Print icon

Stage, studie of werken in buitenland

Op het moment dat je van plan bent, of inmiddels al hebt besloten, om naar het buitenland te gaan voor je studie, stage of werk breekt de voorbereidende fase aan. Wat komt er allemaal kijken bij een periode studeren, werken of stage lopen over de grens? Op deze pagina vind je handige checklists, een overzicht van belangrijke verzekeringen en andere handige tips ter voorbereiding van je buitenlandervaring. Indien je voor een lange periode in het buitenland verblijft om daar tijdelijk (vakantie)werk, een studiesemester of (afstudeer)stage te verrichten is de globetrotterverzekering misschien wat voor jou!

Overzicht globetrotterverzekeringen

Allianz Global Assistance

Onderstaande tabel laat zowel verplichte als niet-verplichte dekkingen zien van de Allianz globetrotterverzekering. Alleen de S.O.S.-hulpverlening valt onder de standaarddekking. Je kan de dekking volledig zelf samenstellen.

Allianz Global Assistance Dekking

Dekkingsgebied

Europa of Wereld

Maximale reisduur

24 maanden

S.O.S.-hulpverlening

Verblijfs- en reiskosten door een ongeval, sterfgeval of levensbedreigende ziekte (van jezelf of 1e en 2e graads familielid)

Medische kosten

Aanvullend (vergoeding kostprijs) of Volledig

Ongevallen

Ja, blijvende invaliditeit (tot €75.000,-) en overlijden (tot €25.000,-)

Bagage

Budget (tot €1.500,-), Comfort (tot €3.500,-) of Premium (tot €5.000,-)

Vergoeding geld

Budget (tot €200,-), Comfort (tot €350,-) of Premium (tot €500,-)

Wintersport en bijzondere sporten

Hulpverlening en opsporings- en reddingskosten. Duiken (recreatief), langlaufen, schaatsen en sleeën al standaard gedekt.

S.O.S.-autohulp

Autohulp bij een ongeluk, diefstal of pech langs de weg. Vervangend vervoer tot max. 30 dagen.

Aansprakelijkheid

Max. €1.000.000,- (€1.500.000 voor Australië)

Rechtsbijstand

Alle kosten binnen Europa, max. €50.000 buiten Europa

Naar website Allianz Global Assistance

Centraal Beheer Achmea

De doorlopende reisverzekering met lange, maximale reisduur bestaat uit een standaarddekking en kan worden aangevuld met diverse aanvullende dekkingen. De verzekering is alleen geldig voor vrijetijdsbesteding, dus niet als je bijvoorbeeld gaat werken in het buitenland.

Centraal Beheer Achmea Dekking

Dekkingsgebied

Europa of Wereld

Aaneengesloten reisduur

Max. 365 reisdagen

Personenhulp op reis

Verblijfs- en reiskosten door een ongeval, sterfgeval of levensbedreigende ziekte (van jezelf of een dierbare)

Medische kosten op reis

Vergoeding totale kosten behandeling (met optioneel eigen risico)

Uitkering bij ongeval op reis

Zelf te kiezen. Vergoeding voor blijvende invaliditeit (tot max. €100.000,-) en overlijden (tot max. €20.000,-)

Bagage op reis

Zelf te kiezen, tot maximaal €25.000,-

Vergoeding geld

Maximaal €250,-

Winter- en onderwatersport

Hulpverlening en kosten voor opsporing en reddingsacties. Langlaufen en snorkelen al standaard verzekerd.

Zakenreis

Jijzelf of je zaakwaarnemer worden ziek, raken betrokken bij een ongeval of komen te overlijden. Kosten voor een vervangend zaakwaarnemer of terugreis worden vergoed

Annulering

Annuleringskosten tot max. €18.000,- met verzekeringsgarantie af te sluiten

Pechhulp op reis

Hulp bij pech met je auto, motor, caravan, camper, aanhanger of vouwwagen

Vervangend vervoer op reis

Max. 30 dagen vervangend vervoer indien reparatie binnen 2 werkdagen niet mogelijk is bij pech, diefstal, een ongeval of andere oorzaak.

Aansprakelijkheid

Geen vergoeding

Rechtsbijstand

Geen vergoeding

Naar website Centraal Beheer

*Niet alle bovengenoemde dekkingen zijn verplicht onderdeel van de globetrotterverzekering, kosten voor medisch hulp boven het Nederlandse tarief komen met de aanvullende dekking medische kosten voor vergoeding in aanmerking.

Reisdoel

Wat is jouw reisdoel? Bekijk nu onze pagina’s over studeren, werken of stage lopen in het buitenland!

Studeren in het buitenland

Of je nu van plan bent om een talencursus, een semester, studiejaar of complete studie in het buitenland te gaan volgen: er dienen een hoop zaken geregeld te worden. Afspraken met je onderwijsinstelling, huisvesting, verzekeringen, eventuele visa en andere belangrijke zaken. Naast tips voor het maken van een studiekeuze zal ook aandacht worden besteed aan het opmaken van een kostenplaatje. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijke beurzen waar je voor in aanmerking komt en de mogelijkheid tot het nemen van een bijbaantje.

Lees hier meer informatie over studeren in het buitenland

Stage lopen in het buitenland

Een mooie stageplek op het oog? Of heb je inmiddels al een stageplaats kunnen bemachtigen bij een leuk bedrijf of leuke instelling in het buitenland? Om goed voorbereid op stage te gaan hebben wij een handige checklist samengesteld. Hiermee kan jij checken of je je verzekeringen, financiën, stagezaken en overige belangrijke voorbereidingen op orde hebt!

Lees hier meer informatie over stage lopen in het buitenland

Werken in het buitenland

Heb je een (tijdelijke) baan in het buitenland gevonden? Of ga je naast je studieperiode in het buitenland ook werkzaamheden verrichten? Misschien heb je zelfs wel na je stage een baan aangeboden gekregen of ga je als au pair of vrijwilliger aan de slag! Hoe dan ook, op het moment dat je in het buitenland werkzaamheden gaat verrichten veranderen er een aantal zaken, bijvoorbeeld de geldigheid van je verzekeringen.

Lees hier meer informatie over werken in het buitenland

Waarom een globetrotter reisverzekering?

Lang reizen is niet zonder risico’s en het is denkbaar dat je tegen bepaalde problemen aanloopt en hulp nodig hebt. Dit kan medische hulp zijn, maar je kan bijvoorbeeld ook aansprakelijk gesteld worden of rechtsbijstand nodig hebben. Het kan ook voorkomen dat er juist thuis iets gebeurt terwijl jij op reis bent, waardoor je de reis wil afbreken om terug te gaan. Deze zaken worden niet gedekt door je zorgverzekering. Ook je doorlopende reisverzekering biedt zelden dekking voor langdurige verblijven in het buitenland.

Daarom is het verstandig om een globetrotter verzekering af te sluiten speciaal voor stage, studie of werk in het buitenland. Deze aanvullende reisverzekering dekt onvoorziene kosten zoals medische kosten boven het Nederlandse tarief, aansprakelijkheid, diefstal van bagage en rechtsbijstand.

Geldigheid Nederlandse zorgverzekering

Wij hebben een tweetal tools ontwikkeld met ja/nee vragen. Aan de hand hiervan kan je makkelijk checken of je huidige Nederlandse zorgverzekering wel geldig is tijdens je studie of stage in het buitenland.

Deze tools kan je vinden op de pagina studeren in het buitenland en de pagina stage lopen in het buitenland.

Blijkt uit deze test dat je huidige zorgverzekering niet meer geldig is tijdens je stage of studie in het buitenland? Dan kan je een globetrotter reisverzekering afsluiten met volledige dekking voor medische zorg in het buitenland. Twee betrouwbare reisverzekeraar die wij kunnen aanraden om een globetrotter verzekering bij af te sluiten zijn Allianz Global Assistance en Centraal Beheer. Bekijk en vergelijk de dekking van deze verzekeraars bovenaan deze pagina.

Reisverzekering op maat

Bij een (globetrotter) reisverzekering is het belangrijk dat je eerst goed nadenkt over welke activiteiten je wilt gaan ondernemen tijdens je verblijf in het buitenland. Niet elke reisverzekering dekt dezelfde zaken. Bekijk van tevoren goed welke dekkingen je wilt afsluiten. Zaken die je kunt verzekeren tijdens stage of studeren in het buitenland zijn:

Ziekenhuisopname buitenland en vervoer naar Nederland

Als je ernstig ziek wordt of betrokken raakt bij een ongeval kan je tijdelijk worden opgenomen in een buitenlands ziekenhuis. Ook moet je mogelijk met spoed terug naar Nederland vervoerd worden (repatriëring). In zo’n geval kunnen deze kosten al snel oplopen tot duizenden euro’s. Het is daarom verstandig om een reisverzekering af te sluiten die deze kosten dekt.

Dekking tijdens gevaarlijke sporten

In de meeste gevallen wordt schade als gevolg van het beoefenen van gevaarlijke sporten niet standaard gedekt door je reisverzekering. Daarnaast wordt er in bepaalde gevallen van jou verwacht dat je hier een eigen risico voor bijdraagt. Het is dus goed om van tevoren na te gaan in welke mate gevaarlijke sporten gedekt worden. Voorbeelden zijn wintersport, duiken, raften of abseilen. Door een inschatting te maken van je activiteiten kan je een (globetrotter) reisverzekering kiezen die hierop aansluit.

Wettelijke aansprakelijkheidsdekking in het buitenland

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA verzekering) met buitenlanddekking zorgt er in het buitenland voor dat je gedekt bent tegen schade die je aanricht aan derden of andermans eigendommen. Dit kan zijn tijdens je stagewerkzaamheden, het vrijwilligerswerk dat je doet of de studie die je volgt in het buitenland. Het is aan te raden om deze kosten te dekken, het kan namelijk gebeuren dat je per ongeluk iets of iemand schade toebrengt.

Ziekte of overlijden van directe familie

Bij een uitgebreide reisverzekering wordt ook de reis terug naar Nederland vergoed als er bijvoorbeeld iemand van je directe familie ziek wordt of komt te overlijden. Mocht er thuis onverwachts iets gebeuren en wil je meteen naar huis, dan kan dit onder bepaalde omstandigheden. Kijk hiervoor altijd in de polisvoorwaarden van je reisverzekering.

Rechtsbijstandverzekering in het buitenland

Het kan gebeuren dat je in het buitenland betrokken raakt bij situaties waarbij je geconfronteerd wordt met ingewikkelde juridische kwesties. Zo kan het voorkomen dat je aangereden wordt en graag de kosten op diegene wil verhalen. Of iemand stelt jou aansprakelijk voor de geleden schade. Rechtsbijstand in een ander land is dan erg prettig, een goede reden om deze dekking mee te verzekeren.

Tips reisverzekering stage of studie buitenland

Er zijn een aantal polisvoorwaarden die je goed moet controleren voordat je definitief een reisverzekering afsluit die jou tijdens je stage, studie of werk in het buitenland gaat verzekeren. Let goed op de volgende punten:

Landen met negatief reisadvies

Er bestaan reisverzekeringen die geen dekking bieden als er voor het land waar je naartoe reist een negatief reisadvies geldt. Als je er zeker van bent dat je in een minder gevaarlijk deel van het land stage gaat lopen of gaat studeren, dan wil je natuurlijk goed verzekerd zijn. Desalniettemin bieden sommige verzekeraars ook dekking voor landen met een negatief reisadvies.

Europa-dekking of werelddekking?

Ga je binnen of buiten Europa studeren, werken of stage lopen? Vaak hanteren verzekeraars een lagere premie wanneer je binnen Europa reist.

Maximale reisduur

Een doorlopende reisverzekering heeft vaak een maximum aantal aaneengesloten dagen dat je in het buitenland kan verblijven. Mocht je tussentijds echter een keer terugkomen in Nederland, dan gaan je dagen weer opnieuw tellen. En heb je dus gewoon weer opnieuw het maximaal aaneengesloten reisdagen.

Naast het regelen van je reisverzekering zijn er nog een aantal zaken die je goed moet organiseren voordat je naar het buitenland vertrekt. Op de pagina over voorbereidingen op je studie in het buitenland vind je een overzicht.