Kosten autogebruik

In een auto rijden is helaas niet gratis. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden zoals klein en groot onderhoud, belastingen en natuurlijk brandstof. Op deze pagina vind je meer informatie over deze kostenposten.

Apk-keuring

Dit vaste onderhoud is een jaarlijkse aangelegenheid en is zelfs verplicht. Doe je dit te laat of helemaal niet, dan riskeer je een boete. Een volledige apk-keuring kan al vanaf €19,95 per keuring (let op: wel exclusief eventuele reparatie). Laat dit bij voorkeur doen bij een goede garage die over specifieke kennis beschikt van jouw automerk. Zo weet je snel in welke staat jouw auto verkeert en of er eventueel onderhoud aan zit te komen.

Lees meer op de pagina over Apk-keuring.

Brandstof

LPG (autogas), Diesel en benzine. Dit zijn zo’n beetje de brandstoffen waar auto’s in Nederland op rijden. De prijzen van deze brandstoffen verschillen sterk. Aan elke brandstof kleven voor- en nadelen. Je kan je afvragen waarom niet alle auto’s op gas rijden omdat de wegenbelasting even duur is als voor een benzineauto en de prijs per liter veruit het goedkoopst is bij deze brandstof. Anderzijds is het weer vervelend dat gas sneller motorslijtage oplevert en het verbruik velen malen hoger ligt dan bij benzineauto’s. Daardoor moet je erg vaak tanken en vind maar eens een pompstation die deze brandstof heeft.

Lees meer op de pagina over brandstof.

Onderhoudskosten

Klein of groot onderhoud aan je auto. Vroeg of laat krijgen we er allemaal een keer mee te maken. Natuurlijk zitten er enorme prijsverschillen in het soort onderhoud dat je moet laten plegen. Een apk-keuring moet bijvoorbeeld jaarlijks en schalen we daarom onder vast onderhoud, terwijl iets als een onvoorziene reparatie vrijwel altijd onverwachts is en daardoor erg duur kan uitvallen. Er zijn ook onderhoudsgevoelige auto-onderdelen zoals de remschijven. Tot slot heb je nog onderdelen die kilometergebonden zijn (dit noemen we ook wel tijdgebonden). Dit zijn auto-onderdelen die bij het bereiken van een bepaalde hoeveelheid kilometers simpelweg moeten worden vervangen omdat langer doorrijden met deze onderdelen eigenlijk onverantwoord is.

Lees meer op de pagina over onderhoudskosten.

Wegenbelasting

Onderhoud en aanleg van de (snel-)wegen en infrastructuur kosten helaas een hoop geld maar zijn wel noodzakelijk voor veilig rijden. Je betaalt dit elke drie maanden aan de Belastingdienst. De hoogte van wegenbelasting is afhankelijk van het gewicht van jouw auto en het soort brandstof. Houd er overigens rekening mee dat de hoogte van het bedrag per provincie (een klein beetje) kan verschillen.

Lees meer op de pagina over wegenbelasting.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897