Telefoon gestolen?

Wanneer je smartphone gestolen wordt ben je niet alleen je dure toestel kwijt, maar ook al je persoonlijke gegevens… een flinke tegenvaller! Een groot voordeel van een buitenhuisverzekering is dat jouw telefoon verzekerd is voor diefstal. Maar wat moet je nou precies regelen na een diefstal om in aanmerking te komen voor een vergoeding? En hoe zorg je ervoor dat jouw telefoon niet misbruikt kan worden door de dief? Lees hier wat je precies moet doen wanneer je smartphone gestolen is.

Stappenplan

Er is een aantal stappen dat je moet ondernemen wanneer jouw telefoon gestolen is:

 1. Wanneer je antidiefstal apps hebt geïnstalleerd kun je deze nu direct activeren om je telefoon te achterhalen of te blokkeren
 2. Blokkeer je simkaart zo snel mogelijk, dit doe je door contact op te nemen met jouw provider.
 3. Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie en zorg ervoor dat je het proces-verbaal kopieert of op je computer bewaart, deze heb je later nog nodig
 4. Dien een claim in bij jouw telefoonverzekeraar en wacht het vervolgtraject van de claim af

Heb je nog geen verzekering voor jouw telefoon? Kijk dan in het overzicht Top 5 Buitenshuisverzekeringen voor goedkope mobile verzekeringen voor studenten.

Hoe een simkaart blokkeren?

Bij de meeste providers kun je een simkaart snel blokkeren via de klantenservice of een speciaal nummer dat je kunt bellen. Controleer bij jouw provider wat precies de maatregelen zijn die jij moet nemen bij een gestolen telefoon en op welke manieren jij je simkaart kunt blokkeren. Wanneer je jouw simkaart blokkeert kun je in de meeste gevallen ook direct bij je provider een procedure starten voor een nieuwe simkaart met nummerbehoud en/of een nieuw toestel. Bij een abonnement zal je deze gewoon kunnen hervatten, maar bij een Prepaid abonnement gaat je tegoed verloren.

Houd er rekening mee dat je verantwoordelijk blijft voor de kosten die er met jouw mobiel gemaakt worden totdat de simkaart is geblokkeerd. Blokkeer je simkaart dus zo snel mogelijk om hoge kosten te voorkomen. Veel grote providers blokkeren tegenwoordig ook een simkaart preventief wanneer er ineens ontzettend veel kosten gemaakt worden.

Vanuit het buitenland

Is je telefoon gestolen tijdens een vakantie in het buitenland? Bij de meeste providers kun je op de website een speciaal, internationaal telefoonnummer vinden dat je dan moet bellen. Houd er rekening mee dat voor deze gesprekken vaak een duurder buitenlandtarief per minuut geldt.

Telefoon blokkeren op afstand

Steeds meer telefoons beschikken over een eenvoudige mogelijkheid om je telefoon op afstand te wissen en te blokkeren. Dit is ingebouwd in moderne besturingssystemen. Je kunt dit vinden in het menu instellingen in je telefoon. Je vindt dan de functionaliteit `telefoon op afstand blokkeren` of `vind mijn mobiel`. Wanneer je telefoon gestolen is hoef je dan alleen de volgende stappen te ondernemen:

 1. Log op internet in op het account waar de smartphone aan gekoppeld is. Dit gaat via de website van je besturingssysteem of merk telefoon (Android, Samsung, iCloud, Windows, etc.). Zoek op Google naar `besturingssysteem + vind mijn telefoon` en je komt direct op de juiste pagina terecht
 2. Wis direct alle data op je telefoon en/of blokkeer het toestel

Wil je meer weten? Lees dan verder op de website van BoefProof, dit is een initiatief van het ministerie van Veiligheid & Justitie en de Nederlandse telecomsector om het op afstand vergrendelen van de telefoon bekender te maken.

Antidiefstal apps

Technologie wordt steeds slimmer en er is dan ook een aantal handige apps die jij op jouw telefoon kunt installeren en die je kunnen helpen om de telefoon te traceren en soms blokkeren wanneer je telefoon gestolen is. Een nadeel van deze apps is dat jouw telefoon aan moet staan en soms ook online moet zijn. Een aantal handige apps zijn:

 • Prey Anti Theft
  Log in online en lokaliseer en contacteer je gestolen telefoon, gebruik de camera van je telefoon om foto`s te nemen, stuur een alarmsignaal of persoonlijk bericht naar je toestel en verzamel de netwerkinformatie die je telefoon afgeeft. De app is gratis voor Android en iOS en kan tot 3 apparaten beveiligen in een account.
 • Lookout Mobile Security
  Binnen deze app kun je apparaten registeren die daarna op afstand te lokaliseren zijn via GPS. De locatie wordt bewaard voordat de batterij van je telefoon op is. Daarnaast kun je o.a. de telefoon een zelfgeschreven bericht sturen of bellen, al je contacten downloaden, een alarm op de telefoon af laten gaan en de telefoon op afstand blokkeren. Gratis voor Android en iOS, maar heeft extra betaalde features.
 • Find My iPhone
  Met deze gratis app van Apple kun je als iOS-gebruiker inloggen via iCloud en zo via GPS jouw telefoon traceren. Verdere acties die je kunt ondernemen zijn o.a. een bericht versturen naar de telefoon, de telefoon blokkeren of alle data verwijderen.

  Handige tips

  Nog een aantal handige tips om je telefoon zo veilig mogelijk te houden:

 • Stel altijd een wachtwoord in dat ingevoerd moet worden om jouw toestel uit de stand-by modus te halen
 • Bewaar het aankoopbewijs van je toestel als bewijs voor de verzekeraar
 • Zorg ervoor dat je ergens (bijvoorbeeld op de aankoopbon) het IMEI-nummer van je smartphone noteert. Dit is het unieke serienummer van je smartphone. Je achterhaalt deze meestal door *#06# in te toetsen op je telefoon
 • Maak back-ups van alle foto`s en gegevens op je telefoon
 • Verander altijd de wachtwoorden van accounts (zoals e-mail, social media, Paypal, etc.) die via jouw telefoon te bereiken zijn via automatisch inloggen