10 tips voor veilig wonen

Misschien denk je: als ik thuis ben loop ik toch geen gevaar? Waarom zou ik dan een tekst lezen over veilig wonen? Jaarlijks vinden er meer ongevallen in huis plaats dan je zou verwachten. Onderstaande tien tips geven je veel informatie over hoe je bijvoorbeeld brand kan voorkomen, wat je kan doen bij brand, hoe je inbraak voorkomt, waarom je je huis moet ventileren en waar je asbest zou kunnen verwachten. Al deze tips kunnen jouw woongeluk en gezondheid bevorderen!

1. Inboedelverzekering

Je kan nóg zo voorzichtig zijn: blusmiddelen in huis hebben en checken of je deur op slot is wanneer je weg gaat. Echter zekerheid heb je nooit en een brand of diefstal kunnen behoorlijke schade veroorzaken aan je inboedel. Sluit daarom een inboedelverzekering af. Daarmee verzeker je je spullen tegen schade door brand, inbraak, vandalisme, blikseminslag en noodweer. De voorwaarden van elke inboedelverzekering zijn weer anders en de hoogte van de premie varieert ook. Wil je advies hebben bij het kiezen van een goede inboedelverzekering? Bekijk dan de top 5 inboedelverzekeringen.

2. Voorkom brand

Een brandje ontstaat sneller dan je misschien verwacht; een net uitgeblazen lucifer gooi je in de prullenbak op een stukje papier. Je loopt weg… Binnen de kortste keren staat alles in lichterlaaie.

Maak sigaretten en lucifers nat voor je ze weggooit, rook niet in bed, laat kaarsen en gaspitten niet onbeheerd branden, installeer rookmelders en controleer regelmatig de werking/batterijen, ga niet dronken/moe frituren en hang geen papieren decoratie en slingers over/vlak voor lampen.

3. Voorkom brand in huishoudelijke apparaten

Brand kan ontstaan door verwaarloosde huishoudelijke apparaten, zorg daarom extra goed voor je spullen.

Vervang en reinig afzuigkapfilters regelmatig, verwijder kruimels uit de broodrooster, verleng snoeren niet eindeloos met verlengsnoeren, plaats geen brandbare materialen bij de CV-ketel, zet het koffiezetapparaat na gebruik altijd uit.

4. Blusmiddelen

Vraag je huisbaas blusmiddelen te plaatsen of schaf ze zelf aan. Controleer ze regelmatig op houdbaarheid en zorg dat je weet hoe je elk blusmiddel dient te gebruiken. Gebruik bij vlam in de pan de deksel om te doven (absoluut nooit water!), een blusdeken kan onder andere voor het doven van vlam in de pan en een brandende prullenbak gebruikt worden, gebruik water (brandslang/tuinslang/emmers) of een brandblusser voor bijvoorbeeld een vlamvattend gordijn.

5. Noodweer

Is er storm/hagel/onweer, kortom noodweer, op komst? Controleer of alle ramen en deuren goed dicht zijn, zo kan je heel wat (water)schade voorkomen.

6. Voorkom inbraak

Je zal misschien denken, in een studentenhuis breken ze niet zo snel in want daar is bijna altijd wel iemand thuis. Niets is minder waar. Waar veel mensen wonen is het vaak gemakkelijker naar binnen te glippen.
Sluit alle deuren en ramen wanneer je weg gaat, verstop geen reservesleutels buiten (onder deurmatten of bloempotten), plaats waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht.

7. Vakantie

Zijn je huisgenoten en jij op vakantie en is niemand thuis? Zorg ervoor dat het huis er bewoond uitziet en beperk kansen op brand. Geef een reservesleutel aan een vriend/vriendin en vraag of hij/zij de post regelmatig wil wegleggen en de gordijnen af en toe open en later weer dicht wil doen, zet lampen op enkele tijdschakelaars die op verschillende tijden aan- en uitspringen, laat geen apparaten in stand-by modus staan.

8. Ventileren

Het ventileren van je huis is belangrijk om vocht kwijt te raken en zo schimmels geen kans te geven in huis. Schimmels zien er namelijk niet alleen vies uit, ze kunnen ook schadelijk zijn voor je gezondheid.

9. Asbest

Asbest is een mineraal dat vroeger in veel (bouw-)materialen voorkwam. Nu is asbest nog te vinden in huizen van voor de jaren ’80, onder andere bij CV-installaties, in dakbedekking, rioolbuizen en vloerbedekkingen. Zolang deze materialen onbeschadigd zijn is er niks aan de hand. Wanneer er wel beschadigingen zijn kunnen de asbestdeeltjes worden ingeademd. Dit kan zeer schadelijk zijn. Denk je mogelijk asbest in huis te hebben, schakel dan een asbest inventarisatiebedrijf in.

10. Koolmonoxide

Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat ontstaat door onvolledige verbranding van gas of hout, dit kan het geval zijn bij een oud gastoestel. Door voldoende te ventileren kan de koolmonoxide weg. Ook zijn er koolmonoxidemelders op de markt die je waarschuwen bij een teveel aan het gas.