Collectieve kortingen

  • Collectieve kortingen studenten zorgverzekering

   Veel studenten hebben het niet al te breed. Elke vorm van besparing is dus meer dan welkom! Door je met meerdere studenten tegelijk, collectief, aan te sluiten bij een zorgverzekeraar kun je korting krijgen op je maandelijkse premie. Je leest hier meer over de collectieve korting die je kunt krijgen op je zorgverzekering.

   Direct collectieve kortingen vergelijken

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die door een grote groep mensen samen wordt afgesloten. Bij een collectieve studenten zorgverzekering gaat het dus om een groep studenten die allemaal dezelfde zorgverzekering afsluiten. Omdat de zorgverzekeraar een grote groep tegelijk dezelfde verzekering kan verkopen, geeft deze jou een korting op de premie van verzekering. Je kunt zowel een basis als een aanvullende collectie zorgverzekering afsluiten.

 • De korting op de basiszorgverzekering is gemiddeld 7%, wat een besparing van zo’n €90,- op jaarbasis oplevert;
 • De korting op de aanvullende zorgverzekeringen ligt rond de 10% kan bij bepaalde verzekeraars zelfs oplopen tot 20%.

Helaas is in de troonrede van 2019 bekend gemaakt dat de collectiviteitskortingen vanaf 2020 niet meer hoger dan 5% mogen zijn.

Collectieve studenten zorgverzekeringen 2019

In onderstaand overzicht hebben wij een aantal verzekeraars met elkaar vergeleken die collectiviteitskorting bieden aan studenten. Voor meer informatie kan je direct op de website van de verzekeraars kijken. Daar vind je een lijst van organisaties die collectieve afspraken hebben gemaakt met de desbetreffende verzekeraar.

Verzekeraar

Collectiviteitskorting

Meer informatie

Zilveren Kruis

HBO- en WO studenten krijgen via de ISO/LSVb:

– 10% korting op de basisverzekering

– Tot 15% op de aanvullende verzekering

– Tot 10% korting op de tandartsverzekering

Naar Zilveren Kruis 

De Friesland

Via het studentencollectief van De Friesland krijgen studenten:

– 8% korting op de basisverzekeringen Alles Verzorgd en Vrije Keus.

– 10% korting op de reisverzekering

Naar De Friesland 

Zorg & Zekerheid

Naast collectiviteitskorting via vereniging of werkgever krijgen alle studenten:

– 10% korting op de basisverzekering

– 10% korting op de aanvullende verzekering

Naar Zorg en Zekerheid

Collectieve basiszorgverzekering

De basiszorgverzekering is voor iedereen in Nederland van 18 jaar of ouder verplicht. De dekking van het basispakket wordt door de overheid bepaald. Ook bij een collectieve basiszorgverzekering is deze dekking dus gelijk aan de door de overheid gestelde voorwaarden. De premie die je betaalt voor het basispakket kan wel per verzekeraar verschillen. Wanneer je een collectieve basiszorgverzekering afsluit, krijg je zoals eerder aangestipt gemiddeld 7% korting op de premie.

Collectieve aanvullende zorgverzekering

Het voordeel van een collectieve zorgverzekering is dat de zorgverzekeraar een bepaalde doelgroep verzekert. De zorgverzekeraar kan het pakket dat hij aanbiedt dus aanpassen op de wensen van deze doelgroep. Voor studenten kan dit bijvoorbeeld zijn:

 • Vergoedingen voor anticonceptie;
 • Vergoedingen voor vaccinaties bij buitenlandse studie- of stagereizen;
 • Korting op een bril of lenzen.

Naast een korting op je premie krijg je bij een aanvullende collectieve zorgverzekering dus passende zorg.

Waar afsluiten?

Als student heb je een aantal mogelijkheden om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Organisaties die vaak collectieve zorgverzekeringen aanbieden zijn:

 • Werkgevers;
 • Universiteiten en hogescholen;
 • Belangenorganisaties voor studenten (zoals de ISO/LSVb);
 • (Studenten) sportclubs.

Wanneer je een collectieve studenten zorgverzekering wilt afsluiten kun je dus het beste rondkijken in jouw persoonlijke omgeving of op de website van een belangenorganisatie.

Open collectief

Wanneer er in jouw omgeving geen collectieve verzekeringen aangeboden worden, dan kan je kiezen voor een open collectief. Een open collectief is een collectief dat niet is opgezet vanuit een bepaalde organisatie of vereniging. Iedereen kan zich bij zo’n open collectief aansluiten. Op internet kun je verschillende open collectieven vinden. Het is ook mogelijk om zelf een open collectief te starten. Je moet dan wel een zorgverzekeraar vinden die zijn verzekering via jou wilt aanbieden.

Tip: wanneer jij een zorgverzekering hebt bij een verzekeraar die ook een collectieve verzekering heeft bij een open collectief, dan is het soms mogelijk om je verzekering over te zetten.

Overstappen naar collectieve studenten zorgverzekering

Ook wanneer je een collectieve studenten zorgverzekering wilt afsluiten moet jij je houden aan de algemene regels omtrent overstappen. Je kunt dus maar een keer per jaar overstappen naar een collectieve studenten zorgverzekering. Uitzonderingen hierop zijn:

 • Wanneer je na een buitenlandverblijf terugkomt in Nederland;
 • De zorgverzekeraar heeft haar voorwaarden negatief veranderd;
 • Je verandert van werkgever;
 • Je hebt nog geen verzekering, maar bent wel verplicht er een af te sluiten.

Wanneer je bijvoorbeeld via je werk collectief verzekerd bent maar stopt met dit werk, dan ben je niet ineens onverzekerd. Jouw collectieve polis wordt veranderd naar een reguliere polis.

Verzekeringen vergelijken

Ondanks dat je via een collectieve studenten zorgverzekering korting kan krijgen op je premie, is dit niet altijd de goedkoopste optie. Het kan zijn dat een reguliere zorgverzekering alsnog goedkoper is dan de collectieve zorgverzekering inclusief korting. Dit komt doordat alle verzekeraars zelf hun prijzen en aanvullende pakketten mogen samenstellen. Het is dus verstandig om meerdere verzekeraars met elkaar te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt.

Copyright © 2005 - 2019 Studenten-Zorgverzekeringen.nl