Huurtoeslag aanvragen

Huurtoeslag is een financiële bijdrage van de overheid die je kunt ontvangen wanneer je een huis huurt. Wanneer je als student op jezelf woont is er een kans dat je in aanmerking komt voor deze toeslag. Op deze pagina vind je meer informatie over wat huurtoeslag is en wat de voorwaarden zijn om deze tegemoetkoming te krijgen.

Ben je student, woon je in een zelfstandige woning en heb je nog geen inboedelverzekering? Kijk dan eens op onze top 5 studenten inboedelverzekeringen, voor een overzicht van inboedelverzekeringen met een lage premie en een vergoedingen die passen bij jouw situatie.

Wanneer krijg je huurtoeslag?

De overheid heeft de huurtoeslag ingesteld om lagere inkomens te helpen om de woonkosten te betalen. De zorgtoeslag is vergelijkbaar en helpt bij betaling van de zorgverzekering. Niet iedereen heeft echter recht op huurtoeslag. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen. Als student heb je waarschijnlijk een laag inkomen en is de kans dat je in aanmerking komt groter.

Kan ik huurtoeslag krijgen?

De voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag zijn:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je huurt een zelfstandige woning
  • Je staat officieel bij de betreffende gemeente ingeschreven
  • Je bent Nederlands of hebt een geldige verblijfsvergunning

Ook aan je inkomen en huurprijs zijn voorwaarden verbonden. Deze moeten voldoen aan de volgende criteria:

  • Je inkomen mag niet te hoog zijn: dit is afhankelijk van je leeftijd, hoogte van de huur en samenstelling van je huishouden
  • Wanneer je samenwoont worden de inkomens bij elkaar opgeteld en geldt er een andere drempel
  • Je huurprijs mag niet te hoog zijn.

Op de site van de Belastingdienst vind je de meest actuele bedragen en kan je huurtoeslag aanvragen.

Definitie zelfstandige woning

Om huurtoeslag te kunnen ontvangen moet je in een zelfstandige woning wonen. Dit houdt in dat je alleen (of met je partner) in de woning woont. Je hebt dus een eigen wc, keuken en slaapkamer. Daarnaast moet je een voordeur hebben waar alleen jij gebruik van maakt en die van binnen en buiten op slot gedaan kan worden. Wanneer je in een gedeeld studentenhuis woont kom je dus niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Definitie kale huur

De Belastingdienst noemt de huur waarover de huurtoeslag berekend wordt de rekenhuur. Onder deze rekenhuur wordt de kale huurprijs van de woning verstaan. Dit is de huurprijs zonder de toevoeging van de kosten voor gas, water en licht. Wanneer je servicekosten betaalt moeten deze wel opgeteld worden bij de kale huur. Je vindt de exacte huurprijs van je woning in je huurcontract of in een officiële brief die je hebt gekregen over de jaarlijkse huurverhoging.

Huurtoeslag onder de 18 jaar

In principe krijg je alleen huurtoeslag wanneer je 18 jaar of ouder bent. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel. Je krijgt onder de 18 jaar wel huurtoeslag wanneer:

  • Je getrouwd bent of een geregistreerd partner hebt
  • Je beide ouders niet meer leven
  • Je een kind hebt

Daarnaast gelden voor personen onder de 18 jaar ook dezelfde voorwaarden als voor iedereen boven de 18 jaar die huurtoeslag aan wil vragen.

Huurtoeslag aanvragen

Het is slechts mogelijk om 1 keer huurtoeslag per huishouden aan te vragen. Wanneer je samenwoont kan dus maar een van jullie de aanvraag doen. Je moet de aanvraag doen via de website van de Belastingdienst. Je hebt hiervoor een DigiD nodig.

Een DigiD is digitale identiteit bestaande uit een gebruikersnaam en wachtwoord. Je hebt deze combinatie altijd nodig wanneer je online iets moet regelen bij de overheid. Je kan een DigiD eenvoudig online aanvragen.

Huurtoeslag terugvragen

Wanneer je er pas later achter komt dat je eigenlijk recht had op huurtoeslag, dan kan je dit tot een jaar terugvragen. Wanneer je van de Belastingdienst een uitstel voor de aangifte van inkomstenbelasting hebt gekregen, dan kan je de huurtoeslag aanvragen tot de datum van uitstel.

Hoogte huurtoeslag

Hoeveel huurtoeslag je krijgt is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Op de website van de Belastingdienst kan je via een rekenhulp berekenen hoe hoog de huurtoeslag in jouw situatie zal zijn. De huurtoeslag wordt iedere maand rond de 20e van de maand uitbetaald.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897