Print icon

Stage, studie of werken in buitenland

Op het moment dat je van plan bent, of inmiddels al hebt besloten, om naar het buitenland te gaan voor je studie, stage of werk breekt de voorbereidende fase aan. Wat komt er allemaal kijken bij een periode studeren, werken of stage lopen over de grens? Op deze pagina vind je handige checklists, een overzicht van belangrijke verzekeringen en andere handige tips ter voorbereiding van je buitenlandervaring. Indien je voor een lange periode in het buitenland verblijft om daar tijdelijk (vakantie)werk, een studiesemester of (afstudeer)stage te verrichten is de globetrotterverzekering misschien wat voor jou!

Overzicht globetrotterverzekeringen

Allianz Global Assistance

Dekking

Werelddekking

Ja

Medische hulp

Vergoeding kostprijs (geen maximum, noodzakelijke kosten)

Medische hulp thuisland

Max. €25.000

Reiskosten na ongeval

Vergoeding kostprijs

Vergoeding ongeval

Max. €75.000

Tandheelkundige kosten

Max €250,-

Vergoeding reisbagage

Max. €1.000,-

Vergoeding geld

Max. €200,-

Aansprakelijkheid

Max. €1.000.000,-

Opsporings- en reddingsacties

Max. €50.000,-

Rechtsbijstand

Alle kosten binnen Europa, max. €50.000 buiten Europa

Prijs

€1,13 per dag

Naar website Allianz Global Assistance

*Bovenstaande tabel is en gebaseerd op een student tot 27 jaar die voor 12 maanden naar het buitenland reist. Niet alle bovengenoemde dekkingen zijn verplicht onderdeel van de globetrotterverzekering.

Centraal Beheer Achmea

Centraal Beheer Achmea

Dekking*

Werelddekking

Optioneel Europa of Werelddekking

Geldigheid

Maximaal 365 reisdagen

Medische hulp

Vergoeding totale kosten behandeling incl. eigen risico**

Medische hulp thuisland

Geen vergoeding

Reiskosten na ongeval

Vergoeding kostprijs

Vergoeding ongeval

Maximaal €50.000,-

Tandheelkundige kosten

Maximaal €350,-**

Vergoeding reisbagage

Maximaal €2.500 ,-

Vergoeding geld

Maximaal €230,-

Aansprakelijkheid

Geen vergoeding

Opsporings- en reddingsacties

Vergoeding kostprijs

Rechtsbijstand

Geen vergoeding

Prijs

Vanaf €0,14 per dag

Naar website Centraal Beheer

*Bovenstaande tabel is gebaseerd op een student tot 27 jaar die voor 12 maanden naar het buitenland reist. De verzekering is alleen geldig in je ‘vrije tijd’.

** Niet alle bovengenoemde dekkingen zijn verplicht onderdeel van de globetrotterverzekering, kosten voor medisch hulp boven het Nederlandse tarief en noodzakelijke tandheelkundige kosten komen met de aanvullende dekking medische kosten voor vergoeding in aanmerking. Deze module is in bovenstaande premie meegenomen.

Covered Abroad

Covered Abroad

Dekking

Werelddekking

Ja

Medische hulp

Vergoeding kostprijs tot max. €250.000,-

Medische hulp thuisland

Geen vergoeding

Reiskosten na ongeval

Vergoeding kostprijs

Vergoeding ongeval

Max. €12.000

Tandheelkundige kosten

Max €200,-

Vergoeding reisbagage

Max. €1.500,-

Vergoeding geld

Geen vergoeding

Aansprakelijkheid

Max. €2.000.000,-

Opsporings- en reddingsacties

Max. €250.000,-

Rechtsbijstand

Prijs

€1,37 per dag

Naar website Covered Abroad

*Bovenstaande tabel is gebaseerd op een student tot 27 jaar die voor 12 maanden naar het buitenland reist. Niet alle bovengenoemde dekkingen zijn verplicht onderdeel van de globetrotterverzekering, aansprakelijk kan aanvullend worden afgesloten.

Insure To Study

Insure To Study (Master Plan)

Dekking

Werelddekking

Ja, bij verzekering Master Plan

Medische hulp

Volledige vergoeding medische kosten

Medische hulp thuisland

Geen vergoeding

Reiskosten na ongeval

Max. €1.200,-

Vergoeding ongeval

Max. €75.000,-

Tandheelkundige kosten

Max €1.100,-

Vergoeding reisbagage

Max. €1.500,-

Vergoeding geld

Geen vergoeding

Aansprakelijkheid

Max. €1.250.000,-

Calamiteiten

Repatriëring en medisch vervoer tot de kostprijs

Rechtsbijstand

Alle kosten binnen Europa, max. €6.000 buiten Europa

Prijs

€1,21 per dag

*Bovenstaande tabel is gebaseerd op een student tot 27 jaar die voor 12 maanden naar het buitenland reist (Master Plan pakket met werelddekking). Het is mogelijk aanvullende bagagedekking af te sluiten.

Ik ga…

Wat is jouw reisdoel? Bekijk nu onze pagina’s over studeren, werken of stage lopen in het buitenland!

Studeren in het buitenland

Of je nu van plan bent om een talencursus, een semester, studiejaar of complete studie in het buitenland te gaan volgen: er dienen een hoop zaken geregeld te worden: afspraken met je onderwijsinstelling, huisvesting, verzekeringen en eventuele visa en andere belangrijke zaken. Naast tips voor het maken van een studiekeuze zal ook worden ingezoomd op het opmaken van een kostenplaatje, de mogelijke beurzen waar je voor in aanmerking komt en het eventueel bestuderen van de mogelijkheid tot het nemen van een bijbaantje.

Lees hier meer informatie over studeren in het buitenland

Stage lopen in het buitenland

Een mooie stageplek op het oog? Of heb je inmiddels al een stageplaats kunnen bemachtigen bij een leuk bedrijf of leuke instelling in het buitenland? Om goed voorbereid op stage te gaan hebben wij een handige checklist samengesteld zodat jij kan checken of je je verzekeringen, financiën, stagezaken en overige belangrijke voorbereidingen op orde hebt!

Lees hier meer informatie over stage lopen in het buitenland

Werken in het buitenland

Heb je een (vakantie)baan in het buitenland gevonden? Of ga je naast je studieperiode in het buitenland ook werkzaamheden verrichten? Misschien heb je zelfs wel na je stage een baan aangeboden gekregen of ga je als au pair of vrijwilliger aan de slag! Hoe dan ook, op het moment dat je in het buitenland werkzaamheden gaat verrichten veranderen er een aantal zaken, bijvoorbeeld de geldigheid van je verzekeringen.

Lees hier meer informatie over werken in het buitenland

Waarom een (globetrotter)reisverzekering?

Overal waar je bent kan het gebeuren dat je een keer in de problemen raakt en hulp nodig hebt. Dit kan medische hulp zijn, maar ook een schadevergoeding. Het kan ook voorkomen dat er juist thuis iets gebeurt terwijl jij op reis bent, waardoor je dan graag terug naar huis gaan zou gaan. Deze zaken worden niet gedekt door je normale zorgverzekering en ook een normale doorlopende reisverzekering biedt bijna nooit dekking voor verblijven in het buitenland langer dan enkele weken. Daarom is het verstandig om buiten je normale verzekeringen een globetrotter verzekering af te sluiten speciaal voor stages en studies in het buitenland. Deze aanvullende reisverzekering dekt onvoorziene kosten in het buitenland zoals buitengewone ziekenhuiskosten, aansprakelijkheid, diefstal en rechtsbijstand.

Geldigheid Nederlandse zorgverzekering

Wij hebben een tweetal tools ontwikkeld met ja/nee vragen, waardoor je makkelijk kan checken of je huidige Nederlandse zorgverzekering wel geldig is tijdens je studie of stage in het buitenland.

Deze tools kan je vinden op de pagina studeren in het buitenland en de pagina stage lopen in het buitenland.

Blijkt uit deze test dat je huidige zorgverzekering niet meer geldig is tijdens je stage of studie in het buitenland, dan kan je een globetrotter reisverzekering afsluiten met een dekking medische zaken in het buitenland. Twee betrouwbare reisverzekeraar die wij kunnen aanraden om een globetrotter verzekering bij af te sluiten zijn Allianz Global Assistance en Covered Abroad. Deze twee verzekeraars zijn bovenaan deze pagina vergeleken.

Voordat je een reisverzekering afsluit

Bij een reisverzekering is het belangrijk dat je eerst goed nadenkt over welke activiteiten je wilt gaan ondernemen tijdens je verblijf in het buitenland. Niet elke reisverzekering dekt dezelfde zaken en het kan dus zomaar voorkomen dat je iets wilt verhalen op je reisverzekering en deze zaken helemaal niet gedekt zijn. Zaken die je kunt verzekeren tijdens stage of studeren in het buitenland zijn:

Ziekenhuisopname buitenland en vervoer naar Nederland
Als je ernstig ziek wordt en tijdelijk in een buitenlands ziekenhuis moet verblijven of met spoed terug naar Nederland vervoerd moet worden, dan kunnen deze kosten al snel oplopen tot duizenden euro’s. Het is daarom verstandig om een reisverzekering af te sluiten die deze kosten dekt.

Dekking tijdens gevaarlijke sporten
Vaak valt schade of zorgkosten als gevolg van het beoefenen van gevaarlijke sporten niet binnen de dekking van een reguliere reisverzekering. Daarnaast wordt er vaak van jou verwacht dat je hier een hoger eigen risico voor bijdraagt. Het is dus goed om van tevoren na te gaan in welke mate gevaarlijke sporten gedekt worden en een reisverzekering te kiezen die aansluit bij de activiteiten en de soort reis die je gaat maken.

Wettelijke aansprakelijkheidsdekking in het buitenland
De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA verzekering) met buitenlanddekking zorgt er in het buitenland voor dat je gedekt bent tegen schade die je aanricht aan derden. Dit kan zijn tijdens je stagewerkzaamheden, het vrijwilligerswerk dat je doet of de studie die je volgt in het buitenland. Het is aan te raden om deze kosten te dekken, het kan namelijk gebeuren dat je per ongeluk iets kapot maakt.

Ziekte of overlijden van directe familie Bij een uitgebreide reisverzekering wordt ook de reis terug naar Nederland gedekt als er bijvoorbeeld iemand van je directe familie ziek wordt of komt te overlijden tijdens je verblijf in het buitenland. Mocht er thuis onverwachts iets gebeuren en wil je meteen naar huis, dan moet dit natuurlijk kunnen. Kijk hiervoor altijd in de voorwaarden van je reisverzekering.

Rechtsbijstandverzekering in het buitenland
Het kan gebeuren dat je in het buitenland betrokken raakt bij situaties waarbij je geconfronteerd wordt met juridische kosten. Zo kan het voorkomen dat je aangereden wordt en graag de kosten op diegene wil verhalen. Of iemand wil juist de kosten op jouw verhalen omdat je een “welvarende” buitenlander bent. Het kan daarom handig zijn deze hulp mee te verzekeren.

Tips bij het afsluiten van een reisverzekering stage of studie buitenland

Er zijn een aantal polisvoorwaarden die je goed moet controleren voordat je definitief een reisverzekering afsluit die jou tijdens je stage of studie in het buitenland gaat verzekeren. Let goed op de volgende punten:

Landen met negatief reisadvies Er bestaan reisverzekeringen die geen dekking bieden als er voor het land waar je naartoe reist een negatief reisadvies geldt. Als je er zeker van bent dat je in een minder gevaarlijk deel van het land stage gaat lopen of studeren, dan wil je graag gewoon verzekerd zijn. Sommige verzekeraars bieden ook een dekking voor landen met een negatief reisadvies.

Europa-dekking of werelddekking? Ga je binnen of buiten Europa studeren of stage lopen? Vaak bieden verzekeraars een lagere premie aan wanneer je binnen Europa blijft.

Aaneengesloten dagen in het buitenland? Een doorlopende reisverzekering heeft vaak een maximum voor het aantal aaneengesloten dagen dat je in het buitenland kan verblijven. Mocht je tussentijds echter een keer terugkomen in Nederland, dan gaan je dagen weer opnieuw tellen. En heb je dus gewoon weer opnieuw het maximaal aaneengesloten dagen.

Naast het regelen van je reisverzekering zijn er nog een aantal zaken die je goed moet organiseren voordat je naar het buitenland vertrekt. Op de pagina voorbereidingen studie in het buitenland vind je een overzicht.