Onderhuur kamer

Een paar maanden studeren in het buitenland of een stage lopen aan de andere kant van het land… het komt vaak voor dat je als student een tijdje ergens anders woont. Vaak is dit echter maar van korte duur en wil je daarvoor niet je studentenkamer opgeven. Het vinden van een fijne kamer is al moeilijk genoeg! Het is soms mogelijk om je kamer tijdelijk aan iemand anders te verhuren. Maar wat zijn hier precies de regels voor? En welke gevolgen heeft dit voor je inboedelverzekering? Je leest hier praktische informatie over onderhuur.

Definitie onderhuur

Wanneer jij een kamer van een verhuurder huurt, dan bij jij de hoofdhuurder. Zodra jij de kamer tijdelijk aan iemand anders verhuurt, wordt er van onderhuur gesproken. Er zijn dan dus twee huurcontracten tegelijkertijd actief en drie verschillende partijen aanwezig.

Onderhuur is niet altijd toegestaan. De verhuurder van de woning bepaalt of hij hier toestemming voor geeft. Meestal is dit aangegeven in je huurcontract en anders moet je even contact opnemen met de verhuurder. Wanneer er geen toestemming is gegeven door de verhuurder, dan is onderhuur illegaal.

Huurcontract

Het is altijd noodzakelijk dat onderhuur legaal is om in aanmerking te komen voor huurbescherming of een vergoeding van een verzekeraar. Zorg er naast toestemming van de verhuurder altijd voor dat je een huurcontract afsluit met de onderhuurder. Zorg ervoor dat hier in ieder geval instaat:

  • Start- en einddatum van de onderhuur
  • Waarde van de spullen in de kamer op het moment van onderhuur
  • Een beëindigingsovereenkomst
  • De hoogte van de huur en betalingswijze
  • De hoogte van de borg (meestal zo`n € 150,-)
  • De verantwoordelijkheden van de onderhuurder

Je vindt vele standaardversies van huurcontracten op internet. Het is verstandig om vast te leggen dat jij zelf de huur blijft overmaken naar je huisbaas. Zo ben je niet afhankelijk van een onderhuurder. Wanneer deze niet op tijd betaalt, kan jouw huurcontract namelijk ook ontbonden worden.

Dekking inboedelverzekering

Het is belangrijk om voor vertrek goede afspraken te maken rondom de inboedelverzekering. Neem allereerst altijd contact op met je verzekeraar. Wanneer jij de onderhuur niet meldt, dan kan je verzekeraar de inboedelverzekering ongeldig laten verklaren. Dit is het geval, omdat onderhuur extra`s risico`s voor de verzekeraar met zich meebrengt. Er is namelijk een extra en onbekend persoon met toegang tot de kamer. De verzekeraar kan ook bepalen om de inboedelverzekering tijdelijk te beperken of een hogere premie te vragen.

Een inboedelverzekering dekt de inboedel van de verzekerde. Spullen die een onderhuurder inbrengt vallen hier dus niet onder. De onderhuurder moet een eigen verzekering hebben. Ook is de hoofdhuurder niet verzekerd voor schade die de onderhuurder aanbrengt aan spullen. Vaak geldt er tijdens een periode van onderhuur een speciale inbraakclausule. Dit betekent dat er bij inbraak extra streng gekeken wordt naar braaksporen van binnen- en buitenaf.

Noodzaak inboedelverzekering

Als hoofdhuurder ben jij vaak nog steeds verantwoordelijk voor bijvoorbeeld glasschade en andere onderhoudszaken aan de kamer. Het is dus verstandig om je inboedelverzekering gewoon aan te houden tijdens een periode van onderhuur. Anders draai je zelf voor deze kosten op.

Daarnaast ben je in de meeste gevallen nog verzekerd wanneer er ingebroken wordt in je kamer. Dit is wel zo fijn, aangezien je meestal meubels, televisie en andere grote zaken achterlaat in je kamer. Zorg er natuurlijk wel altijd voor dat je zeer waardevolle spullen uit de kamer verwijdert. Zo voorkom je problemen. Heb je nog geen inboedelverzekering? Bekijk hier de Top 5 Inboedelverzekeringen en sluit er eenvoudig eentje af online.

Dekking op tijdelijk adres

Een inboedelverzekering sluit je af op een adres. Wanneer jij tijdelijk ergens anders gaat wonen blijf jij je huurcontract en spullen op dat adres behouden. Je inboedelverzekering blijft daar dus gewoon geldig. Je bent niet officieel verhuisd, dus je kan geen verhuizing doorgeven. De meeste inboedelverzekeringen bieden een dekking voor spullen die zich tijdelijk op een ander adres bevinden. Vaak zijn deze spullen drie maanden gedekt en moet het duidelijk zijn dat de spullen weer terug zullen keren in de originele woning. Neem voor meer informatie contact op met je inboedelverzekeraar.

Huurbescherming en huurtoeslag

Huurbescherming is er om huurder te beschermen tegen het plotseling opzeggen van een huurcontract door een verhuurder. Wanneer je een onzelfstandige kamer onderhuurt heb je niet dezelfde rechten, omdat onderhuur niet wordt gezien als zelfstandig wonen. Als de hoofdhuurder het huurcontract beëindigd, dan moet jij ook vertrekken. Als je een zelfstandige woning onderhuurt, dan heb je wel recht op huurbescherming.

Slechts een iemand op een adres kan huurtoeslag aanvragen. Wanneer de hoofdhuurder huurtoeslag ontvangt, dan kan de onderhuurder dit dus niet aanvragen. De hoofdhuurder en de onderhuurder moeten hier dan onderling afspraken over maken.