No-claim beschermer

autoverzekering. Deze premiekorting loopt, naarmate je door de jaren heen schadevrij blijft rijden, steeds hoger op. Zeker de eerste schadevrije jaren stijg je snel op de ‘kortingstrap’. Een (klein) ongeluk is echter niet altijd te voorkomen, zonde als je er daardoor gelijk in korting op achteruit gaat! Bij veel autoverzekeraars kan je, om je hoge korting te behouden, een aanvullende no-claim beschermer afsluiten.

Hoe werkt het precies?

Bovenop je bestaande WA, WA-beperkt Casco of All risk autoverzekering kan je een aanvullende no-claim beschermer afsluiten. Met deze no-claim beschermer kan je één schade per jaar claimen zonder dat je premiekorting voor je autoverzekering omlaag gaat. Dit kan soms behoorlijk schelen!

Geen no-claim beschermer?

Indien je met een schadegeval te maken krijgt waar jij verantwoordelijk voor bent, val je gemiddeld zo’n 4 tot 6 schadevrije jaren terug op de ‘bonus/malus-ladder’. Als je pas net een jaartje een autoverzekering hebt afgesloten kan dit zelfs betekenen je op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomt. In dat geval dien je een toeslag te betalen op de premie voor je autoverzekering. De korting op je premie kan als gevolg van schade dus behoorlijk kelderen!

Voor- en nadelen no-claim beschermer

Naast dit grote voordeel hangen er echter ook een paar nadelen aan de no-claim beschermer, zeker als je wilt overstappen naar een andere autoverzekeraar. De voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen

  • Je blijft, ondanks de schadegebeurtenis, dezelfde premie betalen. Je kan hierdoor een behoorlijke terugval in korting voorkomen.

Nadelen

  • Hoewel je de korting op je premie voor de autoverzekering behoudt, verlies je ‘op papier’ wel gewoon schadevrije jaren;
  • Bij je huidige autoverzekeraar zal je er niet zoveel van merken, maar op het moment dat je gaat overstappen verlies je in één klap de korting. De no-claim beschermer is namelijk niet overdraagbaar tussen autoverzekeraars. Stap je toch over, dan betaal je opnieuw (afhankelijk van je schadevrije jaren) een hogere premie. Op deze wijze proberen verzekeraars ook klanten te binden;
  • Je betaalt meer premie om de no-claim beschermer af te sluiten.

De no-claim beschermer: do or don’t

Voor ervaren autobestuurders met veel opgebouwde schadevrije jaren is een no-claim beschermer niet altijd voordelig. Op het moment dat je de hoogste trede van de kortingsladder, de bonus/malus, hebt behaald is de korting maximaal op de premie voor je autoverzekering. Veel autoverzekeraars bieden deze klanten een zogenaamde bonusbescherming. Met deze bescherming kan je dan, zonder dat je veel schadevrije jaren verliest, eenmalig schade claimen zonder verlies van korting. In bepaalde gevallen verlies je überhaupt geen schadevrije jaren.

Minder ervaren bestuurder?

Ben je echter een jonge, onervaren bestuurder met weinig tot geen opgebouwde schadevrije jaren? Dan kan een no claim beschermer uitkomst bieden, omdat de terugval in korting er zelfs toe kan leiden dat je een toeslag op de premie van je autoverzekering moet gaan betalen. Een stabiele premie, met een beperkt studentenbudget en het idee dat je een keer per jaar schade kan leiden, is wellicht een fijner idee. Benieuwd wat een aanvullende no claim beschermer extra kost? Vergelijk de premies en voorwaarden van onze top 5 autoverzekeraars.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897