Print icon

Laptopverzekering premie

Wanneer je jouw laptop gaat verzekeren wil je natuurlijk niet teveel kwijt zijn aan deze verzekering. Een goede verzekering hoeft niet duur te zijn. De hoogte van de premie verschilt per verzekeraar. Ook worden er verschillende methoden gehanteerd voor het berekenen van de premie, er is de premie op basis van aankoopprijs en een premie met een vaste prijs.

Premie op basis van aankoopprijs

Sommige verzekeraars berekenen de premie op basis van de aankoopprijs van je laptop. Je betaalt dan een bepaald percentage (bijvoorbeeld 3%) van het aankoopbedrag aan de verzekering. Vaak is hier wel een minimumbedrag aan verbonden, waardoor dit voor minder dure laptops niet altijd de beste optie is.

Vaste premie

Er zijn ook verzekeraars die een vaste premie rekenen voor de laptopverzekering. Hoe hoog deze premie is, is vaak afhankelijk van het aankoopbedrag van je laptop en binnen welke prijsklasse het apparaat dus valt. Hoe hoger de waarde van je laptop, hoe hoger het premiebedrag zal zijn. Gemiddeld ligt de premie tussen de 20 en de 90 euro. Het is vaak mogelijk om de premie per maand te betalen, waardoor je maandelijks maar een klein bedrag kwijt bent aan de verzekering.

Maximumvergoeding

Bij een vaste premie wordt er vaak een maximumvergoeding gehanteerd door verzekeraars. Dit is bijvoorbeeld een maximum van € 1000,-. Wanneer de schade hoger is dan dit bedrag zal je dus niet alles vergoedt krijgen. Bij een premie op basis van aankoopprijs is dat vaak niet het geval en krijg je alle schade vergoedt.

Bijkomende kosten

Naast de premie vraagt de verzekeraar bijna altijd eenmalige poliskosten. Dit is meestal een bedrag van een paar euro dat je betaalt voor het opmaken en de administratiekosten van de nieuwe polis. Daarnaast is er assurantiebelasting. Assurantiebelasting is een bedrag dat je als consument moet betalen over verzekeringen. Dit bedrag wordt vervolgens door de verzekeraars afgedragen aan de overheid. De hoogte van de assurantiebelasting is sinds 1 januari 2013 verhoogd naar 21%.

Meerdere apparaten

Sommige verzekeraars bieden een pakketverzekering, waarin je meerdere apparaten kunt verzekeren. Je kunt dan bijvoorbeeld je laptop samen met je tablet en smartphone verzekeren. Vaak krijg je dan een pakketkorting, waardoor je voordeliger uit bent dan wanneer je voor alle apparaten los een premie betaalt. Een voorbeeld van zo`n pakketverzekering is de buitenshuisverzekering.

Combinatie met andere verzekeringen

Er zijn ook verzekeraars die korting op de premie voor je laptopverzekering bieden wanneer je al een andere verzekering bij hun hebt. Het kan daarom de moeite waard zijn om te controleren of bijvoorbeeld jouw inboedel- of reisverzekeraar een laptopverzekering aanbiedt. Daarnaast zijn er verzekeraars die een korting aanbieden voor studenten.