Print icon

Collectieve inboedelverzekering

Het moment dat je op kamers gaat is meestal een spannende tijd in je leven. Er komt veel bij kijken, zoals het verhuizen en aanschaffen van spullen voor je nieuwe kamer. Deze spullen hebben bij elkaar aanzienlijke waarde. Om deze reden is het belangrijk dat deze spullen gedekt zijn tegen eventuele schade.

In bepaalde gevallen heeft de verhuurder (huisbaas) voor iedereen in huis een gemeenschappelijke inboedelverzekering afgesloten. We noemen dit een collectieve inboedelverzekering. De vraag is alleen of het gedekte bedrag van deze collectieve inboedelverzekering wel voldoet aan de totale waarde van alle spullen die je in huis hebt. Hieronder lees je meer over een collectieve inboedelverzekering.

Wat is een collectieve inboedelverzekering?

Een collectieve inboedelverzekering is gericht op groepen, zoals een groep studenten in een studentenhuis. De hele groep is tegelijk verzekerd en inboedelverzekeraars geven in sommige gevallen korting. Hierdoor betaalt de groep in de meeste gevallen een lagere premie dan wanneer iedereen apart een inboedelverzekering zou afsluiten.

Wat dekt een collectieve inboedelverzekering?

De belangrijkste zaken die gedekt worden door collectieve inboedelverzekering zijn schade of verlies van je spullen als gevolg van een inbraak, brandschade of waterschade. De dekking kan per inboedelverzekeraar verschillen en je kan doorgaans zelf bepalen hoe uitgebreid de dekking is. Voor specifieke dekkingen verwijzen we je door naar de polisvoorwaarden van je (collectieve) inboedelverzekering.

Vergoeding

Je krijgt meestal een vergoeding voor schade aan jouw inboedel die is veroorzaakt door de volgende zaken:

  • Brand- en rook of roet schade
  • Waterschade, door bijvoorbeeld het breken van een aquarium of een lekkage
  • (Een poging tot) inbraak en vandalisme
  • Schade door storm (boven windkracht 7), het omvallen van een boom of kraan op je huis of Blikseminslag
  • Ontploffingsschade
  • Schade door scherven van kapotte ruiten of spiegels

Hulpverlening

Daarnaast biedt een (collectieve) inboedelverzekering hulpverlening in noodsituaties. Deze hulpverlening kan bestaan uit:

  • 24 uur telefonische toegankelijkheid tot een servicecentrale
  • Noodreparatieservice voor alle schade die gelijk verholpen dient te worden

Dekking kan per verzekeraar verschillen

Het is altijd verstandig om van tevoren bij de verhuurder (huisbaas) te informeren of deze een collectieve inboedelverzekering af heeft gesloten en wat deze wel en niet dekt in geval van schade. Bovenstaande dekkingen worden niet altijd aangeboden in iedere collectieve inboedelverzekering. Verzekeraars kunnen in hun polisvoorwaarden andere dekkingen beschrijven.

Handige tips

Houd de volgende tips in je achterhoofd bij het afsluiten van een inboedelverzekering.

Waarde van extra spullen

Denk er bij het afsluiten van een inboedelverzekering altijd aan dat je misschien gedurende je studie periode nog extra spullen gaat kopen. Wanneer je deze waarde goed berekent zorg je ervoor dat je niet onderverzekerd bent. Een hulpmiddel om de waarde van jouw inboedel te bepalen is een inboedelwaardemeter.

Sporen van inbraak

Vaak is er in de polisvoorwaarden opgenomen dat er zichtbaar sporen van braak moeten zijn, wil de verzekeraar de schade vergoeden bij een (poging tot) diefstal.

Verzekeringspakket voor studenten

Studenten hebben in veel gevallen de mogelijkheid om een verzekeringspakket af te sluiten. In dit pakket zit dan meestal ook een inboedelverzekering. Verder is een verzekeringspakket vaak voordeliger dan wanneer je alle verzekeringen los afsluit.

Bonnetjes bewaren

Het is verstandig om de bonnetjes van je (kostbare) aankopen te bewaren. Een verzekeraar kan hierom vragen op het moment dat je schade wilt declareren. Daarbij is het aan te raden om foto´s te maken van alle waardevolle spullen in je kamer, zodat je aan kan tonen dat deze ook daadwerkelijk aanwezig waren in jouw kamer.