Opstalverzekering

Heb je een eigen huis en wil je dit huis graag verzekeren tegen eventuele schade? Dat kan met een opstalverzekering. Waarvoor je allemaal verzekerd bent en welke voorwaarden hieraan zijn verbonden, lees je hieronder.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is een verplichte verzekering voor iedereen die een huis heeft gekocht en hiervoor een hypotheek heeft afgesloten. Door het afsluiten van een opstalverzekering verzeker je, jouw huis tegen schade die veroorzaakt kan worden door inbraak, brand of een storm.

Wat wordt onder opstal verstaan?

Onder het woord opstal wordt het huis zelf en alle randzaken om het huis heen verstaan. Deze randzaken kunnen bijvoorbeeld bomen en- /of een schutting zijn.

Woonhuisverzekering

De opstalverzekering wordt ook wel de woonhuisverzekering genoemd. Je bent verplicht deze verzekering in te laten gaan op het moment dat het huis aan jou wordt opgeleverd.

Wat is er verzekerd?

Naast het huis zelf en randzaken als bomen en- /of een schutting zijn meeverzekerd:

  • De centrale verwarming in het huis
  • Een schuur op jouw stuk grond
  • De sanitaire voorzieningen in het huis, zoals toilet en badkamer
  • De leidingen die door het huis lopen

Fundamentenclausule

Als je eventueel de fundamenten mee wil verzekeren, dan zul je hiervoor een speciaal verzoek voor moeten indienen bij jouw verzekeraar. De verzekeraar kan dit dan opnemen in de polis onder de fundamentenclausule.

Catastroferisico

Bij het catastroferisico worden bepaalde zaken juist uitgesloten door de verzekeraar, dit wordt gezien als overmacht. De schade kan bijvoorbeeld niet op de verzekeraar verhaald worden als deze ontstaan is als gevolg van een natuurramp of een oorlog.

Opstalverzekering en huren

Als je in een huurhuis woont, is de verhuurder verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Je hoeft als huurder zelf geen opstalverzekering af te sluiten voor eventuele schade aan het huis door inbraak, brand of een storm.

Huurdersbelangenverzekering

In sommige gevallen voert de huurder ook kleine veranderingen (of verbouwingen) door. Zo kan de huurder bijvoorbeeld een schuurtje plaatsen of een nieuwe keuken plaatsen. Deze aanpassingen kunnen verzekerd worden in een huurdersbelangenverzekering. De huurder kan deze dan zelf afsluiten.

Inboedelverzekering

Het is verstandig om zelf een inboedelverzekering af te sluiten voor je eigen spullen die je in de huurwoning plaatst.

Opstalverzekering en een vereniging van eigenaren

Als je in een appartementencomplex gaat wonen en er bestaat een Vereniging van Eigenaren (VvE), dan heeft deze Vve vaak voor het hele gebouw een opstalverzekering afgesloten.

Verander je zaken aan je eigen appartement, zoals het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer, dan kun je zelf een extra dekking afsluiten bovenop de verzekering die de VvE heeft afgesloten.

Indien er geen VvE is, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering. Deze sluit je dan alleen af voor jouw eigen appartement. Dit hoeft dan niet meteen voor het hele gebouw.