Glasverzekering

Met de glasverzekering ben je ervan verzekerd dat eventuele schade aan “lichtdoorlatende” ruiten vergoed wordt door jouw verzekeraar. Verzekeraars spreken over het feit dat het glas als doel moet hebben om “licht door te laten”. Anders kun je hiervoor geen glasverzekering afsluiten. Hieronder vind je meer informatie over de glasverzekering.

Wat is een glasverzekering?

Een glasverzekering biedt een vergoeding voor schade aan lichtdoorlatende ramen en ruiten. Vaak heb je de glasverzekering niet nodig omdat deze al onder jouw opstalverzekering valt.

Om zeker te weten of glas standaard is meeverzekerd in een opstalverzekering, is het verstandig om dit na te kijken in de polisvoorwaarden. Heb je glas-in-lood ramen of ramen van geslepen glas, dan is het verstandig deze ramen extra te verzekeren. Deze kosten komen namelijk vaak hoger uit dan de kosten voor normale ruiten.

Lichtdoorlatende ruiten

Met lichtdoorlatende ruiten worden alle ruiten bedoeld die van buitenaf direct licht binnen laten in het huis. Eventuele ruiten in bijvoorbeeld de badkamer of een glazendeur binnenshuis vallen niet onder een glasverzekering.

Wat dekt de glasverzekering?

Met een glasverzekering ben je gedekt tegen schade aan een ruit die van buitenaf wordt veroorzaakt.

Je kunt denken aan een vergoeding voor de kosten voor:

  • Het plaatsen van een nieuwe ruit
  • Het maken van een noodvoorziening

Wat dekt de glasverzekering niet?

Er gelden enkele uitzonderingen voor zaken die een glasverzekering niet dekken.

Deze uitzonderingen zijn:

  • Schade door een gebrek aan het glas
  • Schade die is veroorzaakt tijdens verbouwingswerkzaamheden
  • Schade die is veroorzaakt bij het verplaatsen van het glas
  • Schade door een catastrofe (zoals een ontploffing of brand)

Wat is een eigen gebrek?

Er wordt gesproken van een eigen gebrek indien er bijvoorbeeld vocht in het dubbel glas is getrokken. De verzekeraar spreekt dan ook wel over het doorslaan van ruiten en dekt deze schade niet.

Glasverzekeringen vergelijken

Bij het zoeken naar een passende glasverzekering is het verstandig om goed in de polisvoorwaarden te kijken naar de dekking van deze verzekering. Een verzekering met een lage premie kan weleens een lage dekking hebben. Als er een keer schade ontstaat bestaat de kans dat je geen vergoeding ontvangt.

Afwijkende tarieven

Er gelden in sommige gevallen afwijkende tarieven voor glasverzekeringen, waarvoor je een hogere premie dient te betalen.

Deze afwijkende tarieven gelden vaak bij:

  • Extra dikke ruiten
  • Speciaal glas (zoals brandwerende en isolerende ruiten)
  • Grote glasoppervlakken (meer dan zes vierkante meter)
  • Glas-in-lood ramen of ramen van geslepen glas

Beglazing binnenshuis Het glas binnenshuis zoals een aquarium of een glazen binnendeur is niet gedekt. Voor deze zaken kun je een inboedelverzekering afsluiten.

Vertrekkentarief

De premie van een glasverzekering wordt berekend door middel van een vertrekkentarief. Het vertrekkentarief is het aantal vertrekken met lichtdoorlatende ramen dat een woning telt.

Enkele handige tips

Inbraak en brand
Schade door inbraak en brand van een koopwoning zijn vaak goedkoper om mee te verzekeren in een opstalverzekering. Dit kan je afsluiten als een extra dekking.

Huurwoning
Als je een woning huurt ben je vaak zelf verantwoordelijk voor schade aan glas. Dit kun je vinden in jouw huurcontract. Als dit het geval is doe je er goed aan om een glasverzekering af te sluiten.