Vergoeding anticonceptie

Als student zit je in de bloei van je leven. Juist daarom is het belangrijk dat anticonceptie bespreekbaar is en betaalbaar. Sinds 1 januari 2011 heeft de overheid besloten anticonceptiemiddelen niet meer te vergoeden in het basispakket (met uitzondering van vrouwen tot 21 jaar). Toch kan je als student nog behoorlijk wat geld kwijt zijn bij de aanschaf van anticonceptiemiddelen. Het kan daarom interessant zijn een aanvullende verzekering af te sluiten waarin deze kosten worden gedekt.

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Vergelijk verschillende zorgverzekeringen en bekijk de vergoeding voor anticonceptie

Vergelijk zorgverzekeringen

Wat is anticonceptie?

Met de term anticonceptie wordt het verhinderen van zwangerschap na geslachtsgemeenschap bedoeld. Om deze reden speelt anticonceptie een belangrijke rol in het studentenleven. Toch kunnen er veel meer redenen bestaan om voor bepaalde anticonceptiemiddelen te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van SOA’s of menstruatiepijnen.

Welke soorten anticonceptiemiddelen zijn er?

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen bijvoorbeeld de (prik)pil, een pessarium, een spiraal of een vaginale ring. Bepaalde anticonceptiemiddelen bevatten hormonen, de keuze voor anticonceptie zal afhankelijk zijn van je persoonlijke voorkeur. We lichten een aantal veel voorkomende middelen hieronder toe:

  • De pil: één van de meest gebruikte en betrouwbare vormen van anticonceptie. De hormonen in de pil voorkomen het vrijkomen van een eicelletje. Daarnaast hebben de hormonen invloed op de wand van de baarmoeder, op deze wijze kan de eicel zich niet hier niet innestelen.
  • Een spiraaltje: oftewel een ‘intra-uterine device’. Dit is een soort klein anker gemaakt van plastic en voorkomt het innestelen van de eicel in het slijmvlies van de baarmoeder. Een spiraal wordt ingebracht door professional, bijvoorbeeld je huisarts of gyneacoloog. De menstruatiecyclus kan hierdoor veranderen. Een spiraal zorgt voor 5 tot 10 jaar bescherming tegen zwangerschap.
  • Een pessarium: ook wel een portiokapje genoemd, is gemaakt van siliconen en hormoonvrij. Het is een klein kapje dat zaadcellen blokkeert die de mond van de baarmoeder willen binnendringen. Het kapje wordt niet op maat gemaakt, er is dus maar één maat en deze is geschikt voor de meeste vrouwen. Bij iedere geslachtsgemeenschap wordt het kapje vooraf ingebracht ter bescherming (oefen dit een aantal keer bij eerste gebruik) en kan maximaal 2 jaar gebruikt worden.
  • Vaginale ring: een anticonceptiering is gemaakt van kunststof en ongeveer 5 cm groot. Deze ring wordt ingebracht in de vagina en geeft dagelijks hormonen af die zwangerschap voorkomen. Je gebruikt de ring een maand, vervolgens dien je een nieuwe ring aan te schaffen en in te brengen.

Vergoeding anticonceptie vanuit je zorgverzekering

In hoeverre anticonceptie wordt vergoed vanuit je zorgverzekering, is afhankelijk van je leeftijd.

Dekking anticonceptie basiszorgverzekering

Zoals eerder aangestipt, voor vrouwen tot 21 jaar worden vanuit het basispakket bepaalde anticonceptiemiddelen wel vergoed. Het gaat in de meeste gevallen wel om anticonceptiemiddelen opgenomen in het GVS (Geneesmiddelenvergoedingssysteem). Er geldt geen eigen risico voor de vergoeding van anticonceptie tot 21 jaar.

Dekking anticonceptie aanvullende zorgverzekering

Anticonceptiemiddelen voor vrouwen van 21 jaar en ouder worden echter niet meer vergoed in het basispakket. Waar moeten zij op letten?

  • De kosten van anticonceptie vallen onder het verplichte eigen risico, waardoor je alsnog zelf een groot deel moet betalen (de eerste €385,-, in 2024).
  • Er geldt mogelijk een eigen bijdrage voor sommige anticonceptiemiddelen. Check dit bij je eigen zorgverzekeraar of bijvoorbeeld op medicijnkosten.nl.
  • Voor een vergoeding van de kosten van anticonceptiemiddelen kan je een aanvullende verzekering afsluiten.

Pas als het bedrag van het eigen risico eenmalig is ‘afbetaald’, profiteer je van de vergoeding. De eigen bijdrage dient, indien deze geldt, bij iedere aanschaf betaald te worden. Vrouwen van 21 jaar of ouder kunnen zich dus voor een vergoeding van deze kosten aanvullend verzekeren. Per zorgverzekeraar worden echter verschillende aanvullende pakketten aangeboden. De kosten gemaakt voor anticonceptiemiddelen worden daarbij tot op bepaalde hoogte gedekt, wat per pakket weer verschilt. Afhankelijk van je behoefte kan je de verschillende opties tegen elkaar afwegen.

Wat past bij mij?

Er kan worden gekozen uit een ruim aanbod van aanvullende pakketten bij de Nederlandse zorgverzekeraars. Elke verzekeraar hanteert daarbij een andere dekkingsgraad. De meeste verzekeraars maken daarbij onderscheid op grond van leeftijd. Zo is het voor vrouwelijke studenten van 21 jaar of ouder pas interessant om een aanvullende verzekering af te sluiten. De aanvullende pakketten die zorgverzekeraars aanbieden hebben vaak een bredere dekking. Dat betekent dat niet alleen de kosten voor anticonceptiemiddelen tot een bepaalde hoogte worden vergoed. Ook bijvoorbeeld een aantal bezoeken aan de fysiotherapeut, een vergoeding voor brillen en lenzen of psychologische zorg komen voor vergoeding in aanmerking binnen een aanvullend pakket. Kijk daarom goed naar andere zaken die mogelijk interesseren bij het afsluiten van je aanvullende verzekering.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897