Print icon

Overige verzekeringen 18 jaar

De zorgverzekering is de enige verzekering je verplicht moet hebben wanneer je 18 wordt. Er zijn echter nog meer verzekeringen waarvan de geldigheid misschien verloopt wanneer je 18 bent geworden. Of verzekeringen die je door de nieuwe fase in je leven die je ingaat juist nu het beste kunt afsluiten. De belangrijkste verzekeringen staan hier voor jou op een rijtje.

Reisverzekering

Bij sommige reisverzekeringen ben je tot je 18e gratis meeverzekerd op de polis van je ouders, terwijl je bij anderen altijd moet bijbetalen. Er bestaan reisverzekeringen waarbij ook uitwonende studerende kinderen nog gratis meeverzekerd zijn. Vraag daarom aan je ouders welke reisverzekering zij hebben en wat de voorwaarden van die verzekering zijn.

Zonder ouders op vakantie

Controleer de voorwaarden van de reisverzekeringspolis ook goed wanneer je op de polis van je ouders staat bijgeschreven, maar besluit om zonder je ouders op vakantie te gaan. Het kan zo zijn dat je alleen verzekerd bent wanneer je daadwerkelijk met je ouders op vakantie bent.

Informatie over de verschillende reisverzekeringen die je kunt afsluiten vind je op de reisverzekeringen.

Autoverzekering

Vanaf je 18e mag je zonder begeleiding autorijden. Misschien denk je over het kopen van een eigen auto? Als je ver van je opleiding woont kan dat een uitkomst zijn. Er komt veel kijken bij het hebben van een eigen auto. Zo moet je verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering hebben. Daarnaast zijn er nog aanvullende autoverzekeringen die niet verplicht zijn, maar voor jou misschien wel belangrijk zijn. Let goed op bij het afsluiten van een autoverzekering, sommige verzekeraars hebben namelijk strengere voorwaarden voor personen onder 24 jaar.

Meer informatie hierover vind je op de pagina autoverzekering.

Laptopverzekering

Tijdens je vervolgopleiding is het belangrijk dat je een goede laptop hebt. Deze gebruik je iedere dag voor opdrachten, tijdens colleges en voor de nodige ontspanning. Met een laptopverzekering kan je jouw laptop verzekeren tegen onvoorziene schade. Sommige laptopverzekeringen dekken ook meteen tablets en smartphones. Bekijk goed de verzekeringspolis, alle verzekeraars verschillen in hun voorwaarden.

Meer informatie hierover vind je op de pagina mobile verzekering.

Inboedelverzekering

Wanneer je 18 ben geworden en gaat studeren in een andere stad kies je er misschien voor om op kamers te gaan wonen. Op jezelf wonen is leuk, maar er zijn ook een aantal praktische zaken waar je aan moet denken. Zo is het misschien verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering verzekert alle spullen in je huis voor schade ontstaan door onvoorziene gebeurtenissen. Wanneer je bij je ouders woont hoef je hier niet om te denken, jouw spullen zijn dan verzekerd op de inboedelverzekering van je ouders.

Meer over deze verzekering lees je bij inboedelverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die de schade vergoedt die jij aanricht aan iemand anders of zijn/haar spullen. De verzekering is niet verplicht, maar wel belangrijk. Een ongelukje gebeurt zonder dat je het door hebt, maar kan hoge kosten veroorzaken. Wanneer je een iMac omstoot of wanneer er door jouw schuld iemand in het ziekenhuis terecht komt, dan is het fijn dat je niet met de rekening komt te zitten. Veel gezinsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn geldig voor alle gezinsleden, totdat je als kind trouwt. Er is dus een grote kans dat je nog via je ouders verzekerd bent.

Meer informatie over deze verzekering vind je op de pagina aansprakelijkheidsverzekering.