuwe officieel goedgekeurd is.