Veiligheid in een studentenhuis

Een inboedelverzekering biedt een vergoeding voor schade aan je spullen als gevolg van inbraak, diefstal, brand of lekkage. Het is natuurlijk veel beter om te voorkomen dat er iets met je spullen in huis gebeurt. De belangrijkste oorzaken voor schade aan een woonruimte zijn brand en inbraak. Op deze pagina vind je een aantal handige en eenvoudige tips om de veiligheid van je studentenhuis te verbeteren. Dit klinkt misschien wat saai, maar zaken zoals brand kunnen levensgevaarlijk zijn en in studentenhuizen komen nogal eens gevaarlijke situaties voor!

Brand

In veel studentenhuizen is de brandveiligheid niet erg hoog. Dit komt deels doordat de meeste panden oud en slecht onderhouden zijn. Daarnaast zijn veel studenten slordig en niet bewust bezig met het brandveilig houden van een woning. Het verstandig om in ieder geval altijd een door de brandweer goedgekeurde brandblusser en branddeken hebben. Een aantal andere tips om het huis brandveilig te maken:

  • Verwijder opgestapelde spullen in de gang en voor deuren.
  • Gebruik geen kapotte stopcontacten of kapotte elektronische apparaten.
  • Laat geen lampen en gasfornuizen onbeheerd aanstaan.
  • Installeer zelf een rookmelder en controleer ook regelmatig of deze het nog doet.
  • Kom je net in het huis wonen? Controleer de datum op de brandblusser en rookmelder.
  • Bedenk alvast een vluchtplan (wanneer er brand is slaat doorgaans de paniek toe). Je kunt dit zelfs uittekenen in een gemeenschappelijke ruimte hangen.
  • Blijf na een avondje stappen bij vuur uit de buurt.

Spreek met je huisgenoten af om het op een avond met zijn allen over de brandveiligheid van het huis te hebben. Het neemt niet veel tijd in beslag en een brandveilig huis is voor iedereen van levensbelang. Lees meer over het aantal branden en de dekking van je inboedelverzekering op de pagina brandverzekering.

Rookmelder vanaf 1 juli 2022 verplicht

Je bent wettelijk verplicht vanaf 1 juli 2022 op elke etage in een studentenhuis minimaal 1 rookmelder aan te brengen. Inboedelverzekeraar Centraal Beheer speelt hier op in door je bij het afsluiten van een inboedel- en/of opstalverzekering tijdelijk 50% korting te geven op 2 of 3 rookmelders van het merk X-Sense XS01. Een rookmelder mag max. 10 jaar worden gebruikt, de accu van deze rookmelders gaat gelukkig precies 10 jaar mee, zodat je er verder geen omkijken naar hebt! Hoe werkt deze actie? Na het afsluiten van je inboedelverzekering krijg je een mailtje om te profiteren van deze korting. Bovendien kan je ervoor kiezen de rookmelders op te laten hangen door de Centraal Beheer Klushulp.

Inbraak

Studentenhuizen zijn populair onder inbrekers. Dit is niet zo gek, want de huizen zijn meestal niet goed beveiligd en er lopen veel onbekenden in en uit. Daarnaast bevinden zich in een gemiddeld studentenhuis vele laptops, camera`s, televisies en telefoons. Een inbraak zorgt niet alleen voor financiële schade, maar heeft vaak onverwachts ook een emotionele impact. Je camera had nog foto`s van je laatste vakantie op de sd-kaart staan en je laptop stond ook nog vol met persoonlijke documenten waarvan je geen back-up had gemaakt. Aan de hand van de volgende tips maak je een studentenhuis al een stuk veiliger:

  • Bekijk je huis eens vanuit de ogen van een inbreker. Welke ramen, opstapjes en sloten zijn de zwakke plekken?
  • Zorg ervoor dat jouw kamer een goed eigen slot heeft, zodat je niet volledig afhankelijk bent van de medewerking van je huisgenoten.
  • Houd contact met je huisgenoten over wanneer er veel vrienden en onbekenden langskomen in jullie huis. Dit verhoogt de sociale controle.
  • Installeer een flipperstrip bij de voordeur om te voorkomen dat inbrekers met een pasje het slot kunnen openen.
  • Inbrekers gaan vooral voor losse spullen. Er zijn speciale kabels te koop waarmee je bijvoorbeeld je laptop aan je bureau kunt vastmaken.
  • Hang een sensorlamp bij de voordeur.
  • Sluit altijd deuren en ramen wanneer je het huis verlaat.

Bespreek deze zaken ook met je huisgenoten! Hoe veilig je nieuw geïnstalleerde slot ook is, dat betekent helemaal niets wanneer je slordige huisgenoot ergens een raam open laat staan en vertrekt.

Inboedelverzekering

De financiële gevolgen van een inbraak, brand of bijvoorbeeld waterschade kan je opvangen met een inboedelverzekering. Deze verzekering biedt een dekking voor alle verhuisbare spullen die in je kamer staan. Voorwaarde voor de uitkering is wel dat de inbraak of brand niet door je eigen nalatigheid komt. Indien je de bovenstaande tips opvolgt verklein je in ieder geval de kans dat je dit overkomt. Een inboedelverzekering kost slechts een paar euro per maand. Wanneer je na een inbraak een nieuwe televisie, laptop en camera moet kopen ben je echt een stuk duurder uit.

Bekijk nu de Top 5 Inboedelverzekeringen.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897