Print icon

Veelgestelde vragen inboedelverzekering

Op deze pagina kan je een overzicht vinden van veelgestelde vragen over een studenten inboedelverzekering.

Is mijn inboedel verzekerd tijdens een verhuizing?

Als je gaat verhuizen is het bij veel aanbieders van de studenten inboedelverzekeringen mogelijk tot dertig dagen de inboedel op beide adressen te verzekeren. Je dient wel aan je verzekeraar door te geven dat je gaat verhuizen.

Als ik ga samenwonen, moet ik mijn inboedelverzekering opzeggen?

Bij de meeste inboedelverzekeringen is het mogelijk om de verzekering op te zeggen als je gaat samenwonen. Het is namelijk niet handig dat zowel jij als je vriend of vriendin een inboedelverzekering hebben. Er worden namelijk vaak twee inboedels bij elkaar gevoegd.

Als je een nieuwe inboedelverzekering afsluit of als je één van de twee verzekeringen blijft houden, probeer dan zo goed mogelijk de waarde van de inboedel te bepalen om onderverzekeren te voorkomen.

Wat moet ik doen als er bij mij is ingebroken?

Als er bij je is ingebroken, dan dien je zo snel mogelijk contact op te nemen met de verzekeraar. Die stuurt waarschijnlijk een expert om de schade op te nemen. Daarnaast dien je aangifte te doen bij de politie.

Kan ik mijn inboedelverzekering opzeggen?

Sinds 1 januari 2010 is het na één jaarcontract mogelijk om op ieder moment je inboedelverzekering op te zeggen. Houdt wel rekening met één maand opzegtermijn. De verzekeraars mogen door deze nieuwe regelgeving niet meer stilzwijgend je contract verlengen.

Ik heb een huurwoning en heb zelf een aantal zaken geplaatst, zijn deze ook meeverzekerd?

Een aantal zaken die je in je woning hebt geplaatst en die je makkelijk kan mee nemen, zijn gedekt binnen je inboedelverzekering, dit is bijvoorbeeld een parketvloer die niet is vastgelijmd.

Er zijn ook andere mogelijke zaken die je zelf hebt geplaatst in een huurhuis en die je kunt verzekeren onder de categorie huurdersbelang.

Deze zaken kunnen onder andere zijn:

  • Schilderwerk
  • Zonnewering
  • Een keuken
  • Een dakkapel
  • Een schutting

Is het mogelijk om een korting te krijgen op mijn inboedelverzekering?

Er zijn een aantal mogelijkheden om een korting te krijgen bij je inboedelverzekering:

  • Als je verschillende studentenverzekeringen bij dezelfde aanbieder afsluit is het mogelijk om pakketkorting te krijgen.
  • Als je extra inbraakbeveiliging laat installeren door een erkende installateur, kan je korting krijgen op je premie.
  • Je kan bij sommige verzekeraars een no-claim korting krijgen.

Kijk goed in de premievoorwaarden of vraag het na bij een verzekeraar of deze korting mogelijkheden bestaan.

Mijn verzekeraar heeft een expert gestuurd, maar ik ben het niet eens met zijn beslissing.

Het is bij een aantal verzekeraars mogelijk om een eigen expert aan te stellen. Deze expert dien je wel zelf te betalen. Vaak zullen de expert van de verzekeraar en je eigen expert, een andere expert vragen om de schade te bepalen. De uitspraak van deze onafhankelijke expert zal definitief zijn.

Ik wil schade claimen bij mijn verzekeraar. Voor welk bedrag moet ik dit doen?

De meeste verzekeraars vragen om de nieuwwaarde van de inboedel op te geven. Als de huidige waarde van de inboedel hoger is dan 40% van de nieuwwaarde, dan krijg je in de meeste gevallen de nieuwwaarde van de inboedel van je verzekeraar terug. Als het mogelijk is om je geclaimde goederen te repareren, dan kan je een vergoeding krijgen voor de kosten van de reparatie.