Print icon

Waarde van inboedel bepalen

Wanneer je een verzekering gaat afsluiten die jouw huis of inboedel verzekert is het natuurlijk belangrijk dat de verzekering de waarde van jouw spullen dekt. Om te voorkomen dat je onder- of oververzekerd bent moet je van te voren de waarde van je inboedel bepalen. Op deze pagina lees je precies hoe je deze warden bepaalt.

Inboedelwaardemeter

Als je wilt weten voor welk bedrag je jouw inboedel wilt laten verzekeren moet je de waarde van je inboedel weten. Om de waarde van je inboedel vast te stellen kan je gebruik maken van een inboedelwaardemeter. Dit is een berekening die je online kan doen bij de verzekeraar of bij het Verbond van Verzekeraars. Je moet een aantal gegevens invullen, zoals:

  • Je leeftijd
  • Hoe groot je woning is
  • Wat je verdient
  • Hoeveel je woning waard is

Vervolgens wordt via het systeem de waarde van jouw inboedel berekend. Het is aan te raden om iedere paar jaar de inboedelwaardemeter opnieuw in te vullen.

Meer informatie over de inboedelwaardemeter

Verzekerde som

Wanneer je een inboedelverzekering of opstalverzekering afsluit moet je een bepaald maximumbedrag vast laten leggen. Dit bedrag wordt de verzekerde som genoemd. Als er schade aan je woning of inboedel is, is de verzekerde som het bedrag dat je maximaal vergoed krijgt. Daarnaast gebruikt de verzekeraar de verzekerde som om de hoogte van je maandelijkse premie te bepalen. Meestal dekt de verzekerde som de gehele waarde van je inboedel.

Lees meer over de verzekerde som

Taxateur

Naast het gebruik van de inboedelwaardemeter is het ook mogelijk om de waarde van je inboedel te bepalen door een taxatie. Een taxateur komt dan langs om een officieel rapport op te stellen waarin precies de waarde van jouw inboedel beschreven staat. Je kan dit vervolgens aan de verzekeraar laten zien. Met de informatie uit dit rapport voorkom je dat je over- of onderverzekerd bent. Aan het laten taxeren van je inboedel is wel een bepaald bedrag verbonden.

Premie

De waarde van je inboedel berekenen is niet alleen noodzakelijk om de hoogte van je dekking te bepalen, maar wordt ook door verzekeraars gebruikt om je premie te bepalen. Op basis van de waarde van je inboedel weet de verzekeraar immers wat voor bedrag er bij schade maximaal uitgekeerd moet worden. Het is daarom belangrijk om de waarde van je inboedel altijd naar eerlijkheid te berekenen.

Kostbaarhedenverzekering

Wanneer je veel waardevolle spullen hebt kan het de moeite waard zijn om naast een inboedelverzekering ook een kostbaarhedenverzekering af te sluiten. De kostbaarhedenverzekering dekt ook je dure apparatuur en andere waardevolle inboedel. Het verschil is echter dat de kostbaarhedenverzekering vaak een hoger maximumbedrag verzekert en daarnaast ook buitenshuis je spullen dekt.

Ga voor meer informatie naar de pagina kostbaarhedenverzekering