Checklist uit huis gaan

Ben je van plan om binnenkort je ouderlijk huis te verlaten? Uit huis gaan is een hele stap, zeker als je in een nieuwe stad gaat wonen en studeren. Je wordt zelfstandig, wat betekent dat je opeens veel meer eigen verantwoordelijkheden krijgt. Om je op weg te helpen hebben wij een checklist uit huis gaan samengesteld. Aan de hand van deze checklist en de infographic kan je langslopen of je overal aan hebt gedacht en of alles goed geregeld is. Op die manier ga je goed voorbereid uit huis!

Inboedelverzekeringen vergelijken? Ga direct naar onze

Top 5 studenten inboedelverzekering

Infographic

Op kamers gaan

Voordeelpakketten studentenverzekeringen

Op het moment dat je uit huis gaat dien je aan een hoop zaken te denken, waaronder het regelen van verschillende verzekeringen. Deze kunnen niet ontbreken op je checklist uit huis gaan! Zo dien je bijvoorbeeld, om je spullen in je huis te verzekeren tegen diefstal als gevolg van inbraak of mogelijke brandschade, een inboedelverzekering af te sluiten. Om jezelf wat uitzoek- en regelwerk te besparen kan je ook kiezen voor een studenten voordeelpakket. In deze pakketten zijn de belangrijkste verzekeringen opgenomen die in beeld komen bij het uit huis gaan. Als student kan je vaak tegen een aantrekkelijke prijs of zelfs met extra studentenkorting deze pakketten afsluiten!

Bekijk en vergelijk hier studentenpakketten

Voorbereiding: checklist uit huis gaan

Veel studenten besluiten op kamers te gaan. Zeker als je in een andere stad gaat studeren en de reistijd niet te overbruggen is, ligt de keuze voor de hand om het ouderlijk huis te verlaten. Een andere veelvoorkomende reden is dat studenten op zoek zijn naar meer vrijheid en willen genieten van het studentenleven.

Voordat je uit huis gaat

Stel, je hebt een kamer uitgezocht en het huurcontract getekend. Waar moet je allemaal op letten bij de verhuizing?

  • Moet er nog geklust worden? Het is handiger eerst de muren een likje verf te geven of een nieuwe vloerbedekking te leggen voordat je al je spullen in je kamer neerzet.
  • Check je nieuwe kamer op eventuele aanwezige schade en geef dit door aan je huisbaas. Op die manier draai jij niet op voor deze schade op het moment dat jij de kamer een keer verlaat.
  • Zijn er goede afspraken gemaakt over eventueel daar nog aanwezige spullen van een vorige kamerbewoner? Wil je daar wat van overnemen?
  • Is er vooraf voldoende hulp ingeschakeld bij de verhuizing? En is het misschien nodig een boedelbak te huren?
  • Heb je vooraf goed de maten opgenomen in je kamer? Voordat je meubilair meesleept of aanschaft is het natuurlijk handig eerst even te kijken of alles wel past.
  • Heb je bedacht welke spullen je meeneemt of nieuw aanschaft? Bewaar bij de aanschaf altijd goed de bonnetjes, is het product niet geschikt of beschadigd dan kan je het nog terugbrengen! Bovendien kan je via de bonnen bij je inboedelverzekeraar de waarde van deze spullen aantonen.

Heb je al eerder op kamers gezeten?

Misschien heb je al eerder op kamers gezeten en ga je naar een nieuwe kamer verhuizen, let er in dat geval op dat:

  • Je de huur van je oude kamer op tijd opzegt
  • Goede afspraken maakt met toekomstige bewoners over de eventuele overname van spullen die je daar laat staan.
  • Ben je 18 jaar of ouder en heb je al een eigen zorgverzekering afgesloten? Na je 18e ben je namelijk niet meer automatisch meeverzekerd bij je ouders. Het kan dus zijn dat je vanaf dat moment je eigen zorgverzekering dient te betalen, tenzij je ouders dat blijven doen.
  • Heb je de nodige verzekeringen afgesloten voor je nieuwe kamer? Denk hierbij aan een inboedelverzekering die je waardevolle spullen verzekert tegen schade als gevolg van brand, lekkage of diefstal. Ook een aansprakelijkheidsverzekering is geen overbodige luxe.

Ga je in een nieuwe gemeente wonen?

Ga je in een studentenstad wonen die in een andere gemeente is gelegen? Let dan op de volgende zaken:

  • Heb je je al ingeschreven bij de nieuwe gemeente? Dit moet binnen 5 dagen na de verhuizing worden gedaan. Bij de inschrijving geef je je nieuwe woonadres op en wordt dan automatisch uitgeschreven bij je oude gemeente.
  • Heb je gevraagd naar belangrijke informatie over bijvoorbeeld afvalinzameling of openbaar vervoer?
  • Door je verhuizing woon je verder weg van je oude huisarts. Het is daarom verstandig dat je je inschrijft bij een nieuwe huisarts bij jou in de omgeving.

Aan wie moet je je verhuizing allemaal doorgeven?

Geef je verhuizing ook door aan andere belangrijke instanties, zodat je de post niet op je oude adres blijft ontvangen.

  • Indien je inmiddels bent ingeschreven bij je nieuwe gemeente, ontvangt de Belastingdienst automatisch je nieuwe adres.
  • Zijn alle zorgverleners, zoals de huisarts, tandarts, fysiotherapeut, apotheker of andere specialisten geïnformeerd over de adreswijziging? Zoek direct na de verhuizing een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek in je huidige buurt!
  • Heb je alle verzekeraars, zoals je zorgverzekeraar of aansprakelijkheidsverzekeraar, tijdig van je adreswijziging in kennis gesteld?
  • Heb je overige belangrijke instanties, zoals je bank, telefoonprovider, eventuele verenigingen en onderwijsinstelling ook van je adreswijziging op de hoogte gesteld?

Handige tip: je kan ook via de post je verhuizing doorgeven en post nog één tot een aantal maanden laten doorsturen naar je nieuwe adres vanaf je oude adres. Deze service wordt de verhuisservice genoemd.

Je financiën

Als student moet je waarschijnlijk rondkomen van weinig geld. En woon je samen met medestudenten dan dienen de kosten ook eerlijk verdeeld te worden. Leg in je eerste maand vast wat je vaste inkomsten zijn (studiefinanciering, bijbaan, etc) en wat de vaste uitgaven zijn (huur, telefoonrekening, etc) om een goed beeld te krijgen. Let verder op de volgende zaken:

  • Is er een extra pot voor eventuele onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine?
  • Denk er tijdig aan je studentenreisproduct en studiefinanciering aan te vragen.
  • Heb je misschien recht op huurtoeslag? Dit kan je op toeslagen.nl controleren.
  • Heb je recht op zorgtoeslag? Bekijk onze pagina over zorgtoeslag en bereken op hoeveel zorgtoeslag jij recht hebt.
  • Hoe worden de kosten in huis verdeeld? Koopt ieder zijn eigen boodschappen of is er een gedeelde pot via bijvoorbeeld wiebetaaltwat.nl?

Internet en TV

In sommige studentenhuizen is de internetverbinding gedeeld. Het kan echter zo zijn dat je zelf voor je internet- en tv aansluiting moet zorgen.

  • Is er al een werkende internetaansluiting?
  • Is het nodig een tv abonnement af te sluiten?

Overige tips

Een aantal handige tips die niet in onze checklist uit huis gaan mogen ontbreken:

  • Een studentenhuis is zo gezellig als je het zelf maakt. Stel je daarom altijd voor aan huisgenoten en vrienden en wees niet verlegen om een praatje te maken. Sluit gezellig aan tijdens etenstijd, vraag over het openbaar vervoer in de buurt, maak een leuk praatje, etc. De eerste dagen zijn misschien spannend, maar zeker de moeite waard!
  • Maak je kamer op een goedkope manier gezellig door tweedehands spullen te kopen op internet, via kringloopwinkels of rommelmarkten. Vraag ook eens aan bekenden en familie of ze nog oude meubels en spulletjes hebben. De meeste mensen zijn maar al te blij met een excuus om de zolder eens op te ruimen!
  • Je eerste nacht zal wat onwennig zijn. Bereid je voor! Zorg er in ieder geval voor dat je gordijnen en oordopjes hebt, zodat je niet wakker wordt van alle nieuwe geluiden en het licht.

FAQ checklist uit huis gaan

Je gaat op jezelf wonen en daar komt een hoop bij kijken! Check de meest gestelde vragen over het nest verlaten in onderstaand overzicht.

Wat moet je regelen als je uit huis gaat?
Je gaat op jezelf wonen. Of je nu op kamers gaat of als student een klein appartement betrekt: er moet een hoop geregeld worden! Bij de voorbereiding van uit huis gaan kan je gebruik maken van onze handige checklist uit huis gaan. Op deze pagina vind je een handige lijst met wat je allemaal moet regelen: van verhuizingstips tot een inboedelverzekering en inschrijving bij je nieuwe gemeente.
Ik ga op kamers: heb ik een inboedelverzekering nodig?
Een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht. Zonder deze verzekering zijn echter al je waardevolle spullen op je studentenkamer niet verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld inbraak, brand of wateroverlast. Denk aan je laptop, smartphone, tablet, muziekinstrument, kleding, huishoudelijke apparaten, meubels en televisie. Studentenkamers zijn vaak gevoelig voor diefstal en doorgaans oudere gebouwen met gebreken, het afsluiten van een inboedelverzekering kan in deze gevallen verstandig zijn.
Op jezelf wonen: wat zijn de maandelijkse kosten?
Op jezelf wonen: wat kost dat eigenlijk? Onder de maandelijkse kosten vallen je huur, gas, water en licht, boodschappen, verzekeringen zoals de zorg- en inboedelverzekering en abonnementen zoals internet en je mobiele telefoon. Daarnaast maak je kosten voor je sport, de aanschaf van kleding en overige vrijetijdsbesteding. De kosten zijn afhankelijk van je woonplaats, het soort woning en natuurlijk je levensstijl. Gemiddeld betalen studenten zo’n €750,- tot €1300,- per maand aan kosten.
Krijg ik als student korting op mijn woonverzekeringen?
Er zijn verschillende verzekeraars die studenten korting bieden op het afsluiten van alle belangrijke verzekeringen. Hieronder kunnen de zorgverzekering, inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en ongevallenverzekering vallen. Sommige verzekeraars hebben deze verzekeringen gebundeld in een voordelig studentenpakket. Deze studentenpakketten met alle belangrijke verzekeringen zijn extra voordelig en je hebt alles in één keer bij dezelfde verzekeraar geregeld!

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897