FBTO Aansprakelijkheidsverzekering

FBTO, wat staat voor Friese Boeren en Tuinders Onderlinge, opgericht in 1956 is één van de eerste verzekeraars waar je direct als consument een verzekering kon afsluiten. Vandaag de dag maakt FBTO deel uit van de Achmea Groep, de grootste verzekeringsmaatschappij van Nederland. Bij FBTO kan je terecht voor een veelheid aan verzekeringen, waaronder zorg-, auto-, of inboedelverzekeringen. In dit artikel staat de aansprakelijkheidsverzekering van FBTO centraal.

Direct naar FBTO

Aansprakelijkheidsverzekering FBTO: dekking

Welke vormen van schade dekt de aansprakelijkheidsverzekering van FBTO eigenlijk precies? Indien je een aansprakelijkheidsverzekering bij FBTO hebt afgesloten, biedt de verzekering een vergoeding van de schade die jij als particulier onbedoeld toebrengt aan iemand anders of diens spullen. Ben je studerend en uitwonend?

Indien je ouders een aansprakelijkheidsverzekering bij FBTO hebben, ben jij als uitwonend studerend kind ook meeverzekerd. Ga je een tijdje studeren in het buitenland of een aantal weken op vakantie? Geen zorgen, je bent met je Nederlandse aansprakelijkheidsverzekering bij FBTO ook verzekerd in het buitenland.

Dekking

Premie per maand

Schadebedrag tot maximaal €1.500.000,-

€2,93 (€3,22 met een eigen risico van €100)

Bovenstaande premie is gebaseerd op een alleenstaande Utrechtse student van 22 jaar oud. Het is niet mogelijk een hoger verzekerd bedrag af te sluiten.

Wat is er precies verzekerd?

Een aansprakelijkheidsverzekering bij FBTO biedt je dekking voor de volgende schadegevallen:

 • Je hebt schade toegebracht aan een ander als gevolg waarvan deze persoon gewond dan wel invalide raakt, ziek wordt of in het ergste geval overlijdt
 • Je hebt per ongeluk andermans zaken beschadigd
 • Je huisdier veroorzaakt schade aan een ander dan wel diens spullen
 • Je dient kosten te maken voor een rechtszaak
 • Je dient wettelijke rente over je schade te betalen
 • Je voert een vriendendienst uit, dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld hulp aanbiedt bij een verhuizing zonder enige tegenprestatie. Indien er schade optreedt ben je wettelijk niet verplicht deze schade te vergoeden, maar de persoon aan wie je deze schade hebt toegebracht kan toch een vordering tot schadevergoeding doen. In een dergelijk geval ben je voor deze schade verzekerd tot een maximum van €12.500,-.

Wat is niet verzekerd?

De aansprakelijkheidsverzekering van FBTO kent de volgende uitsluitingen:

 • De schade is, ook al was deze onbedoeld, met opzet veroorzaakt
 • De schade is veroorzaakt door seksueel gedrag, je krijgt evenmin een vergoeding op het moment dat je deel uitmaakt van een groep waarvan een of meerdere personen de schade hebben veroorzaakt
 • Schade veroorzaakt door een gebouw of woning, bijvoorbeeld indien een afgewaaide dakpan op het hoofd beland van de buurman
 • Schade ontstaan als gevolg van gebruik van (vuur)wapens
 • Schade aan andermans zaken die je onder je beheer hebt (in de vorm van opzicht)
 • Schade veroorzaakt tijdens het uitvoeren van werkzaamheden, je bent hiervoor via je werkgever verzekerd
 • Schade veroorzaakt door een motorrijtuig.

Eigen risico

De aansprakelijkheidsverzekering van FBTO kent een eigen risico van €100,- per schadegebeurtenis. Dat betekent dat bij elk schadegeval de eerste €100,- voor eigen rekening komt. Je kan dit eigen risico echter bij het afsluiten van je aansprakelijkheidsverzekering afkopen. Je betaalt dan per maand 10% van je premie als afkoopbedrag extra.

Extra diensten

FBTO heeft een webcare team in het leven geroepen, dit team beantwoordt al je vragen met betrekking tot de producten en diensten van FBTO. Het webcare team is actief op social media (facebook/twitter), waar je direct met je vragen terecht kunt. Het webcare team struint bovendien dagelijks verschillende discussieforums en blogs af om de daar gerezen vragen te beantwoorden.

Daarnaast biedt FBTO een overstaphulp, indien je van aansprakelijkheidsverzekeraar wilt overstappen. In samenwerking met opzeggen.nl kan je FBTO een opzegbrief voor je laten versturen. Ben je niet geheel tevreden met je FBTO aansprakelijkheidsverzekering of wil je er nog even over nadenken? Je krijgt na het afsluiten van de verzekering nog 14 dagen bedenktijd en kan de verzekering dagelijks opzeggen.

Korting

Collectiviteitskorting voor studenten die bijvoorbeeld aan de Christelijke Hogeschool Windesheim studeren. Controleer zelf bij het afsluiten van je verzekering of je (studie)vereniging of universiteit je recht op collectiviteitskorting geeft.

Contactgegevens

Zelf contact opnemen met FBTO? Met onderstaande contactinformatie helpen wij je op weg:

Email: Contactformulier
Postadres: Postbus 318 – 8901 BC Leeuwarden

Daarnaast kan je, zoals eerder aangestipt, ook met je vragen terecht op social media en verschillende discussieforums/blogs.