Print icon

Collectieve inboedelverzekering

Het moment dat je op kamers gaat is meestal een spannende tijd in je leven. Er komt veel bij kijken, zoals het verhuizen en aanschaffen van spullen voor je nieuwe kamer. Deze spullen hebben bij elkaar aanzienlijke waarde. Om deze reden is het belangrijk dat deze spullen gedekt zijn tegen eventuele schade.

Vaak heeft de verhuurder (huisbaas) voor iedereen in huis een gemeenschappelijke inboedelverzekering afgesloten. We noemen dit een collectieve inboedelverzekering.

De vraag is alleen of het gedekte bedrag wel voldoet aan de totale waarde van de spullen die je meeneemt. Hieronder lees je meer over een collectieve inboedelverzekering.

Wat is een collectieve inboedelverzekering?

Een collectieve inboedelverzekering is er speciaal voor groepen, zoals een groep studenten in een studentenhuis. De hele groep is gelijk verzekerd en verzekeraars geven vaak een korting. Hierdoor betaalt de groep in de meeste gevallen een lagere premie dan wanneer iedereen apart een inboedelverzekering zou afsluiten.

Wat dekt een collectieve inboedelverzekering?

De belangrijkste zaken die gedekt worden door collectieve inboedelverzekering staan beschreven in de polisvoorwaarden.

Vergoeding

Je krijgt meestal een vergoeding voor schade aan jouw inboedel die is veroorzaakt door de volgende zaken:

  • Het uitbreken van een brand
  • Waterschade, door bijvoorbeeld het breken van een aquarium of een lekkage
  • (Een poging tot) inbraak en vandalisme

Hulpverlening

Daarnaast biedt een collectieve inboedelverzekering een aanvullende hulpverlening.

Deze hulpverlening kan bestaan uit:

  • 24 uur telefonische toegankelijkheid tot een servicecentrale
  • 24 uur noodreparatieservice voor alle schades die gelijk verholpen kunnen worden
  • Het regelen van een vervangende accommodatie en het vervoer naar deze accommodatie
  • Het vervangen van hang- en sleutelwerk (indien je sleutels kwijt raakt of wanneer deze gestolen zijn).

Dekking kan per verzekeraar verschillen

Het is altijd verstandig om van te voren bij de verhuurder (huisbaas) te informeren of deze een collectieve inboedelverzekering af heeft gesloten en wat deze wel en niet dekt in geval van schade. Bovenstaande dekkingen worden niet altijd aangeboden in iedere collectieve inboedelverzekering. Verzekeraars kunnen in hun polisvoorwaarden andere dekkingen beschrijven.

Handige tips

Waarde van extra spullen
Denk er bij het afsluiten van een inboedelverzekering altijd aan dat je misschien gedurende je studie periode nog extra spullen gaat kopen. Wanneer je deze waarde goed berekent zorg je ervoor dat je niet onderverzekerd bent. Een hulpmiddel om de waarde van jouw inboedel te bepalen is een inboedelwaardemeter.

Sporen van inbraak
Vaak is er in de polisvoorwaarden opgenomen dat er zichtbaar sporen van inbraak moeten zijn, wil de verzekeraar de schade vergoeden.

Verzekeringspakket voor studenten
Studenten hebben in veel gevallen de mogelijkheid om een verzekeringspakket af te sluiten. In dit pakket zit dan meestal ook een inboedelverzekering. Verder is een verzekeringspakket vaak voordeliger dan wanneer je alle verzekeringen los afsluit.

Bonnetjes bewaren
Het is verstandig om de bonnetjes van jouw aankopen te bewaren. Een verzekeraar kan hierom vragen op het moment dat je schade wilt declareren. Daarbij is het aan te raden om foto´s te maken van alle waardevolle spullen in je kamer, zodat je aan kan tonen dat deze ook daadwerkelijk aanwezig waren in jouw kamer.