Print icon

Afgestudeerd en zorgverzekering

Een zorgverzekering kan soms erg specifiek zijn. Zorgverzekeraars hebben dan bijvoorbeeld een pakket speciaal voor jongeren, studenten of 50-plussers. Maar hoe streng zijn de regels rondom deze zorgverzekeringen? Kan je bijvoorbeeld nog verzekerd zijn via een studentenpakket nadat je afgestuurd bent? In dit artikel lees je meer over de voorwaarden rondom deze doelgroepgerichte pakketten.

Dekking studenten zorgverzekering

Sommige zorgverzekeraars hebben een merk dat speciaal op jongeren gericht is en zowel basis- als aanvullende pakketen aanbiedt (zo is Anderzorg het jongerenlabel van Menzis). Er zijn ook algemene zorgverzekeraars die alleen een los, aanvullend pakket voor studenten en jongeren aanbieden.

Dekking basis studentenzorgverzekering

Basiszorgverzekeringen hebben altijd dezelfde dekking, maar de basiszorgverzekeringen voor studenten zijn wel vaak goedkoper. Dit is het geval, omdat bij jongeren de meeste verzekeringszaken online geregeld worden. Daarnaast hebben deze basis studenten zorgverzekeringen meestal een beperkte keuze qua aanbieder van de zorg en kun je voor geplande zorg dus niet overal terecht en ben je gebonden aan een bepaald merk medicijnen.

Dekking aanvullend studentenpakket

Het bijzondere aan een aanvullende studenten zorgverzekering is dat de dekkingen van het pakket speciaal afgestemd zijn op de doelgroep. Er worden bijvoorbeeld geen hoge dekkingen geboden voor kosten die te maken hebben met zwangerschap en ouderdom. Het voordeel daarvan is dat je niet betaalt voor zaken die voor jou niet van belang zijn.

Acceptatie basis- en aanvullende pakket

Mag je ongeacht welke leeftijd je hebt of wat je werksituatie is een studenten zorgverzekering afsluiten? Wanneer het om deze acceptatie van de studentenverzekering gaat is het belangrijk om het volgende onderscheid te maken:

  • Een basis studentenzorgverzekering
  • Een aanvullend studentenpakket

Acceptatie basis studentenzorgverzekering

Voor basiszorgverzekeringen mogen verzekeraars geen acceptatie-eisen stellen. Wanneer je dus een basiszorgverzekering hebt bij een zogenaamde jongerenverzekeraar (zoals Bewuzt), dan mag je deze ongeacht je leeftijd of studiesituatie altijd afsluiten of aanhouden. Wanneer je ouder wordt zal dit studentenpakket echter waarschijnlijk niet meer aan jouw eisen voldoen en zal je zelf een andere zorgverzekering willen afsluiten.

Acceptatie aanvullend studentenpakket

Bij aanvullende pakketten mogen zorgverzekeraars wel eisen stellen aan de acceptatie. Veel zorgverzekeraars met een aanvullend jongeren- of studentenpakket hanteren dan ook een leeftijdsgrens. Je vindt in de volgende alinea een tabel met een handig overzicht van deze leeftijdsgrenzen.

Overzicht leeftijdsgrenzen verzekeraars

Hieronder staat een alfabetisch overzicht van de zorgverzekeraars die speciale aanvullende pakketten gericht op jongeren en studenten hebben. Hierbij worden de gehanteerde leeftijdsgrenzen voor acceptatie genoemd.

  Leeftijdsgrens
Anderzorg Jong Geen leeftijdsgrens
Besured Geen leeftijdsgrens
CZ Jongeren Geen leeftijdsgrens, wel hogere premie boven 30 jaar
De Amersfoortse Onderscheid tussen jongeren (18 t/m 25 jaar), oudere jongeren (25 tot 39 jaar), jong van hart (40 t/m 55 jaar) en jong van geest (55 jaar en ouder)
De Friesland Geen leeftijdsgrens, studenten krijgen 8% korting op de basisverzekering via het studentencollectief
FBTO Voor alle aanvullende pakketten geldt een lagere premie voor jongeren tussen de 18 – 23 jaar
Menzis JongerenVerzorgd 18 – 30 jaar
Unive Jong 18 – 27 jaar
VGZ Jong Pakket 18 – 27 jaar
Zorg en Zekerheid AV-sure Geen leeftijdsgrens, maar student krijgt 10% korting op pakket
Zilveren Kruis Voor alle aanvullende pakketten geldt een andere premie voor de leeftijdscategorieën 18 t/m 29, 30 t/m 49 en 45 of ouder

Voorwaarden leeftijdsgrens

De leeftijdsvoorwaarden gelden tijdens het afsluiten van de aanvullende zorgverzekering. Wanneer je halverwege het jaar bijvoorbeeld 27 wordt en jouw verzekeraar heeft dat als leeftijdsgrens, dan hoef je niet meteen over te stappen. Wel dien je het jaar erop een nieuwe zorgverzekering te zoeken, want je zult niet meer geaccepteerd worden. Je vindt op deze website een handig overzicht van onze Top-5 Zorgverzekeringen. Voor de verzekeringen zonder leeftijdsgrens geldt: zolang jij vindt dat het pakket bij jouw wensen past kun je er verzekerd blijven, ongeacht of je student bent.

Kortingen

Een ander aspect om rekening mee te houden is kortingen. Sommige zorgverzekeraars bieden op het basis- of aanvullende pakket een korting aan studenten of aan jongeren tot een bepaalde leeftijd. Het kan dus zijn dat wanneer je bijvoorbeeld 21 of 23 wordt, je premie ineens omhoog gaat. Je hebt dan geen recht meer op de korting, maar blijft wel gewoon verzekerd. Hetzelfde geldt voor collectiviteitskortingen voor studenten, bijvoorbeeld via de LSVb of je universiteit, wanneer je afstudeert verlies je het recht op de korting. Je kunt deze aanvullende voorwaarden altijd terugvinden in de polisvoorwaarden.

Verzekeren als young professional

Wanneer je afgestudeerd bent en aan je eerste baan begint, dan kan het verstandig zijn om over te stappen naar een andere basis- en aanvullende zorgverzekering. Het pakket van een studentenverzekering biedt vaak een minimale dekking en als young professional moet je toch aan je toekomst denken. Daarnaast zal je naarmate je ouder wordt meer lichamelijk problemen ondervinden, bijvoorbeeld met je gebit. Een aantal dekkingen die tijdens die levensfase van belang zijn:

  • Gezondheidszorg in het buitenland, bijvoorbeeld tijdens zakenreizen of lange vakanties
  • Een dekking voor IVF of kraamzorg
  • Brede dekking voor fysiotherapie
  • Een goede tandartsverzekering

Er zijn een aantal zorgverzekeraars die zich speciaal op young professionals richten, zoals Besured en voor zorgprofessionals het VvAA jong professional pakket. Je kunt ook bij je nieuwe werkgever informeren of je in aanmerking komt voor een verzekering via hun collectiviteit.