Stappenplan zorgtoeslag

Stappenplan zorgtoeslag

Met zorgtoeslag is het mogelijk om een gedeelte van de kosten van je zorgverzekering terug te krijgen. Het aanvragen van zorgtoeslag is niet moeilijk. Met een paar kleine handelingen heb jij je zorgtoeslag al geregeld. En het mooiste van alles? Je kan hiermee in 2019 tot wel € 99,- per maand besparen! Volg voor het aanvragen de volgende stappen:

1. Bekijk of je recht hebt op zorgtoeslag

Voordat je de zorgtoeslag aanvraagt is het belangrijk dat je controleert of je recht hebt op zorgtoeslag. Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering
  • Je bent minimaal 18 jaar
  • Je inkomen of vermogen is niet te hoog (boven de €29.562 aan inkomen en €114.776 eigen vermogen)

2. Bepaal je toetsingsinkomen

Over het toetsingsinkomen wordt de zorgtoeslag berekend. Dit is jouw verzamelinkomen, dus het geld dat jij verdient met een baan of bijbaan. Je studiefinanciering en het inkomen van je ouders tellen niet mee voor het toetsingsinkomen.

3. Bereken hoeveel zorgtoeslag jij kan krijgen

Wanneer jij je toetsingsinkomen weet kan je uitrekenen op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt. Via de zorgtoeslag calculator  is eenvoudig te berekenen op hoeveel zorgtoeslag jij recht heb.

4. Vraag (wanneer je deze nog niet hebt) een DigiD aan

DigiD is een persoonlijke digitale gebruikersnaam en wachtwoord. Voor het online regelen van al je zaken met de overheid of de Belastingdienst heb je een DigiD nodig. Dus ook wanneer je online zorgtoeslag wilt aanvragen of een wijziging wilt doorgeven.

5. Vul de formulieren in

Wanneer na bovenstaande stappen blijkt dat je recht hebt op zorgtoeslag, dan kan je toeslag aan gaan vragen. Je kan een aanvraagformulieren downloaden op de website van de Belastingdienst of de Belastingtelefoon bellen, maar ook eenvoudig online de zorgtoeslag aanvragen. Door met je DigiD in te loggen op de website van de Rijksoverheid kom je op de pagina Mijn Toeslagen terecht waar je alles rondom zorgtoeslag kan regelen.

6. Controleer de aanvraag en je zorgtoeslag

Controleer wanneer je een brief van de Belastingdienst krijg ter bevestiging of alle informatie klopt. Wanneer er bijvoorbeeld een fout is gemaakt en je krijgt onterecht te veel zorgtoeslag, dan moet je dit aan het einde van het jaar terugbetalen. Na het checken stort de Belastingdienst automatisch je zorgtoeslag tot het moment dat jij er geen recht meer op hebt.

7. Wijzigingen doorgeven

Als er veranderingen zijn in je inkomen dan is het aan te raden om dit zo snel mogelijk door te geven aan de Belastingdienst. Als deze veranderingen pas aan het einde van het jaar bekend zijn bij de Belastingdienst is het mogelijk dat je een flink bedrag moet terugbetalen. Je kan de wijzigingen doorgeven via een wijzigingsformulier, de Belastingtelefoon of op de website van de Belastingdienst.

Copyright © 2005 - 2019 Studenten-Zorgverzekeringen.nl