Print icon

Dekking zorgverzekering 18-21 jaar

De basiszorgverzekering is voor alle Nederlanders van 18 jaar en ouder verplicht. Deze verzekering kun je vrijwillig uitbreiden met allerlei verschillende aanvullende verzekeringen. Hiermee kun je jezelf verzekeren voor bijvoorbeeld brillen en lenzen, tandartskosten en medicijnen. Voor bepaalde medische zorg zijn er speciale regelingen voor personen onder de 18, tussen de 18 en 21 jaar en 21 jaar en ouder. Wij hebben de belangrijkste aanvullende opties, regels en mogelijkheden voor jou op een rijtje gezet.

Verschillend per verzekeraar

Wanneer je ouders een aanvullende verzekering hebben hoeft deze niet direct geschikt voor jou te zijn. Jongeren hebben vaak andere zorg nodig dan volwassenen. Zo is je gebit waarschijnlijk nog goed, maar wil je misschien wel een verzekering voor je anticonceptie. Kies daarom een aanvullende verzekering die bij jou past. Alle verzekeraars verschillen in wat ze aanbieden met de aanvullende verzekeringen. Ook verschillen de prijzen per verzekeraar.

Acceptatieplicht

Verzekeraars zijn verplicht om iedereen te accepteren die een basiszorgverzekering wil afsluiten. Bij aanvullende verzekeringen is dit niet verplicht, omdat je als consument ook niet verplicht bent om dit type verzekering af te sluiten. Een verzekeraar kan dus tijdens het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering (medische) vragen aan je stellen en weigeren om je te verzekeren. In de praktijk gebeurt dit vaak alleen wanneer je geregistreerde schulden of een lange medische geschiedenis hebt.

Anticonceptie

Anticonceptiemiddelen zitten tot je 21 jaar bent in het basispakket. Deze middelen vallen echter ook onder het eigen risico. Wanneer je de €385,- euro (2020) verplicht eigen risico (of een hoger vrijwillig eigen risico) nog niet hebt betaald moet je dus wel een eigen bijdrage betalen voor bijvoorbeeld de anticonceptiepil of een spiraaltje. Hoeveel je precies moet betalen hangt af van het soort en het merk anticonceptiemiddel dat je neemt. Condooms worden meestal niet vergoed. Na je 21e kun je anticonceptie aanvullend verzekeren.

Tandartsverzekering

Tandartsbehandelingen zijn voor iedereen tot 18 jaar gratis verzekerd. Vanaf je 18e jaar vervalt deze regeling en moet je de tandartskosten zelf betalen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Er zijn twee opties:

  • Een aanvullende verzekering met tandartsdekking afsluiten. Deze tandartsverzekering kost meestal rond de tien euro per maand.
  • De tandartsrekening zelf betalen. Of dit voor jou de beste optie is, is afhankelijk van hoe vaak jij de tandarts bezoekt. Jouw tandartskosten van voorgaande jaren geven een goede indicatie van de kosten.

Fysiotherapie

Wanneer je veel sport of klachten aan je lichaamshouding hebt, dan kan het zijn dat je fysiotherapie moet ondergaan. Tot je 18e krijg je de eerste behandelingen vergoed. Vanaf je 18e verandert dit. Alleen wanneer je een chronische aandoening hebt krijg je behandelingen vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Voor alle overige behandelingen moet je een aanvullende verzekering afsluiten. Lees meer over aanvullende dekkingen op onze pagina vergoedingen fysiotherapie.