Print icon

Verschil met inboedelverzekering

Smartphones, laptops en tablets worden steeds populairder. De draagbaarheid van deze apparaten is een groot voordeel, maar heeft als nadeel dat er meer kans is op schade, verlies of diefstal. Veel mensen in Nederland hebben een inboedelverzekering, alleen dekt deze verzekering in veel gevallen geen verlies of diefstal buitenshuis van draagbare apparaten. Hieronder lees je wat je in het geval van schade aan je draagbare apparatuur aan deze inboedelverzekering kunt hebben en in welke gevallen je beter een andere verzekering kunt af te sluiten.

Ga direct naar de

Top 5 Studenten Buitenshuisverzekeringen

en sluit binnen 5 minuten een buitenshuisverzekering af!

Inboedelverzekering

Het principe van een inboedelverzekering is dat deze alle spullen die je in je huis hebt staan verzekerd tegen schade. Hieronder valt ook inboedel die je aan je huis hebt bevestigd, inboedel die in je tuin of op je balkon staat en in aangrenzende gangen of trappenhuizen.

Eigen schade binnenshuis

Met een inboedelverzekering krijg je schade die binnenshuis aan je inboedel is ontstaan vergoed. Onder deze dekking vallen ook je laptop, smartphone en tablet. Bij schade binnenshuis krijg je de nieuwwaarde van deze draagbare apparaten vergoed. Alleen wanneer de dagwaarde van je spullen minder dan ongeveer 40% van de nieuwwaarde is, krijg je de dagwaarde vergoed in plaats van de nieuwwaarde.

Schade door ander binnenshuis

Het kan zijn dat er bij jou thuis door toedoen van iemand anders schade ontstaat aan je draagbare apparatuur. Deze schade is niet verzekerd door je inboedelverzekering. In dit geval moet degene die de schade heeft veroorzaakt de schade aangeven bij zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering.

Schade buitenshuis

In principe dekt de inboedelverzekering alleen schade aan je spullen die binnenshuis ontstaat. Om schade buitenshuis te dekken moet je een van de volgende verzekeringen hebben:

Soorten schade

Welke schade er precies door je inboedelverzekering vergoed wordt hangt van jouw specifieke verzekering af. Meestal wordt vergoed:

  • Schade ontstaan door brand
  • Schade ontstaan door waterschade
  • Diefstal of schade na een inbraak

Veel vaker gaat er echter een laptop kapot doordat deze is gevallen of doordat er een glas drinken overheen gemorst is. Deze schade door eigen schuld wordt niet altijd gedekt door inboedelverzekeringen. Kijk hiervoor bij de voorwaarden van jouw verzekering.

Uitgebreide inboedelverzekering

Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om je inboedelverzekering uit te breiden. Dit kan door middel van een uitgebreide, extra uitgebreide of all-risk inboedelverzekering. Met deze verzekeringen betaal je een hogere maandelijkse premie, maar heb je bij schade ook een hogere dekking.

Bij alle verzekeraars zitten aan de dekkingen weer andere voorwaarden verbonden. Ook kan er een bepaald eigen risico in de voorwaarden staan. Het is dus belangrijk om goed de polisvoorwaarden door te lezen en verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken.