Chronische aandoeningen

In Nederland zijn er op dit moment ongeveer 5,2 miljoen mensen, waaronder een hoop studenten, met een chronische aandoening. Op het eerste gezicht lijkt misschien duidelijk wat er wordt bedoeld met een chronische ziekte, toch bestaan er een groot aantal uiteenlopende aandoeningen. Er kan over een chronische ziekte worden gesproken op het moment dat het een onomkeerbare aandoening betreft, de ziekte van relatief lange duur is en er geen uitzicht bestaat op volledig herstel. Een chronische aandoening kan in bepaalde gevallen van invloed zijn op de studievoortgang, dat is echter sterk afhankelijk van het soort aandoening en het ziekteverloop. Wat alle chronische aandoeningen gemeen hebben is dat er een langdurige zorgbehoefte bestaat. Op deze pagina vind je meer informatie over verschillende chronische aandoeningen, behandelmogelijkheden en de vergoedingen van deze behandelvormen en medicatie vanuit de zorgverzekering.

Typen chronische aandoeningen

Een chronische ziekte kan op verschillende wijzen ontstaan: bepaalde chronische aandoening heeft iemand al bij de geboorte. Andere chronische ziekten ontstaan in een later stadium. Slechte levensgewoonten kunnen van invloed zijn op het ontstaan van bepaalde chronische aandoeningen, zoals roken, alcoholgebruik en weinig beweging. Er kan onderscheid tussen vier typen chronische aandoeningen worden gemaakt:

  • Chronische aandoeningen die leiden tot steeds (periodiek) terugkomende klachten, bijvoorbeeld allergieën, epilepsie of astma;
  • Chronische aandoeningen levensbedreigend van aard, bijvoorbeeld kanker;
  • Psychische stoornissen van chronische aard, bijvoorbeeld schizofrenie;
  • Chronische aandoeningen die op progressieve wijze verslechteren en leiden tot invaliditeit, bijvoorbeeld de ziekte van Huntington.

Chronische aandoeningen uitgelicht

Indien je op zoek bent naar specifieke informatie over een bepaalde chronische aandoening, behandelmogelijkheden en de vergoeding daarvan vanuit de zorgverzekering kan je onderstaand overzicht raadplegen.

Student met allergie

Er zijn verschillende soorten allergieën. Zo kun je bijvoorbeeld allergisch zijn voor voedsel of insecten of last van hooikoorts hebben. Een allergie kan erg vervelend zijn, omdat het vele lichamelijke klachten kan opleveren. Er zijn medicijnen die je kunnen helpen om deze klachten te verminderen. Deze worden vaak vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Je betaalt wel vaak een eigen risico. Meer informatie over studenten met allergie.

Student met astma

Wanneer je astma hebt zijn de slijmvliezen in je longen overgevoelig. Je moet daardoor vaak hoesten of hebt last van benauwdheid. Er zijn vele soorten astma die allen verschillen in de prikkels die de astma veroorzaken. Een behandeling hangt dus ook af van het soort astma dat je hebt. Een consult bij de huisarts en medicijnen voor astma worden vaak vergoed door de zorgverzekering. Je vindt meer informatie op de pagina student met astma.

Student met autisme

Autisme is een aangeboren chronische aandoening dat wordt gekenmerkt door beperkingen in de sociale omgang, het communiceren met anderen en beperkte, repetitieve en/of weinig flexibele gedragspatronen. Er bestaan verschillende autismevormen: onderscheid kan worden gemaakt tussen klassieke autisme, PDD-Nos en Asperger. Er zijn diverse behandelvormen om je te helpen beter te functioneren in je dagelijks studerend leven. Lees hier meer over de (vergoeding van) verschillende behandelmogelijkheden voor studenten met autisme.

Student met chronische buikpijn

Heb je al meer dan 3 maanden onafgebroken buikpijn? De kans bestaat dat je chronische buikpijn hebt, een breed begrip voor een groot aantal mogelijke klachten in de buikstreek. Het is niet altijd gelijk duidelijk waar de buikpijn vandaan komt, mogelijkheden zijn de aanwezigheid van een bacteriële infectie, medicatie, darmaandoeningen, voedselallergieën of obstipatie. De diagnose dient te worden gesteld bij je huisarts of eventueel ander medisch specialist. Meer informatie over de behandelmogelijkheden voor studenten met chronische buikpijn.

Student met chronische blaasontsteking

Een chronische blaasontsteking is, in tegenstelling tot een acute, een steeds terugkerende blaasontsteking als gevolg van bijvoorbeeld bepaalde medicijnen die je inneemt, slechte hygiëne of blaas- of nierstenen. De behandeling voor een blaasontsteking is doorgaans een antibioticakuur. Indien klachten blijven aanhouden of terugkomen kunnen naar andere behandelmethoden worden gekeken. Meer informatie over de behandelmogelijkheden voor studenten met chronische blaasontsteking.

Student met chronische vermoeidheid

Studeren met chronische vermoeidheid kan erg lastig zijn. Chronische vermoeidheid kan het dagelijks functioneren belemmeren. Bij chronische vermoeidheid houdt de vermoeidheid langer dan 6 maanden aan. Er zijn dan ook verschillende symptomen. Gelukkig zijn er ook een aantal behandelvormen mogelijk. Wat is nou precies chronische vermoeidheid? Welke behandelvormen zijn er? En worden deze behandelvormen vergoed door de zorgverzekeraar? Kijk voor de antwoorden op deze vragen op de pagina student met chronische vermoeidheid.

Student met Crohn

Crohn is een chronische auto-immuunziekte aan het darm- en spijsverteringskanaal. De klachten uiten zich voornamelijk in de dikke-, endel- of dunne darm. Het gehele spijsverteringskanaal kan echter aangedaan zijn: de meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, diarree of buikpijn. De ontstekingsziekte kent pieken en dalen: in veel gevallen is de ziekte in remissie. De klachten laten zich vooral zien in de zogenaamde opvlammingsmomenten. Op de pagina student met Crohn vind je meer informatie over de ziekte van Crohn, behandelvormen en vergoedingen voor onder meer medicatie vanuit je zorgverzekering.

Student met diabetes

Diabetes, ook wel bekend als suikerziekte, is één van de meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland. Door een gebrek aan insuline (het kan zelfs zo zijn dat het lichaam in zijn geheel geen insuline meer aanmaakt) is de bloedsuikerspiegel uit evenwicht. Er zijn verschillende typen diabetes: vooral type 1 komt veel voor bij jongeren. Bij diabetes type 1 vernietigt je afweersysteem cellen die zorgen voor de insulineaanmaak. Diabetes is goed te behandelen: vanuit je zorgverzekering krijg je een vergoeding voor medicatie en diverse hulpmiddelen. Kijk voor antwoorden op je vragen op de pagina student met diabetes

Student en dwanghandelingen

Een dwangstoornis is een chronische psychische aandoening dat zich uit in dwangmatig denken. Deze gedachten leiden haast onvermijdelijk tot compulsies, het uitvoeren van dwanghandelingen en het volgen van bepaalde rituelen. Deze rituelen kunnen je enorm afhouden van je studie en dagelijkse activiteiten. De dwanghandelingen kunnen bovendien gepaard kan met angstgevoelens. Indien het ritueel niet wordt uitgevoerd, zou er iets erg kunnen gebeuren. In dat geval wordt er gesproken van een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). Een OCS kan goed worden behandeld via de basis- of gespecialiseerde Geestelijke Gezondheidszorg. Bekijk op de pagina voor student met dwangklachten in hoeverre de behandeling van OCS wordt vergoed vanuit je zorgverzekering.

Student met epilepsie

Studeren met epilepsie levert voor sommige studenten niet direct studieproblemen op. Er zijn echter ook veel studenten die als gevolg van epilepsie wel studieproblemen ondervinden, met name studenten die regelmatig last hebben van epileptische aanvallen. De aanvallen kunnen bijvoorbeeld in stressvolle situaties optreden, maar ook heftige emoties, lichtflitsen of sterke temperatuurschommelingen kunnen een aanval veroorzaken. Gelukkig zijn de aanvallen grotendeels onder controle te houden met medicatie. In hoeverre krijg je deze medicatie vergoed via je zorgverzekering? Kijk voor de antwoorden op deze vragen op de pagina student met epilepsie.

Student met Gilles de la Tourette

Gilles de la Tourette is een chronische neurologische aandoening dat zich al van jongs af aan manifesteert. Studenten met deze aandoening hebben last van onbedwingbare tics, zowel motorisch als vocaal. Het meest bekende voorbeeld is het onbedwingbaar schelden of schreeuwen. Ook woordherhaling, hikgeluiden, onbedwingbare oogbewegingen en schunnige gebaren kunnen symptomen zijn. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor het syndroom van Gilles de la Tourette om zo min mogelijk beperkingen te ervaren tijdens je studie. Op de pagina student met Gilles de la Tourette vind je meer informatie over de verschillende behandelingen en de vergoeding daarvan vanuit je zorgverzekering.

Student met migraine

Migraine is een chronische, hevige vorm van hoofdpijn. Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft last van migraineaanvallen: de aanvallen en klachten kunnen soms meerdere dagen aanhouden en hebben bonzende en kloppende hoofdpijn, regelmatig ook misselijkheid en soms zelfs braken tot gevolg. Elke vorm van inspanning zorgt voor verergering van de pijn en na een aanval is de patiënt vaak uitgeteld. Migraine kan voor de nodige problemen zorgen bij het studeren: gelukkig kan migraine op verschillende wijzen worden behandeld. Bekijk op de pagina student met migraine in hoeverre de verschillende behandelwijzen vanuit je zorgverzekering worden vergoed.

Student met MS

MS is een ingrijpende, chronische aandoening van het centraal zenuwstelsel. Hoe de ziekte precies ontstaat is onduidelijk, ook het ziekteverloop is zeer onvoorspelbaar. MS wordt omschreven als een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem het eigen zenuwstelsel aanvalt en beschadigd. De ziekte kan diverse symptomen hebben, waaronder hevige vermoeidheid, geheugenverlies, stijve spieren of een persoonlijkheidsstoornis. Op de pagina voor studenten met MS vind je meer informatie over de behandelmogelijkheden en informatie over de vergoeding van deze behandelingen via de zorgverzekering.

Student met reuma

Reuma is een aandoening die bestaat uit meerdere verschillende aandoening. Je kunt deze hebben aan je spieren, botten, pezen en gewrichten. Zo kun je last hebben van stijfheid, vermoeidheid en pijn. Deze aandoening kan erg vervelend zijn voor studenten. Gelukkig zijn er wel een aantal behandelvormen waardoor je pijn verlicht wordt. Je kunt denken aan fysiotherapie, hydrotherapie, podotherapie maar ook psychologische hulp of alternatieve geneeswijzen. Het is wel belangrijk om te kijken of je verzekerd bent voor de behandelvormen.
Op de pagina student met reuma vind je alle informatie over de ziekte, de verschillende behandelvormen en hoe je verzekerd kunt zijn voor de behandelingen.

Multimorbiditeit

Op het moment dat je aan meerdere chronische aandoeningen tegelijkertijd lijdt, wordt van de moeilijke term multimorbiditeit gesproken. Patiënten met multimorbiditeit kampen vaak met extra gezondheidsproblemen en hebben daarom ook een extra grote zorgbehoefte.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • www.rijksoverheid.nl
  • www.mbotoegankelijk.nl
  • www.duo.nl

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897