Brandstof

Brandstof; we horen het dagelijks. We gooien allemaal wel is een blok hout in de haard of we tanken de auto vol en we weten dat veel vormen schadelijk zijn voor het milieu. Toch zijn er verschillen aan te merken binnen de overkoepelende term brandstof.

Wat is brandstof?

Brandstof is een energiedrager en met de energie die vrijkomt wordt kinetische energie, licht en warmte geleverd. Jouw auto komt zonder brandstof simpelweg niet vooruit (mits deze niet elektrisch is). Er zijn verschillende soorten, de meest bekende zijn: Benzine, Diesel en LPG. Aan elke soort kleven voor- en nadelen. Neem bijvoorbeeld de literprijs van benzine, die is veel hoger dan de literprijs van Diesel. Daarentegen is de wegenbelasting voor een auto op Diesel wel weer hoger.

Benzine

Voor als je middenin de stad woont en korte afstanden aflegt is het verstandig om een benzineauto te nemen. Ook is deze soort in de aanschaf veel goedkoper dan een Elektrische, Diesel of hybride auto. De wegenbelasting, verzekering en ook het onderhoud zijn het laagst. Houd er trouwens rekening mee dat benzine de duurste brandstof is en meer uitstoot geeft dan Diesel of LPG. Je vaste kosten zijn in feite laag maar je variabele kosten hoog.

Diesel

Diesel is een zelf ontbrandende brandstof en een stukje goedkoper dan benzine. Helaas betaal je wel meer wegenbelasting en is een Dieselauto duurder in de aanschaf en het onderhoud. Als je eigenaar bent van een Dieselauto en veel korte stukjes in de stad rijdt houd er dan rekening mee dat de optimale verbrandingstemperatuur pas na twintig minuten wordt bereikt. Daardoor is het verbruik op korte stukjes dus erg hoog.

LPG

De afkorting LPG staat voor Liquefied Petroleum Gas. In de volksmond noemen we LPG ook wel autogas. Deze brandstof is in tegenstelling tot Diesel en benzine goedkoper en schoner maar het verbruik en de wegenbelasting zijn wel fix hoger. Je variabele kosten zijn dus heel laag en je vaste kosten hoog. Houd er ook rekening mee dat een LPG auto onderhoud gevoeliger is en er sneller motorslijtage op kan treden omdat de motor minder goed wordt gekoeld en gesmeerd. Ook is het soms lastig om een pomp te vinden die deze brandstof verkoopt.

Kan ik beter op benzine, LPG of op Diesel rijden?

Dat is een hele goede vraag. Je moet je eigenlijk altijd afvragen hoeveel je van plan bent te gaan rijden. Per benzinesoort verschilt de wegenbelasting namelijk fors. Reken het daarom uit en kijk welke brandstof voor jou onderaan de streep het voordeligst is. Het omslagpunt kun je heel gemakkelijk zelf uitrekenen.

Welke brandstof moet er in mijn auto?

De brandstof die je moet tanken vind je aan de binnenkant van de tankdop. Het is belangrijk dat je de goede brandstof tankt omdat anders de motor van jouw auto kapot kan gaan. Als je verkeerd tankt neem dan contact op met de wegenwacht.

Waarom is brandstof eigenlijk zo duur in Nederland?

Dit heeft alles te maken met het hoge accijns die onze overheid heft en het kleine aanbod van olie en de grote vraag naar olie. Grote vervoersbedrijven hebben brandstof nodig om spullen mee te vervoeren en betalen er een hoge prijs voor. Daardoor betalen wij aan de pomp uiteindelijk ook een hoge prijs.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897