Print icon

Zorgverzekering vanaf 18 jaar

Wanneer je net 18 bent geworden of bijna 18 wordt veranderen er een hoop zaken. Je gaat misschien aan een nieuwe studie beginnen, op jezelf wonen of een verre reis maken. Daarnaast word je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Ook krijg je te maken met de Nederlandse zorgverzekeringsplicht: vanaf je 18e moet je zelf een zorgverzekering regelen en afsluiten.

Top 5 Studenten Zorgverzekeringen

Zorgverzekering vanaf 18 jaar verplicht

Voor iedere Nederlander van 18 jaar of ouder geldt een verzekeringsplicht voor het basispakket van de zorgverzekering. Het basispakket is bij elke Nederlandse zorgverzekering hetzelfde. Je mag zelf kiezen bij welke zorgverzekeraar je de zorgverzekering wilt afsluiten. Onder de dekking van het basispakket vallen zaken als de huisarts, spoedeisende hulp en ambulancevervoer. Heb je behoefte aan meer specifieke zorg? Dit kun je naar wens nog uitbreiden met een aanvullende zorgverzekering.

Ik word 18; Bij het afsluiten van je zorgverzekering krijg je te maken met de premieplicht. Dat houdt in dat je zelf premie voor je zorgverzekering dient te gaan betalen op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin je je 18e verjaardag hebt gevierd. Ben je bijvoorbeeld op 17 juni jarig? In dat geval gaat je premieplicht gelden op 1 juli.

Nieuwe zorgverzekering afsluiten

Je dient de basiszorgverzekering binnen een maand na je 18e verjaardag geregeld te hebben, anders riskeer je een boete bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Er zijn in principe twee mogelijkheden:

  • Je kiest en sluit een nieuwe zorgverzekering af op eigen naam
  • Je blijft verzekerd op de huidige zorgverzekering van je ouders, op naam van één van je ouders.

Hoewel het makkelijker lijkt de zorgverzekering bij je ouders door te laten lopen, bestaat de kans dat deze verzekering niet goed aansluit op de zorg die jij nodig hebt. Je betaalt bovendien al snel teveel voor allerlei zorg waar je wellicht helemaal geen gebruik van maakt. Kortom: zelf een zorgverzekering afsluiten loont, is niet moeilijk en kost je hooguit een kwartier. Door hier wat tijd aan te besteden en verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken kan je een passend, goedkoop pakket vinden, waaronder jongeren- en studentenpakketten met aantrekkelijke kortingen. En dat scheelt je maandelijks veel geld!

Op onze pagina over de verplichte zorgverzekering 18 jaar vind je meer informatie.

Dekking zorgverzekering 18 tot 21 jaar

Wat wordt er precies vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering? En welke aanvullende zorgverzekeringen zijn handig om in aanvulling op je basisverzekering af te sluiten? Zoals eerder aangekaart is de basisdekking van je zorgverzekering bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. De dekking bestaat onder meer uit zorg bij de huisarts, ziekenhuiszorg, ziekenvervoer en anticonceptie (tot 21 jaar). Belangrijke aanvullende zorg die je nodig kan hebben zijn fysiotherapie, zorg bij de tandarts of aanvullende medische dekking in het buitenland.

Meer informatie lees je op onze pagina over dekking van de zorgverzekering.

Zorgtoeslag aanvragen

Als student heb je al snel recht op zorgtoeslag. Dit is een financiële tegemoetkoming van de Nederlandse overheid om de premie van je zorgverzekering te kunnen betalen.

Om te bepalen of je in aanmerking komt voor de zorgtoeslag en de hoogte hiervan te berekenen kan je onze pagina over de zorgtoeslag bekijken.

Korting op je zorgverzekering

Kinderen zijn tot 18 jaar altijd gratis verzekerd via hun ouders. Vaak biedt de zorgverzekeraar van je ouders je automatisch dezelfde polis aan, maar het verstandig om deze vanaf je 18e niet zonder meer door te laten lopen. Door even online rond te kijken en verzekeringen te vergelijken kun je namelijk een goedkopere deal vinden. Alle dekkingen zijn hetzelfde in het basispakket, dit is vastgelegd in de wet.

Studenten- en jongerenpakketten

Sommige zorgverzekeraars hebben speciale korting voor studenten, bijvoorbeeld Zilveren Kruis via Studenten Goed Verzekerd. Ook zijn er studentenpakketten met een lage premie, bijvoorbeeld bij Besured of Promovendum. Veel zorgverzekeraars bieden verschillende soorten polissen die wellicht beter op je studentenbudget aansluiten. Denk hierbij aan online verzekeraars of zogenaamde budgetpolissen die je zorgkeuze beperken in ruil voor een lage premie.

Korting door vrijwillig eigen risico

Het verplicht eigen risico is een vast bedrag wat je zelf eerst betaalt voor zorg uit het basispakket. Voordat zorg uit je basisverzekering (met uitzondering van de huisarts) volledig wordt vergoed, geldt dus eerst een eigen risico van €385,- (2021). Indien je weinig tot geen zorg verwacht en enigszins een buffer hebt, kan je er voor kiezen het verplicht eigen risico te verhogen met maximaal €500,- naar het maximaal vrijwillig eigen risico (in 2021: €885,-). Met een hoog vrijwillig eigen risico kan je ruim €20,- korting op je premie krijgen per maand omdat je zelf meer risico draagt voor de eerste zorgkosten. Als gezonde student met een kleine buffer ligt dit risico doorgaans lager waardoor je een hoop kan besparen!

Korting via collectieve zorgverzekering

Een collectief is een ander woord voor een groep. Via bepaalde groepen, zoals je studie- of studentenvereniging, sportvereniging, werkgever of gemeente kan je korting krijgen op je basis- en aanvullende zorgverzekering. Een voorbeeld is het collectief voor studenten bij Zilveren Kruis, genaamd Studenten Goed Verzekerd.

Lees hier meer informatie over de mogelijke kortingen op je zorgverzekering.

Stappenplan zorgverzekering afsluiten

zorgverzekering 18 jaar

Het hele stappenplan en andere handige tips in uitgeschreven vorm vind je op onze pagina stappenplan zorgverzekering afsluiten.

Ouders van studenten

Gaat je kind binnenkort studeren? En een nieuwe zorgverzekering afsluiten? Waar dien je allemaal op te letten op het moment dat je kind of kinderen de leeftijd van 18 jaar of ouder bereiken? Misschien regel je en betaal je zelf de verzekering voor je kind, desondanks is het belangrijk goed verzekeringen te vergelijken om de meest passende en voordelige verzekering voor je kind af te sluiten.

Een volledig overzicht vind je op onze pagina ouders van studenten en 18 jarigen.

Eerstejaars studenten

Ga je voor het eerst studeren? Tijdens je studietijd zijn er verschillende belangrijke verzekeringen die voor jou van belang kunnen zijn. Op onze pagina over eerstejaars studenten lees je meer over deze verzekeringen en andere handige tips.

Je leest hier meer over op onze pagina over eerstejaars studenten.

Op kamers gaan

Veel studenten zijn inmiddels 18 jaar wanneer ze op kamers gaan. Er zijn een hoop zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat verhuizen. Zo krijg je te maken met vaste lasten, belastingen die je dient te betalen en verzekeringen die je moet afsluiten.

Hierover kun je meer lezen op de pagina op kamers gaan. Belangrijke verzekeringen zijn onder meer:

Inboedelverzekering

Met de inboedelverzekering bescherm je alle spullen in je kamer tegen inbraak en plotselinge schade, bijvoorbeeld lekkage. Je bent al verzekerd voor een paar euro per maand.

Inboedelverzekering

Buitenshuisverzekering

Je neemt natuurlijk ook vaak waardevolle spullen zoals je laptop en smartphone mee naar buiten. Mogelijke schade aan deze waardevolle bezittingen dek je allemaal met een buitenshuisverzekering.

Buitenshuisverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering dekt alle schade die jij per ongeluk aan anderen of zijn of haar bezittingen aanricht. Dit kan dus gaan om schade aan spullen, maar ook om dure ziekenhuisrekeningen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Overige verzekeringen 18 jaar

Wat zijn andere belangrijke verzekeringen die op je 18e van belang zijn?

Bekijk het handige overzicht op onze pagina overige verzekeringen 18 jaar.