Print icon

Soorten woonverzekeringen

Wanneer je op kamers gaat wonen of je eerste huis/appartement koopt is het goed om te berekenen of jij een woonverzekering nodig hebt. Wanneer je een kamer niet particulier huurt maar via een studentenhuisvester, dan is een inboedelverzekering soms zelfs verplicht. Je vindt hier meer informatie over de verschillende soorten woonverzekeringen die je kan afsluiten.

Wat is een woonverzekering?

Het begrip woonverzekering is een overkoepelende term die voor meerdere verzekeringen wordt gebruikt. Een woonverzekering is het type verzekering dat bedoeld is voor huiseigenaren. Zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering zijn voorbeelden van woonverzekeringen. Het is vaak ook mogelijk om meerdere verzekeringen voor je huis in een pakket af te sluiten. Verzekeraars bieden vaak kortingen wanneer je meerdere verzekeringen tegelijk afsluit.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering is er specifiek om de spullen in- en rondom je huis te verzekeren. Met de inboedelverzekering zijn je waardevolle spullen verzekerd wanneer er bijvoorbeeld ingebroken wordt of wanneer er door een storm schade is ontstaan. Er zijn drie soorten inboedelverzekeringen die verschillen in de dekking die ze bieden. Je kan vaak kiezen voor een uitgebreide inboedelverzekering, een extra uitgebreide inboedelverzekering of een all risk inboedelverzekering.

Lees meer over de inboedelverzekering voor studenten

Collectieve inboedelverzekering

Woon je in een studentenhuis? Het kan zijn dat je huisbaas een collectieve inboedelverzekering heeft afgesloten waar alle huurders in het pand onder vallen. Het is verstandig om hiernaar te informeren bij de huisbaas of een van je huisgenoten voordat je zelf een inboedelverzekering afsluit. Er zijn ook collectieven waar je als student gebruik van kunt maken. Sluit bijvoorbeeld een inboedelverzekering af via het collectief van je onderwijsinstelling.

Meer informatie op de pagina collectieve inboedelverzekering voor studenten

Brandverzekering

De brandverzekering wordt afgesloten om schade als gevolg van brand te verzekeren. Vaak valt deze verzekering onder de algemene inboedelverzekering. Soms moet deze echter los worden afgesloten of is het een extra module. Uitzonderingen als het doorbranden van elektrische apparatuur of het smelten van goederen vallen niet onder de brandverzekering. Lees hier meer over deze verzekering voor studenten.

Meer informatie over de brandverzekering voor studenten

Glasverzekering

Heb je een opstalverzekering? Dan ben je waarschijnlijk al verzekerd voor glasschade. Het is soms ook mogelijk om een extra glasverzekering af te sluiten. Alle ramen die lichtdoorlatend zijn in je woning zijn dan verzekerd. Ook wanneer je een kamer huurt ben je vaak verantwoordelijk voor schade aan de ramen.

Meer informatie over de glasverzekering voor studenten

Kostbaarhedenverzekering

Een kostbaarhedenverzekering dekt net zoals de inboedelverzekering je waardevolle spullen. Het verschil is echter dat een kostbaarhedenverzekering een bredere dekking heeft. Zo dekt dit type verzekering ook in de volgende gevallen:

  • Wanneer jij je met de spullen buitenshuis bevindt
  • Wanneer je in het buitenland bent
  • Wanneer jij je spullen verliest

Er zijn een aantal uitzonderingen op de dekking van de verzekering. Zo wordt slijtage of een beschadiging waar je zelf schuld van hebt niet gedekt.

Ga naar de pagina kostbaarhedenverzekering voor studenten

Opstalverzekering

Wanneer je een huis koopt en een hypotheek afsluit is het nemen van een opstalverzekering vaak verplicht. Je kan er ook zelf voor kiezen om een opstalverzekering af te sluiten. Dit type woonverzekering dekt de woning zelf en zaken rondom de woning, zoals een schutting of garage. Wanneer je een huis huurt hoef je geen opstalverzekering af te sluiten, dit is dan de verantwoordelijkheid van de verhuurder.

Meer informatie over de opstalverzekering voor studenten