Print icon

Eigen risico inboedelverzekering

Veel verzekeraars hanteren bij een inboedelverzekering een zogeheten eigen risico. Dit eigen risico zorgt ervoor dat jij ook een deel van de kosten van de schade voor je eigen rekening moet nemen. Dit bedrag is over het algemeen een klein deel van de door de verzekeraar uitbetaalde schadevergoeding.

Hieronder vind je meer informatie over het eigen risico bij een inboedelverzekering. Daarnaast kun je op deze pagina enkele tips vinden over de beveiliging van jouw huis. Wanneer jouw huis goed beveiligd is hoef je in veel gevallen geen eigen risico te betalen.

Wat is een eigen risico?

Een eigen risico is een bedrag dat je voor je eigen rekening moet nemen in geval van schade. De verzekeraar verplicht vaak de verzekerde om een eigen risico te nemen bij het afsluiten van een inboedelverzekering.

Waarom een eigen risico?

De verzekeraar heeft twee belangrijke motieven om een eigen risico te vragen van een verzekerde.

1. Verzekerde is zuiniger op zijn/haar inboedel
Als je bij een schademelding een eigen risico moet betalen, ben je waarschijnlijk zuiniger op je spullen. Om deze reden hoeft de verzekeraar minder vaak schade uit te keren.

2. Het voorkomen van bagatelschades of kruimelschades
Met bagatelschades of kruimelschades worden kleine schademeldingen bedoeld. In de meeste gevallen is het proces van een claim aanvraag en een vergoeding uitkeren duurder voor de verzekeraar dan de schade zelf. Door het opnemen van een eigen risico in de polisvoorwaarde wordt het aantal kleine schadeclaims verminderd.

Hoeveel is het eigen risico bij een inboedelverzekering?

De standaard eigen risico is ongeveer € 50,- per keer dat je een schade meldt.

In de grote steden geldt echter een hoger risico voor inbraak. Om deze reden betaal je een hoger eigen risico. Steden die worden gezien als grote steden zijn steden als:

  • Amsterdam
  • Den Haag
  • Rotterdam
  • Utrecht

Geen eigen risico, kan dat?

Het is ook mogelijk om geen eigen risico te hoeven betalen in geval van schade. Hiervoor dien je echter wel jouw woning goed te beveiligen. En je moet dit aan jouw verzekeraar kunnen aantonen.

Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:

1. Certificaat door een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf

Je kunt ervoor kiezen om jouw huis te laten beveiligen door een beveiligingsbedrijf. Als je de hulp van een beveiligingsbedrijf inschakelt ontvang je nadat alle aanpassingen zijn gedaan een certificaat. Dit certificaat is een bewijs dat jouw woning goed beveiligd is.

Voorbeelden deze certificaten zijn:

  • Het certificaat van Initial Varel Security
  • Het certificaat van Stichting Borg
  • Het certificaat van Stichting Slotencertificaat

2. Certificaat Keurmerk Veilig Wonen

Een certificaat Keurmerk Veilig Wonen kan uitgegeven worden door de politie bij jou in buurt. Het certificaat wordt opgemaakt uit onderzoek en inbraakmeldingen in jouw woonomgeving.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende keurmerken:

  • Keurmerk Veilige Omgeving. Wordt over het algemeen uitgegeven in nieuwbouwwijken en heeft voornamelijk te maken met de opbouw van de wijk. Zijn er veel vluchtroutes en hoe is de straatverlichting? Dit zijn voorbeelden van vragen die de politie in dit rapport beantwoord.
  • Keurmerk Veilig Complex. Wordt uitgeven in appartementen complexen en heeft voornamelijk te maken met de juiste verlichting en een goed te bereiken berging.
  • Keurmerk Veilig Wonen. Deze wordt uitgeven wanneer een eigen woning goed beveiligd is. Gespecialiseerde bedrijven kunnen hier vaak bij helpen. Daarnaast kan je ook extra sloten, rookmelders en juiste verlichting aanbrengen waardoor de politie jouw woning een Veilig Wonen keurmerk kan geven.