Laptop & computer dekking

Als student is een computer of laptop bijna niet meer weg te denken in je dagelijks leven, dan wel voor je studie of vrijetijdsbesteding. Welk type computer of laptop je koopt is deels afhankelijk van je studie, een grafisch ontwerper zal bijvoorbeeld letten op het intern geheugen en de grafische kaart, alsmede comptabiliteit met belangrijke software zoals photoshop. Wanneer je veel geld hebt geïnvesteerd in je computer of laptop, ben je hier natuurlijk extra zuinig op.

Desondanks, juist omdat je de computer zo intensief gebruikt of de laptop overal mee naartoe sjouwt, ligt schade op de loer. Een glas drinken dat per ongeluk omvalt, het beeldscherm wat beschadigd raakt of je laptop die je van een lelijke val op de grond probeert te redden. In zo’n situatie is het fijn om een computer- of laptopverzekering te hebben. Het makkelijkste en het goedkoopste is om je PC en/of je laptop te verzekeren met een buitenshuisverzekering bij je inboedelverzekering.

Top 5 Studenten Buitenshuisverzekeringen

PC of laptop

Er komen steeds meer soorten computers bij. De verschillen liggen vooral in de grootte en het gebruikersgemak van het apparaat. Verzekeraars maken vooral onderscheid tussen de standaard computer (de desktop) en de laptop. Dit onderscheid wordt vooral gemaakt vanwege het verschil in gebruik van beide computers. De laptop is draagbaar en wordt daarom ook buitenshuis gebruikt. Hierdoor is de laptop veel kwetsbaarder dan de computer.
Wil je naast de laptop nog meer draagbare apparaten verzekeren? Dan is een buitenshuisverzekering misschien geschikt voor jou. Deze verzekering dekt buitenshuis al je eigendommen waaronder mobiele elektronica.

PC verzekering

Wanneer je een computer hebt kan het zijn dat deze al verzekerd is door je inboedelverzekering, aangezien je computer op een vaste plaatst staat thuis en nooit buitenshuis gebruikt. Je desktop is verzekerd onder de basisdekking van je inboedelverzekering. Let hierbij wel op eventuele maximale vergoedingen voor de categorie computerapparatuur. Vanuit je inboedelverzekering is onder meer gedekt:

  • Diefstal
  • Brand
  • Ontploffing
  • Vandalisme

De dekking kan per verzekeraar verschillen. Het is daarom aan te raden om verschillende inboedelverzekeraars met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Wat valt er niet onder de dekking?

Daarnaast zijn er een aantal vormen van schade aan je computer die meestal niet binnen de dekking van een inboedelverzekering vallen, zoals:

  • Schade aan de software van een computer;
  • Schade die met opzet is veroorzaakt;
  • Schade veroorzaakt door een natuurramp of terrorisme;
  • Schade door slijtage.

Ook hiervoor geldt dat de dekking per verzekeraar kan verschillen en dat het verstandig is om voordat je een keuze maakt een aantal polisvoorwaarden met elkaar te vergelijken.

Hoe hoog is de premie?

De hoogte van de premie voor een PC verzekering is afhankelijk van je inboedelverzekering en eventuele aanvullende dekkingen. Je kan al een inboedelverzekering afsluiten met dekking voor je PC of computer vanaf €2,26 per maand.

  • Naast de premie kan je inboedelverzekeraar eenmalig poliskosten in rekening brengen. Daarnaast betaal je standaard 21% assurantiebelasting.

Laptopverzekering

Een laptopverzekering is bedoeld om de kosten van schade aan je laptop te dekken. Dit kan schade zijn die ontstaan is door oorzaken van buitenaf, bijvoorbeeld wanneer je laptop is gestolen of beschadigd raakt. Het grote voordeel van een laptop is dat deze draagbaar is en dat je hem dus makkelijk mee kan nemen tijdens lessen of werkgroep besprekingen. Wanneer je vaak met je laptop reist is de kans op schade of diefstal echter groter. Deze schade wordt niet gedekt door de fabrieks- of winkelgarantie. Een buitenshuisverzekering via je inboedelverzekering biedt dan een vergoeding wanneer er onverwachts iets met je laptop gebeurt.

Waarom een laptopverzekering?

Een laptop heeft door zijn draagbaarheid een hoge kans om beschadigd te raken of gestolen te worden. Of jij je hiervoor wilt verzekeren hangt af van jouw persoonlijke situatie. Een aantal voor- en nadelen van een laptopverzekering zijn:

Voordelen

  • Je krijgt schade aan je laptop vergoed;
  • Je laptop is ook buitenshuis en op reis goed verzekerd tegen schade.

Nadelen

  • Je moet maandelijks premie betalen;
  • Elke verzekering heeft voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat er een vergoeding uitgekeerd wordt. Zo moet er bij diefstal aangifte te worden gedaan en wordt schade door je eigen schuld niet altijd vergoed.

Laptopverzekering dekking

De laptopverzekering heeft een dekking voor schade die onverwachts aan je laptop is toegebracht, zoals bij brand- en waterschade. Daarnaast is ook diefstal meeverzekerd. Wanneer je een laptop koopt zit hier vaak fabrieksgarantie op. Deze garantie dekt echter alleen elektronische defecten. Met een laptopverzekering ben je ook verzekerd tegen fysieke schade aan je computer. De standaarddekking vergoedt vaak de kosten van:

  • Schade veroorzaakt door diefstal;
  • Schade veroorzaakt door brand;
  • Schade veroorzaakt door water.

Uitsluitingen

Vrijwel altijd geldt deze dekking zowel in Nederland als in het buitenland. Schade ontstaan door eigen schuld is niet altijd meeverzekerd. De volgende vormen van schade krijg je niet vergoed vanuit de buitenshuisverzekering. Hierbij gaat het om schade zoals:

  • Krassen en scheuren in je scherm
  • Deuken in je laptop
  • Schade die is ontstaan door onvoorzichtigheid
  • Schade die is ontstaan door experimenteren
  • Een deuk in de behuizing
  • Schade door onvoorzichtigheid

Bij sommige verzekeraars geldt bij schade een eigen risico. Dit bedrag vind je terug in de polisvoorwaarden. Het is belangrijk om te onthouden dat de dekkingsvoorwaarden per verzekeraar sterk kunnen verschillen. Het is daarom goed om de polisvoorwaarden van een aantal verzekeraars te vergelijken voordat je een verzekering afsluit.

Uitkering van de schade

Wanneer je laptop gestolen is, moet je een aangiftebewijs indienen bij je verzekeraar. Zonder deze papieren kom je meestal niet in aanmerking voor een vergoeding. Ook dien je binnen 1 dag na de diefstal aangifte hebben gedaan bij de politie.

Bij schade krijg je in eerste instantie de reparatiekosten van je laptop vergoed. Wanneer repareren niet meer mogelijk is, dan krijg je de nieuwwaarde vergoed. Deze nieuwwaarde krijg je alleen wanneer de dagwaarde van je laptop hoog genoeg is. Wanneer deze dagwaarde minder dan 40% van de nieuwwaarde is, krijg je geen nieuwwaarde vergoed.

Lees daarom altijd goed de polisvoorwaarden voordat je een verzekering afsluit. Dit kan voorkomen dat je tijdens het declareren van schade voor een tegenvaller komt te staan.

Aandachtspunten

Voordat je een laptopverzekering afsluit is het verstandig om een aantal aanbieders te vergelijken. Het is goed hierbij op de volgende punten te letten:

  • De hoogte van de eenmalige poliskosten;
  • De termijn waarbinnen je kunt opzeggen;
  • De hoogte van de premie die je per maand moet betalen;
  • Of schade die je zelf per ongeluk hebt veroorzaakt vergoed wordt;
  • De hoogte van het eigen risico.

Controleer bij andere soorten verzekeringen die je al hebt afgesloten of laptopschade niet al gedekt wordt. Zo voorkom je dat je dubbel verzekerd bent.

Laptopverzekering premie

De premie van de laptopverzekering via een buitenshuisverzekering komt bovenop de premie die je betaalt voor je inboedelverzekering. Hoe hoog de premie precies is hangt af van een aantal factoren, bijvoorbeeld:

  • De verzekerde waarde van je mobiele, waardevolle spullen;
  • Het maximumbedrag dat je vergoed krijgt;
  • De verzekeraar die je kiest;
  • Eventuele studenten- of collectiviteitskorting.

Daarnaast betaal je vaak nog eenmalig poliskosten voor het afsluiten van de verzekering.

Vaste premie

Verzekeraars rekenen een vaste premie voor de laptopverzekering. Hoe hoog deze premie is, is vaak afhankelijk van het verzekerde bedrag en aanvullende dekkingen.

Maximumvergoeding

Bij een vaste premie wordt er vaak een maximumvergoeding gehanteerd door verzekeraars. Dit is bijvoorbeeld een maximum van € 1000,-. Wanneer de schade hoger is dan dit bedrag zal je dus niet alles vergoed krijgen. Bij een premie op basis van aankoopprijs is dat vaak niet het geval en krijg je alle schade vergoed.

Bijkomende kosten

Naast de premie vraagt de verzekeraar soms eenmalige poliskosten. Dit is meestal een bedrag van een paar euro dat je betaalt voor het opmaken en de administratiekosten van de nieuwe polis. Daarnaast is er assurantiebelasting. Assurantiebelasting is een bedrag dat je als consument moet betalen over verzekeringen. Dit bedrag wordt vervolgens door de verzekeraars afgedragen aan de overheid. De hoogte van de assurantiebelasting is sinds 1 januari 2013 verhoogd naar 21%.

Meerdere apparaten

Sommige verzekeraars bieden een pakketverzekering, waarin je meerdere apparaten kunt verzekeren. Je kunt dan bijvoorbeeld je laptop samen met je tablet, smartphone en andere waardevolle mobiele spullen verzekeren. Ook aansprakelijkheid en bijvoorbeeld rechtsbijstand vallen hieronder. Vaak krijg je dan een pakketkorting, waardoor je voordeliger uit bent. Een voorbeeld van zo`n pakketverzekering vind je op onze pagina studenten voordeelpakketten.

Andere verzekeringen

Er zijn ook andere verzekeringen die schade aan je laptop dekken. Hier zijn echter vaak weer voorwaarden aan verbonden. Deze verzekeringen zijn:

  • Een inboedelverzekering. Met deze verzekering is je laptop echter alleen voor schade verzekerd die binnenshuis is ontstaan.
  • Een reisverzekering. Een laptop is alleen vaak meer waard dan het bedrag dat een reisverzekering dekt.

Controleer goed de polisvoorwaarden van je andere verzekeringen voordat je een laptopverzekering afsluit. Dit kan voorkomen dat je straks dubbel verzekerd bent.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897