Print icon

Laptopverzekering dekking

Voordat je een laptopverzekering afsluit wil je natuurlijk duidelijk weten wat er wel en niet vergoed wordt. Op deze pagina staat beschreven wat er standaard verzekerd wordt en wat er aanvullend verzekerd kan worden. Ook vind je hier informatie over welke soorten verzekeringen nog meer laptops dekken en hoe je voorkomt dat je dubbel verzekerd bent. Op basis van deze informatie kun je bepalen of je een laptopverzekering wel nodig hebt.

Ga direct naar de

Top 5 Studenten Buitenshuisverzekeringen

en sluit binnen 5 minuten een buitenshuisverzekering af!

Standaarddekking

Wanneer je een laptop koopt zit hier vaak fabrieksgarantie op. Deze garantie dekt echter alleen elektronische defecten. Met een laptopverzekering ben je ook verzekerd tegen fysieke schade aan je computer.

De standaarddekking vergoedt vaak de kosten van:

 • Schade veroorzaakt door diefstal of verlies
 • Schade veroorzaakt door brand
 • Schade veroorzaakt door wateroverlast

Uitgebreide dekking

Vrijwel altijd geldt deze dekking zowel in Nederland als in het buitenland. Schade ontstaan door eigen schuld is niet altijd meeverzekerd. Vaak moet je hiervoor dan een uitgebreidere dekking bijverzekeren.

Hierbij gaat het om schade zoals:

 • Krassen en scheuren in je scherm
 • Deuken in je laptop
 • Schade die is ontstaan door onvoorzichtigheid
 • Schade die is ontstaan door experimenteren

Bij sommige verzekeraars geldt bij schade een eigen risico. Dit bedrag ligt meestal rond de 30 euro.

Dekkingsvoorwaarden

Het is belangrijk om te onthouden dat de dekkingsvoorwaarden per aanbieder en verzekeraar sterk kunnen verschillen. Het is daarom goed om de polisvoorwaarden van een aantal aanbieders te vergelijken voordat je een verzekering afsluit.

Meerdere apparaten verzekeren

Bij sommige laptopverzekeringen is het mogelijk om andere draagbare apparaten ook mee te verzekeren. Wanneer je bijvoorbeeld ook een smartphone of tablet hebt, kan het voordeliger zijn om al deze draagbare apparaten onder dezelfde polis te verzekeren. Dit scheelt in administratie, kosten en zorgt ervoor dat je een duidelijk aanspreekpunt hebt voor al je schade.

Wil je er zeker van zijn dat al je apparaten onderweg verzekerd zijn? Een speciale buitenshuisverzekering dekt altijd alle draagbare apparaten die je meeneemt buitenshuis.

Uitkering van de schade

Wanneer je laptop gestolen is, moet je een aangiftebewijs indienen bij je verzekering. Zonder deze papieren kom je meestal niet in aanmerking voor een vergoeding. Ook dien je binnen 1 dag na de diefstal aangiften hebben gedaan bij de politie.

Bij schade krijg je de reparatiekosten van je laptop vergoed. Wanneer repareren niet meer mogelijk is, dan krijg je de nieuwwaarde vergoed. Deze nieuwwaarde krijg je alleen wanneer de dagwaarde van je laptop hoog genoeg is. Wanneer deze dagwaarde minder dan 50% van de nieuwwaarde is, krijg je geen nieuwwaarde vergoed. Het verzekeren van een laptop van een paar jaar oud heeft daarom meestal weinig zin.

Andere verzekeringen

Er zijn ook andere verzekeringen die schade aan je laptop dekken. Hier zijn echter vaak weer voorwaarden aan verbonden.

Deze verzekeringen zijn:

 • Een inboedelverzekering. Met deze verzekering is je laptop echter alleen voor schade verzekerd die binnenshuis is ontstaan.
 • Een reisverzekering. Een laptop is alleen vaak meer waard dan het bedrag dat een reisverzekering dekt.
 • Een buitenshuisverzekering. De buitenshuisverzekering dekt alle bezittingen die je meeneemt buitenshuis, dus ook je laptop, smartphone en tablet.
 • Een kostbaarhedenverzekering. Deze aanvullende verzekering dekt verschillende soorten kostbaarheden en heeft daarom strengere voorwaarden. Informeer hiernaar bij je verzekeraar.

Controleer goed de polisvoorwaarden van je andere verzekeringen voordat je een laptopverzekering afsluit. Dit kan voorkomen dat je straks dubbel verzekerd bent.