Stage

Ga je stage lopen in het buitenland dan moet je aan veel denken. Zo is het goed om na te gaan of je voldoende hebt aan je Nederlandse zorgverzekering als je stage gaat lopen in het buitenland. Je Nederlandse zorgverzekering is in principe geldig over de grens,  maar deze verzekering dekt in het buitenland slechts spoedeisende hulp tegen maximaal het Nederlandse tarief. Daarnaast is je Nederlandse zorgverzekering niet meer geldig als je voor langer dan een jaar naar het buitenland gaat, wanneer je een stagevergoeding krijgt of gaat werken. Dan dien je meestal ter plaatse een zorgverzekering af te sluiten of een uitgebreide globetrotterverzekering.

Is je huidige Nederlandse zorgverzekering geldig tijdens je stage?

Wil je weten of jouw huidige Nederlandse zorgverzekering geldig is tijdens je stage in het buitenland? Gebruik dan de tool hieronder om te zien of je een buitenlands zorgverzekering nodig hebt tijdens je stage in het buitenland. Beantwoord onderstaande vragen door op ja of nee te klikken.

Moet ik me aanvullend verzekeren?

Ga je naar een land waar de zorgkosten beduidend hoger liggen dan in Nederland, dan is het verstandig om een aanvullende zorg- of reisverzekering met medische dekking boven het Nederlandse tarief af te sluiten. Ga je voor langer dan een jaar naar het buitenland of krijg je een stagevergoeding, dan is je basiszorgverzekering niet geldig en moet je ter plaatse een zorgverzekering afsluiten of een uitgebreide globetrotterverzekering. Een verzekering die speciaal op deze situatie ziet is het Master Plan van Insure To Study. Deze verzekering biedt niet alleen een vergoeding voor aanvullende medische kosten, maar vergoedt ook de gemaakte medische kosten in zijn geheel. 

Waar moet ik nog meer aan denken?

Ga je stage lopen binnen de Europese Unie dan is het handig om een Europese Zorgverzekeringskaart (EHIC) aan te vragen bij je verzekeraar. Deze kaart garandeert spoedeisende hulp in het buitenland en zorgt ervoor dat de rekening direct naar je Nederlandse zorgverzekeraar gaat.  Bij een aantal verzekeraars is de achterzijde van je zorgpas je EHIC, in dit gevoel hoef je dus geen aanvraag te doen en heb je de kaart dus al.