Basis inboedelverzekering

Als je net gaat studeren heb je waarschijnlijk genoeg aan je hoofd. Toch is het verstandig om na te denken over een inboedelverzekering. Ook al heb je een misschien alleen een kleine studentenkamer, de waarde van je inboedel kan al snel oplopen. Zo heb je waarschijnlijk een televisie, een laptop voor je studie, enzovoorts. Lees hier meer informatie over de studenten inboedelverzekering.

Wat is een studenten inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade die aan jouw inboedel veroorzaakt wordt. Hierbij gaat het vaak om schade die is ontstaan door externe oorzaken, zoals inbraak en brand. Onder je inboedel wordt verstaan alle spullen die in je huis en tuin zijn, bijvoorbeeld meubels, kleine huisdieren en fietsen. Contant geld valt niet onder deze dekking.

Dekking studenten inboedelverzekering

Het is belangrijk om vooraf te bedenken welke zaken je gedekt wilt hebben met een inboedelverzekering. Veel verzekeraars bieden een drietal soorten dekkingen aan. Het verschil tussen de dekkingen zit in welke oorzaken van schade wel of niet vergoed worden.

1. Uitgebreide dekking:

Standaard ben je vaak gedekt tegen brand en inbraak. Met een uitgebreide inboedelverzekering ben je verder verzekerd tegen schade die is ontstaan door:

 • Rook en roet
 • Natuurgeweld als bliksem en storm
 • (Poging tot) inbraak en vandalisme
 • Water (bijvoorbeeld door het breken van een aquarium of het lekken van een waterbed)
 • Scherven van kapotte ramen en spiegels
 • Het omvallen van een boom of een hijskraan op een woning

2. Extra uitgebreide inboedelverzekering

De meest gebruikte inboedelverzekering is de extra uitgebreide inboedelverzekering. Een extra uitgebreide inboedelverzekering biedt dezelfde dekking als de uitgebreide inboedelverzekering, met als aanvulling schade die ontstaan is door:

 • Het smelten van goederen
 • Een stroomstoring (producten die je bijvoorbeeld in de koelkast of vriezer hebt liggen tijdens een stroomstoring)
 • Neerslag (een overstroming die waterschade in huis veroorzaakt)
 • Reparatiewerkzaamheden aan leidingen (bijvoorbeeld breekwerk bij het repareren van een waterleiding)

3. Meest uitgebreide inboedelverzekering

De meest uitgebreide verzekering biedt de grootste dekking voor jouw inboedel. Deze verzekering noemen we ook wel all risk inboedelverzekering. Hiermee wordt bedoeld dat alle onverwachte oorzaken gedekt zijn door de verzekeraar.

Er gelden echter enkele uitzonderingen waarbij de verzekeraar niet uitkeert bij schadegevallen. Deze schade is dan ontstaan als gevolg van een:

 • Aardbeving
 • Oorlog
 • Atoomkernreacties

Voorwaarden verzekeraars

De algemene voorwaarden van de inboedelverzekering kunnen verschillen per verzekeraar. Bovenstaande dekkingen worden niet altijd standaard aangeboden door iedere verzekeraar. Verzekeraars kunnen eigen voorwaarden opstellen waarin ze aangeven dat bepaalde oorzaken van schade niet gedekt zijn. Handig is om zorgvuldig de algemene voorwaarden van een inboedelverzekering te bestuderen, voordat je een keuze maakt.

Premie studenten inboedelverzekering

Wanneer je een inboedelverzekering afsluit moet je een bepaald bedrag aangeven tot waar de schade vergoed wordt. Dit is de verzekerde som en geeft de waarde van jouw spullen aan. Dit bedrag bepaalt deels de hoogte van je premie. Daarnaast kunnen de volgende zaken van invloed zijn op je premie:

 • De regio waar je woont
 • De beveiliging van je huis
 • De dekking die je kiest
 • Je eigen risico

De goedkoopste verzekeraar kan strenge voorwaarden hebben wat betreft het uitkeren van een vergoeding, let hier daarom goed op voordat je een verzekering afsluit.

Studentenpakket inboedelverzekering

Veel verzekeraars bieden speciale pakketten aan voor studenten, omdat de inboedel van studenten over het algemeen sterk verschilt met die van een gemiddeld gezin. Je profiteert daarbij van een lage premie. Op de pagina top 5 inboedelverzekeringen vind je een overzicht van goedkope inboedelverzekeringen voor studenten.

Inbraakcijfers Nederland

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal woninginbraken in Nederland nog steeds toeneemt. Ook studentenhuizen zijn geliefd bij inbrekers, vanwege de vele laptops en andere losse apparatuur. De afgelopen jaren steeg het aantal opgeloste zaken licht, maar nog steeds wordt ruim 90 procent van de inbraken nooit opgelost. De kans dat jij je spullen na een inbraak terugkrijgt is dus zeer klein.