Print icon

Zorgverzekering vanaf 18 jaar

Wanneer je net 18 bent geworden of bijna 18 wordt veranderen er een hoop zaken. Je gaat misschien aan een nieuwe studie beginnen, op jezelf wonen of op een verre reis. Daarnaast ben je vanaf je 18e verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten.

Top 5 Studenten Zorgverzekeringen

Zorgverzekering vanaf 18 jaar verplicht

Iedere Nederlander van 18 jaar of ouder moet verzekerd zijn voor een basispakket medische zorg via een basiszorgverzekering. Hieronder vallen zaken als de huisarts, spoedeisende hulp en ambulancevervoer. Dit kun je naar wens nog uitbreiden met een aanvullende zorgverzekering.

Je dient de basiszorgverzekering binnen een maand na je 18e verjaardag geregeld te hebben, anders riskeer je een boete. Het is niet moeilijk om een zorgverzekering af te sluiten, maar door hier wat tijd aan te besteden en verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken kun je wel een passend, goedkoop pakket vinden. En dat scheelt je maandelijks veel geld!

Lees hier meer over de verplichte zorgverzekering 18 jaar.

Dekking zorgverzekering 18 tot 21 jaar

Wat wordt er precies vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering? En welke aanvullende zorgverzekeringen zijn handig om in aanvulling op je basisverzekering af te sluiten?

Lees hier meer over de dekking van de zorgverzekering.

Eerstejaars studenten

Ga je voor het eerst studeren? Tijdens je studietijd zijn er verschillende belangrijke verzekeringen die voor jou van belang kunnen zijn. Op onze pagina over eerstejaars studenten lees je meer over deze verzekeringen en andere handige tips.

Lees hier meer informatie over eerstejaars studenten.

Ouders van studenten

Gaat je kind binnenkort studeren? Waar dien je allemaal op te letten op het moment dat je kind of kinderen de leeftijd van 18 jaar of ouder bereiken? Misschien regel je en betaal je zelf de verzekering voor je kind, desondanks is het belangrijk goed verzekeringen te vergelijken om de meest passende en voordelige verzekering voor je kind af te sluiten.

Lees hier meer informatie voor ouders van studenten en 18 jarigen.

Op kamers gaan

Veel studenten zijn 18 jaar wanneer ze op kamers gaan. Er zijn een hoop zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat verhuizen. Zo krijg je te maken met vaste lasten en belastingen die je dient te betalen en verzekeringen die je moet afsluiten.

Hierover kun je meer lezen op de pagina op kamers gaan.

Belangrijke verzekeringen zijn onder meer:

Inboedelverzekering

Met de inboedelverzekering bescherm je alle spullen in je kamer tegen inbraak en plotselinge schade, bijvoorbeeld lekkage. Je bent al verzekerd voor een paar euro per maand.

Inboedelverzekering

 • Buitenshuisverzekering

  Je neemt natuurlijk ook vaak waardevolle spullen zoals je laptop en smartphone mee naar buiten. Mogelijke schade aan deze waardevolle bezittingen dek je allemaal met een buitenshuisverzekering.

  Buitenshuisverzekering

  Aansprakelijkheidsverzekering

  De aansprakelijkheidsverzekering dekt alle schade die jij per ongeluk aan anderen of zijn of haar bezittingen aanricht. Dit kan dus gaan om schade aan spullen, maar ook om dure ziekenhuisrekeningen.

  Aansprakelijkheidsverzekering

  Krijg korting op je zorgverzekering!

  Kinderen zijn tot 18 jaar altijd gratis verzekerd via hun ouders. Vaak biedt de zorgverzekeraar van je ouders je automatisch dezelfde polis aan, maar het verstandig om deze vanaf je 18e niet zonder meer door te laten lopen. Door even online rond te kijken en verzekeringen te vergelijken kun je namelijk een goedkopere deal vinden. Alle dekkingen zijn hetzelfde in het basispakket, dit is vastgelegd in de wet.

  Veel zorgverzekeraars bieden echter verschillende soorten polissen die wellicht beter op je studentenbudget aansluiten. Denk hierbij aan online verzekeraars met een lager serviceniveau of zogenaamde budgetpolissen die je zorgkeuze beperken in ruil voor een lage premie. Ook kan je er voor kiezen het verplicht eigen risico te verhogen met maximaal €500,- naar het maximaal vrijwillig eigen risico (in 2020: €885,-). Je kan door te kiezen voor het hoogste vrijwillig eigen risico tot wel ruim €20,- korting op je premie krijgen per maand omdat je zelf meer risico draagt voor de eerste zorgkosten. Als gezonde student met een kleine buffer ligt dit risico doorgaans lager waardoor je een hoop kan besparen!

  Lees hier meer informatie over de mogelijke kortingen op je zorgverzekering.

  Stappenplan zorgverzekering afsluiten

  zorgverzekering 18 jaar

  Het hele stappenplan en andere handige tips in uitgeschreven vorm inzien?

  Bekijk hier onze pagina over het stappenplan zorgverzekering afsluiten.

  Reizen

  Zoals op deze pagina uitgelegd is ben je op je 18e verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Het is echter verstandig om ook, als je van plan bent regelmatig te gaan reizen of een lange reis te maken, je reisverzekering te controleren. Er zijn reisverzekeraars die jongeren tot 18 jaar gratis meeverzekeren op de reisverzekering van ouders. Het is dus slim om op je 18e bijvoorbeeld een eigen doorlopende reisverzekering af te sluiten voor alle studiereisjes, vakanties en citytrips die je gaat maken.

  Top 5 Reisverzekeringen

  Overige verzekeringen 18 jaar

  Wat zijn andere belangrijke verzekeringen die op je 18e belangrijk worden?

  Bekijk het handige overzicht op onze pagina overige verzekeringen 18 jaar.