Inboedelwaardemeter

Op het moment dat je een inboedelverzekering af wilt sluiten, is het handig om een berekening te maken van de hoogte van de inboedel. Om deze waarde te meten worden verschillende methoden gebruikt.

Hieronder lees je meer informatie over een inboedelwaardemeter en andere methoden voor het berekenen van de waarde van jouw inboedel.

Wat is een inboedelwaardemeter?

Een inboedelwaardemeter is er om de waarde van jouw inboedel vast te stellen en om uit te zoeken voor welk bedrag je jouw inboedel moet verzekeren. Het bedrag dat vast wordt gesteld door de inboedelwaardemeter noemen we ook wel de “verzekerde som”

Waar kan je een inboedelwaardemeter vinden?

De twee Instanties die een inboedelwaardemeter aanbieden zijn het Verbond van Verzekeraars en verzekeraars zelf

Je kunt deze berekening online doen op de website van het Verbond van Verzekeraars of op de website van jouw zorgverzekeraar.

1. Het Verbond van Verzekeraars biedt hulp bij het objectief berekenen en vaststellen van de waarde van jouw inboedel. De inboedelwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars is zowel voor jou als voor verzekeraars beschikbaar.

2. Verzekeraars gebruiken in de meeste gevallen dezelfde inboedelwaardemeter. Ook kunnen verzekeraars ervoor kiezen om enkele punten aan te passen.

Taxateur

Je kunt er ook voor kiezen om een taxateur te vragen om de waarde van jouw inboedel te bereken. Op deze manier ben je er zeker van dat jouw inboedel op de juiste waarde is geschat. Daarbij kun je voorkomen dat je onder- of over verzekerd bent.

Hoe wordt een inboedelwaardemeter vast gesteld?

De waarde van de inboedel wordt vastgesteld door middel van een opsomming van verschillende factoren.

Factoren die behandeld worden tijdens het invullen van de inboedelwaardemeter zijn onder andere:

  • Leeftijd
  • Burgerlijke staat
  • Inkomen
  • Oppervlakte woning
  • Waarde woning

Deze factoren zijn ingedeeld in verschillende categorieën. Elke categorie krijt een aantal punten toegekend. Aan de hand van het behaalde aantal punten wordt vervolgens berekend wat de waarde van jouw inboedel is. Dit gebeurt in veel gevallen door het aantal punten te vermenigvuldiging met € 1000,- (dit bedrag kan afwijken).

Huurdersbelang

Daarbij kan het huurdersbelang ook nog worden gezien als een meetellende factor. Wanneer het huurdersbelang boven de € 6.000 komt, dien je het meerbedrag dat je betaald aan te geven als aanvullend bedrag.

Het huurdersbelang zijn de veranderingen aan jouw huurwoning de je zelf bekostigd hebt. Deze verandering kunnen verbeteringen aan een nieuwe keuken, badkamer of c.v. installatie zijn.

Aanvullend bedrag

Als je de inboedelwaardemeter invult wordt er in veel gevallen uitgegaan van een standaard bedrag voor audio- en computerapparatuur. Dit geldt ook voor sieraden en bijzondere bezittingen (antiek, muziekinstrumenten en kunst).

Deze standaardwaarde is:

  • Audio- en computerapparatuur tot € 12.000,-
  • Sieraden tot € 6.000
  • Antiek, muziekinstrumenten en kunst tot € 15.000

Is de waarde van deze bezittingen hoger dan bovenstaande bedragen, dan dien je het bedrag dat je eroverheen gaat door te geven aan jouw verzekeraar. Zo voorkom je dat je onderverzekerd bent in het geval dat er schade mocht ontstaan.

Wijzigingen

De inboedelwaardemeter wordt iedere paar jaar aangepast door het Verbond van Verzekeraars. Hierin worden vaak maar enkele kleine wijzigingen in aangebracht.

Voorkom onderverzekerd te zijn

Om te voorkomen dat je onderverzekerd bent, raden verzekeraars aan om na 3 tot 5 jaar een nieuwe inboedelwaardemeter in te vullen. Hierin kun je dan veranderingen en nieuwe aankopen toevoegen. Als je dit goed bijhoudt voorkom je het feit dat je voor een lager bedrag verzekerd bent dan dat je daadwerkelijk aan bezittingen hebt.

Garantie onderverzekering

Als je de inboedelwaardemeter naar waarheid in hebt gevuld, dan geeft de verzekeraar in de meeste gevallen een garantie tegen onderverzekering. Deze garantie geeft aan dat je ook een vergoeding voor schade krijgt die hoger is dan de verzekerde som. Het is vanzelfsprekend dat dit niet geldt als er tijdens het invullen is gefraudeerd.