Mijn kind wordt 18 jaar

Wat verandert er als mijn kind 18 wordt? Veel ouders weten dat er veel geregeld moet worden wanneer hun kind officieel volwassen wordt. Er zal een zorgverzekering moeten worden afgesloten en daarnaast is het goed om bijvoorbeeld een DigiD account te activeren. Maar wat komt er nog meer kijken wanneer je kind de mijlpaal van 18 jaar bereikt? Bekijk hieronder wat er allemaal verandert.

Zorgverzekering

Iedereen die 18 jaar of ouder is, moet in Nederland een eigen basiszorgverzekering hebben. Is je kind jonger dan 18? Dan kan je kind op de polis van jou als ouder zijn meeverzekerd. De meeste verzekeraars bieden rond de 18e verjaardag van een kind aan om deze polis automatisch om te zetten naar een eigen basisverzekering. Maar dit is niet altijd de juiste of voordeligste keuze.

Als volwassene heeft een kind namelijk vaak hele andere zorg eisen en daarom is het verstandig om naar de behoefte van het kind te kijken. Een gezond kind heeft weinig zorg nodig en kan daarom met een goedkopere studenten basiszorgverzekering ruim voldoende gedekt zijn. Voor de hoogte van de dekking van een basisverzekering hoef je niet bang te zijn, want die zijn bij alle basisverzekeringen gelijk.

Zorgtoeslag

De zorgkosten zijn tegenwoordig best hoog en vormen bij studenten vaak een flinke aanslag op het budget. Ouders die de zorgkosten op zich nemen voor hun kind zullen er natuurlijk ook blij van worden als ze korting krijgen op deze zorgverzekering. Gelukkig is er een grote kans dat je kind tegemoet gekomen wordt in de zorgkosten, want meestal hebben jongeren recht op korting via de zogenaamde zorgtoeslag. Met onze speciale tool kun je eenvoudig berekenen op hoeveel zorgtoeslag jouw kind recht heeft.

Andere financiële gevolgen

Wanneer je kind 18 wordt, zijn de zorgverzekering en de zorgtoeslag niet de enige financiële veranderingen. Als ouder is het goed om er bij stil te staan dat ook de kinderbijslag stopt wanneer je kind volwassen wordt. Hebben jullie als gezin altijd recht gehad op een kind gebonden budget vanuit de overheid? Dan stopt dit helaas ook op de 18e verjaardag van je kind. Het is goed om hierbij stil te staan, omdat de verjaardag dus best veel financiële consequenties heeft.

Gelukkig zitten er niet alleen nadelige gevolgen aan de verjaardag van je kind. Zo hebben studerende kinderen recht op studiefinanciering en dit kan dus een financiële meevaller zijn. Helaas is de overheid hier de laatste jaren wel steeds meer op gaan bezuinigen. Studeert je kind aan het HBO of de universiteit, dan is de studiefinanciering een lening geworden die je kind na zijn studie aan de overheid terug moet betalen.

Juridische gevolgen

Ondanks het feit dat je kind volwassen is geworden, geldt er nog wel een onderhoudsplicht. Dit houdt in dat je kind misschien wel meerderjarig is, maar jij als ouder nog wel wettelijk verplicht bent om te voorzien in de kosten van levensonderhoud en studie. Veel mensen vinden dit tegenstrijdig, maar gelukkig duurt deze periode niet eeuwig. De onderhoudsplicht geldt namelijk tot de 21e verjaardag van je kind. Vanaf deze leeftijd heb je als ouder geen juridische verantwoordelijkheden meer.

Voor veel ouders is de onderhoudsplicht verwarrend. Het is hierbij goed om te weten dat deze alleen ziet op financiële verantwoordelijkheid. Aansprakelijkheid voor je kind vervalt wel wanneer deze de leeftijd van 18 jaar bereikt. Veroorzaakt jouw kind bij iemand schade? Dan ben jij als ouder tot de leeftijd van 18 hiervoor aansprakelijk. Maar als je kind eenmaal volwassen is, is dit niet meer het geval en moet je kind zelf de consequenties dragen. Ook bij het afsluiten van verzekeringen is het goed om dit te weten.

Wanneer je hier eenmaal van bewust bent, is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering wellicht geen gek idee.

Overige veranderingen

Naast financiële en juridische gevolgen, verandert er nog meer wanneer je kind volwassen wordt. Door de nieuwe orgaandonatie wet is het namelijk zo dat iedereen die na zijn 18e niets aan de overheid laat weten orgaandonor wordt. Het is dus verstandig om het hier met je kind over te hebben. Wanneer deze geen donor wil worden, is het zaak om dit aan de overheid door te geven.

Het doorgeven van allerlei zaken aan de overheid kan je kind eenvoudig doen via DigiD. Vanaf het moment dat je kind volwassen is, kan er via de DigiD gecommuniceerd worden. Het is handig om dit voor je kind aan te maken en jouw zoon of dochter hierin wegwijs te maken, zodat jouw kind makkelijk en snel kan schakelen met het doorgeven van belangrijke informatie aan de overheid en zijn zorgverzekering.

Tot slot is het leuk om te weten dat je kind vanaf het moment dat het volwassen is, beschikt over het kiesrecht. Is er een referendum op komst of zijn er bijvoorbeeld verkiezingen voor de Tweede Kamer, gemeenteraad of het waterschap? Dan mag jouw kind vanaf zijn 18e verjaardag ook zijn of haar stem laten horen.

Aan welke verzekeringen moet mijn kind denken?

Wanneer je kind 18 wordt is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Naast deze verplichte zorgverzekering zijn er nog allerlei verzekeringen die je af kunt afsluiten voor je 18-jarige kind. In onderstaand overzicht kun je nagaan welke verzekeringen er zijn en welke relevant zijn voor de situatie van jouw kind:

De aanvullende zorgverzekering

Jongeren zijn over het algemeen weinig ziek, waardoor ze vaak voldoende hebben aan een basiszorgverzekering. Maar wanneer je kind regelmatig gebruik maakt van bijvoorbeeld de fysiotherapeut, is het misschien handig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Wil je dat je kind regelmatig naar de tandarts gaat? Dan kan het ook de moeite waard zijn om als aanvullende verzekering voor een tandartsverzekering te kiezen.

De ongevallenverzekering

Studenten zijn vaak onderweg, ook ‘s nachts tijdens het uitgaansleven. Om deze reden is het misschien geen gek idee om een ongevallenverzekering af te sluiten voor je kind wanneer deze 18 wordt. Deze verzekering keert een bedrag uit na een ongeval waardoor behandelkosten, werkloosheid en andere financiële gevolgen na een ongeval gedekt worden.

De aansprakelijkheidsverzekering

Is je kind 18 geworden? Dan is je kind zelf verantwoordelijk wanneer hij of zij schade aanricht, ook financieel. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar wanneer je kind goed verzekerd is en aan iemand zijn spullen of gezondheid schade aanricht wordt dit gedekt. Een aansprakelijkheidsverzekering is dan ook één van de belangrijkste verzekeringen die er is. Een eventuele ziekenhuisrekening wordt hierdoor vergoed en aangezien de kosten hiervan flink kunnen oplopen is dit een geruststellende gedachte.

De inboedelverzekering

Gaat je kind studeren en daarbij uit huis, dan is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Op deze manier zijn alle spullen in de kamer van je kind verzekerd tegen diefstal en schade door brand of wateroverlast. Wanneer je kind op kamers gaat wil je ervoor zorgen dat alles goed geregeld en veilig is. Met de inboedelverzekering zijn alle spullen in de kamer van je kind in ieder geval goed verzekerd.

De reisverzekering

Studenten gaan tegenwoordig vaak naar het buitenland, zowel om te reizen als voor studie of stage. Gaat je kind voor het eerst zonder jou op vakantie? Dan wordt het misschien tijd om een aparte reisverzekering voor je kind af te sluiten. Zorg ervoor dat wanneer je kind naar het buitenland gaat zowel de bagage als de medische kosten goed verzekerd zijn. Bij het afsluiten van een reisverzekering moet je altijd goed opletten of deze alleen binnen Europa geldig is of ook daarbuiten. Daarnaast is het goed om te weten dat wanneer je kind stage gaat lopen in het buitenland een reisverzekering vaak niet voldoende is. In zulke gevallen moet naar een globetrotter verzekering worden gekeken.

De buitenshuisverzekering

Tegenwoordig hebben jongeren en studenten allerlei elektronica tot hun beschikking. Naar college gaan met een laptop is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Veel studenten hebben ook een tablet en een mobiele telefoon is al helemaal vanzelfsprekend. Deze elektronische apparatuur valt meestal niet onder de inboedelverzekering. Aangezien al deze elektronica vaak kostbaar is, is het handig om dit te verzekeren. Dit kan met een buitenshuisverzekering.

Alles-in-1 studentenpakket

Er zijn veel verschillende verzekeringen die je naast je zorgverzekering kan afsluiten voor je kind. Kies je ervoor om een aantal van die verzekeringen af te sluiten? Dan kan het handig zijn om die allemaal bij dezelfde verzekeraar af te nemen. Verschillende verzekeraars hebben hier op ingespeeld en bieden zogenaamde ‘Alles-in-1’ studentenpakketten aan. Deze pakketten bevatten alle verzekeringen die je kind nodig heeft tijdens de studietijd tegen een scherpe premie, want op deze manier krijg je vaak korting.

Collectiviteit

Wanneer je zoon of dochter gaat studeren dan kan je kind via een aantal verzekeraars een korting krijgen via het collectief van de onderwijsinstelling. Het is handig om dit te checken voordat je een verzekering afsluit, want misschien maakt deze collectiviteitskorting een andere verzekeraar voordeliger.

Hoe weet ik dat ik de juiste verzekering afsluit voor mijn kind?

Ben je erover uit welke verzekeringen je allemaal wilt afsluiten voor je kind, dan ontdek je al snel dat verschillende verzekeringsmaatschappijen dezelfde verzekering aanbieden tegen een andere prijs. Hoe weet je dat je de juiste keuze maakt? Dit is afhankelijk van de wensen en de situatie van je kind. Hieronder leggen we uit waar je op moet letten.

  1. Wat dekt de verzekering die je op het oog hebt?
  2. De ene verzekering is de andere niet ook al hebben ze misschien dezelfde naam. De ene verzekeraar heeft misschien een veel ruimere dekking dan de andere. Om de verschillen goed te kunnen beoordelen, kan het soms de moeite waard zijn om de polisvoorwaarden goed te lezen. Als je er dan achter komt dat de ene verzekering een ruimere dekking heeft, kan je misschien toch bereid zijn om een paar euro per maand meer te betalen. Het loont vaak de moeite om hier goed naar te kijken, zodat je er zeker van bent dat de verzekering goed past bij de situatie van jouw kind.

  3. Weet je wat het eigen risico is?
  4. Iedereen betaalt het liefst maandelijks zo min mogelijk voor zijn verzekering. Een lage premie klinkt aantrekkelijk, maar als dit tot gevolg heeft dat je een hoog eigen risico hebt, is het misschien toch verstandig om verder te kijken. Vooral studenten kunnen een hoog eigen risico vaak niet ophoesten. Om deze reden is het goed om van te voren te weten wat je hieraan kwijt bent, zodat je hier eventueel een potje voor kan aanmaken.

  5. Welke verzekeringen heb je al afgesloten voor je kind?
  6. Als je een nieuwe verzekering afsluit is het goed om te kijken welke verzekeringen je al hebt afgesloten voor je kind. Soms bestaat er overlap tussen bepaalde verzekeringen en het is natuurlijk zonde om voor niets teveel te betalen. In dit soort gevallen kan het verstandig zijn om contact op te nemen met de verzekeraar, soms kunnen ze iets voor je betekenen als je deze verzekeringen bij dezelfde maatschappij hebt afgesloten.

  7. Heb je een laatste check gedaan?
  8. Je hebt een verzekering op het oog en misschien nog naar de concurrent gekeken. Toch is het verstandig om nog even snel te kijken naar de andere aanbieders voordat je de verzekering echt afsluit. Op onze site kun je eenvoudig verschillende partijen vergelijken en in één oogopslag zien wat er door de verzekering gedekt wordt en wat deze kost. Op deze manier kan je op een makkelijke manier de beste en goedkoopste verzekering voor jouw kind afsluiten.

  9. Heeft je kind recht op een toeslag?
  10. Studenten hebben het doorgaans niet breed en om deze reden hebben ze recht op toeslagen vanuit de overheid. Heb je een studenten zorgverzekering afgesloten voor je kind? Grote kans dat jouw kind dan recht heeft op zorgtoeslag. Dit kun je eenvoudig bekijken en berekenen door middel van onze tool. Bekijk hier hoeveel korting je kind kan krijgen op zijn zorgpremie.

Zorg dat je kind de premie van zijn verzekering betaalt

Wanneer je kind 18 jaar wordt verandert er een heleboel. De ene ouder betaalt nog veel voor zijn kinderen ook al zijn ze volwassen geworden, de andere ouder laat zijn kind al de financiën gelijk zelf regelen. Dit is in het begin vaak lastig. Mocht je kind een maand de premie van een verzekering niet betalen, dan is dit natuurlijk geen ramp, maar houd goed in de gaten dat je kind geen grote betalingsachterstanden krijgt. Het is vooral belangrijk dat de premie van de zorgverzekering maandelijks wordt betaald. Als dit niet gebeurt, kan dit grote gevolgen hebben.

Wat zijn de gevolgen als je kind niet verzekerd is?

Iedereen die in Nederland woont en ouder is dan 18 moet volgens de wet een zorgverzekering hebben. Doet je kind dit niet, dan riskeert hij een hoge boete en daarnaast is het illegaal om niet verzekerd te zijn. Kortom, zorg ervoor dat zodra je kind de leeftijd van 18 bereikt dat hij een eigen basis zorgverzekering afsluit. Mocht het zo zijn dat jij en je kind geen basisverzekering kunnen betalen, dan kan je zorgverzekeraar hierbij helpen. Zoek in dit geval contact met je zorgverzekeraar, zij zullen in dit geval op basis van het inkomen een betalingsregeling aanbieden. Weet daarnaast dat je bij een laag inkomen vaak recht hebt op zorgtoeslag.
Lees hier meer over de gevolgen van onverzekerd zijn.

Wat zijn de gevolgen als je kind een premieachterstand heeft?

Heeft je kind een zorgverzekering afgesloten, maar een premieachterstand? Dan wordt je kind door de verzekering aangemerkt als wanbetaler en gaat er een speciale regeling lopen. Het is belangrijk om te weten dat als je eenmaal als wanbetaler bent aangemerkt door een zorgverzekeraar, je in de meeste gevallen niet meer kan veranderen van zorgverzekeraar. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je kind geen premieachterstanden krijgt bij zijn zorgverzekeraar. Lees hier meer over de gevolgen van een premieachterstand.

Kan mijn kind overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Een studerend kind is al duur genoeg, je wil dan ook niet te veel betalen voor de zorgverzekering. Heb je gezien dat een andere verzekeraar goedkoper is, dan heb je de mogelijkheid om één keer per jaar over te stappen. Ben je op zoek naar alleen basisverzekering voor je kind, dan mag de nieuwe verzekeraar je kind nooit weigeren. Wil je ook een aanvullende zorgverzekering, dan kunnen er wel acceptatievoorwaarden gelden. Meer weten over overstappen? Kijk dan op onze pagina waar je alles leest over overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Wat is er mogelijk als mijn kind een studiebeperking heeft?

Heeft je kind een studiebeperking? Bij de meeste opleidingen wordt hier rekening mee gehouden. Of je kind nu een fysieke of mentale studiebeperking heeft, de meeste opleidingen hebben hier speciale regelingen voor. Hierbij maakt het niet uit of je kind op het MBO, HBO of de universiteit zit, in veel gevallen kan je kind geholpen worden. Het is hiervoor belangrijk dat de beperking zo snel mogelijk wordt gemeld bij de decaan of studieadviseur. Wil je meer weten over wat er allemaal mogelijk is, kijk dan op onze pagina waar we vertellen wat er komt kijken bij het studeren met een studiebeperking.

Is het nodig dat mijn kind een aanvullende verzekering afsluit?

Gaat je kind vaak naar de fysiotherapeut of heeft je zoon of dochter een bril, dan is het misschien lucratief om naast de basis zorgverzekering ook een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Hiervoor kan de zorgverzekeraar wel een aantal vragen stellen over de gezondheid van je kind, voor de aanvullende zorgverzekering is er namelijk geen acceptatieplicht. Lees hier wat er komt kijken bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering.

Tot slot

Je kind moet waarschijnlijk al genoeg regelen wanneer hij op kamers gaat. Toch is het verstandig om in een andere stad ook direct op zoek te gaan naar een huisarts. Wil je jouw dochter of zoon op weg helpen? Hieronder vind je de adressen van speciale studentenhuisartsen.

Overzicht studentenhuisartsen

Stad

Adres

Amsterdam

Oude Turfmarkt 151

Utrecht

Leuvenplein 10

Rotterdam

Fascinatio Boulevard 1122

Leiden

Bronkhorststraat 43-45

Groningen

Zernikeplein 17

Nijmegen

Gerard van Swietenlaan 3