Print icon

Soorten woonverzekeringen

Wanneer je op kamers gaat wonen of je eerste huis/appartement koopt is het goed om te bepalen of jij een woonverzekering nodig hebt. Wanneer je een kamer niet particulier huurt maar via een studentenhuisvester, dan is een inboedelverzekering soms zelfs verplicht. Je vindt hier meer informatie over de verschillende soorten woonverzekeringen die je kan afsluiten.

Wat is een woonverzekering?

Het begrip woonverzekering is een overkoepelende term die voor meerdere verzekeringen wordt gebruikt. Een woonverzekering is het type verzekering dat bedoeld is voor huiseigenaren en -bewoners. Zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering zijn voorbeelden van woonverzekeringen. Het is vaak ook mogelijk om meerdere verzekeringen voor je huis in een pakket af te sluiten. Verzekeraars bieden vaak kortingen wanneer je meerdere verzekeringen tegelijk afsluit.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering is er specifiek om de spullen in- en rondom je huis te verzekeren. Met de inboedelverzekering zijn je waardevolle spullen verzekerd wanneer er bijvoorbeeld ingebroken wordt of wanneer er door een storm schade is ontstaan. Er zijn drie soorten inboedelverzekeringen met elk een verschillende dekking. Je kan vaak kiezen voor een uitgebreide inboedelverzekering, een extra uitgebreide inboedelverzekering of een all risk inboedelverzekering.

Lees meer over de inboedelverzekering voor studenten

Collectieve inboedelverzekering

Woon je in een studentenhuis? Het kan zijn dat je huisbaas een collectieve inboedelverzekering heeft afgesloten waar alle huurders in het pand onder vallen. Het is verstandig om hiernaar te informeren bij de huisbaas of een van je huisgenoten voordat je zelf een inboedelverzekering afsluit. Bepaalde inboedelverzekeraars bieden extra korting indien je bij een collectief bent aangesloten waar afspraken mee zijn gemaakt.

Meer informatie op de pagina collectieve inboedelverzekering voor studenten

Brandverzekering

De brandverzekering wordt afgesloten om schade als gevolg van brand te verzekeren. Vaak valt deze verzekering onder de standaard dekking van de inboedelverzekering. Soms moet deze echter los worden afgesloten of is het een extra module. Uitzonderingen als het doorbranden van elektrische apparatuur of het smelten van goederen vallen niet onder de brandverzekering.

Lees hier meer informatie over de brandverzekering voor studenten

Glasverzekering

Heb je een opstalverzekering? Dan ben je waarschijnlijk al verzekerd voor glasschade. Het is soms ook mogelijk om een extra glasverzekering af te sluiten. Alle ramen die lichtdoorlatend zijn in je woning zijn dan verzekerd. Ook wanneer je een kamer huurt ben je vaak verantwoordelijk voor schade aan de ramen.

Meer informatie over de glasverzekering voor studenten

Kostbaarhedenverzekering

Een kostbaarhedenverzekering dekt net zoals de inboedelverzekering je waardevolle spullen. Het verschil is echter dat een kostbaarhedenverzekering een bredere dekking heeft en buitenshuis geldig is. Hoewel de specifieke dekking verschilt per inboedelverzekeraar, biedt de verzekering doorgaans dekking:

  • Buitenshuis: waardevolle spullen die je buiten de deur met je meedraagt;
  • In het buitenland: je spullen goed verzekerd in het buitenland;
  • Bij verlies van je waardevolle spullen.

Er zijn een aantal uitzonderingen op de dekking van de verzekering. Zo wordt onder meer slijtage of een beschadiging waar je zelf schuld aan hebt niet gedekt.

Ga voor meer informatie naar de pagina kostbaarhedenverzekering voor studenten

Opstalverzekering

Wanneer je een huis koopt en een hypotheek afsluit is het nemen van een opstalverzekering doorgaans verplicht. Je kan er ook zelf voor kiezen om een opstalverzekering af te sluiten. Dit type woonverzekering dekt schade aan de woning zelf en zaken rondom de woning, zoals een schutting of garage. Wanneer je een huis huurt hoef je geen opstalverzekering af te sluiten, dit is dan de verantwoordelijkheid van de verhuurder.

Meer informatie over de opstalverzekering voor studenten