Uitkomsten studenten enquête 2013

Uitkomsten studenten enquête 2013

De afgelopen weken hebben wij een enquête gehouden onder Nederlandse studenten over hun zorgverzekering en het zorgstelsel. Op deze pagina vind je de uitkomsten.

Infographic uitkomsten enquête

infographic enquete V2

Het zorgstelsel

Bijna alle studenten (95%) zijn voor het systeem van een verplichte zorgverzekering. In het huidige zorgstelsel is er veel ruimte voor solidariteit. Een meerderheid van de studenten vindt echter dat dit wel iets minder kan. Zo`n 60% is voor het idee om mensen met een ongezonde levensstijl meer zorgpremie te laten betalen. Vooral mannen lijken minder solidair, onder mannen is het percentage met deze mening een stuk hoger (72%) dan bij vrouwen (53%).

Overstappen

Een op de drie studenten weet nog niet zeker of hij/zij dit jaar wil overstappen. Een op de vijf van de studenten is al overgestapt. Of er overgestapt wordt is vooral afhankelijk van de prijs van de andere aanbieders van zorgverzekeringen. Je vindt hier voor een top 5 van de goedkoopste zorgverzekeringen voor studenten.

Premie

Ouders spelen nog steeds een belangrijke rol in het leven van de student wanneer het op de zorgverzekering aankomt. Van alle studenten betaalt 61% zelf zijn zorgverzekering. Bij de rest van de studenten betalen de ouders de zorgpremie.
Van de studenten die voor de verplichte zorgverzekering zijn, betaalt 60% nu zelf zijn zorgverzekering. Bij de tegenstemmers is dit aantal veel hoger, namelijk 87%. Wanneer er betaalt moet worden lijkt het zorgstelsel met verplichte zorgverzekering dus ineens een stuk onaantrekkelijker te worden.

Zorgtoeslag

Bijna drie van de vier van de studenten houdt zelf de zorgtoeslag. Van de overige studenten gaat de toeslag naar de ouders. In deze gevallen betalen de ouders ook bijna altijd voor de zorgverzekering van de student. Dit kwart van de studenten heeft dus eigenlijk niets met de zorgverzekering te maken.
Van de studenten wiens ouders de zorgverzekering betalen, krijgt 43% toch de zorgtoeslag. Voor deze groep is de zorgtoeslag dus puur een extra bron van inkomsten. Een op de vier van alle studenten ontvangt zorgtoeslag zonder zelf de zorgpremie te betalen. Een kleine 3% van de studenten heeft nog nooit zorgtoeslag aangevraagd.

Aanvullende verzekering

Het meest voorkomende aanvullende pakket dat studenten hebben afgesloten is de tandartsverzekering. Ruim 40% van de studenten heeft deze verzekering. Niet iedereen kon deze vraag echter beantwoorden. Een op de zeven studenten weet niet of hij/zij een aanvullende zorgverzekering heeft. Toch betaalt 31% van deze studenten iedere maand wel zelf de zorgpremie.
Ruim 20% van de studenten heeft geen aanvullende zorgverzekering afgesloten. De meeste studenten kiezen ervoor om wanneer mogelijk de condoom/pil (36%), de sportschool/sportvereniging (34%) of vaccinaties (14%) in het basispakket te stoppen.

De enquête

Het was gedurende enkele weken mogelijk voor studenten om de enquête in te vullen. In totaal hebben 950 studenten meegedaan aan de enquête. Wanneer er nog vragen zijn over deze studenten enquête kan er contact opgenomen worden met het team van Studenten.zorgverzekeringen.nl. Kijk hiervoor op onze contactpagina.

Copyright © 2005 - 2019 Studenten-Zorgverzekeringen.nl