Print icon

Student met chronische vermoeidheid

Iedereen weet wel hoe het is om moe te zijn, je hebt bijvoorbeeld te weinig geslapen of je te veel ingespannen. Gelukkig gaat de vermoeidheid vaak over als je even rust neemt en bijkomt. Echter zijn er ook mensen die zich continu moe voelen. Dit kan ontzettend zwaar zijn en een belemmering vormen voor het dagelijks functioneren. Je kunt dan last hebben van het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS). CVS wordt ook wel myalgische encefalomyelitis (ME) genoemd.

Naar schatting zijn er ongeveer 60.000 tot 150.000 mensen die last hebben van dit syndroom. Er zijn vooral vrouwen die last hebben van dit syndroom. Het kan op elke leeftijd beginnen, zo kunnen ook kinderen last krijgen van CVS en dus ook veel studenten. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk voor CVS. Deze behandelingen brengen ook kosten met zich mee. Dit kunnen bijvoorbeeld behandelingen zijn in oefentherapie en cognitieve gedragstherapie. Voor deze behandelingen zijn gelukkig vaak vergoedingen mogelijk vanuit de basisverzekering. Op deze pagina vind je verzekeraars die een goede dekking bieden tegen een scherpe premie.

Vergoedingen student met chronische vermoeiheid aanvullende zorgverzekering vergelijken

Vergoedingen student met chronische vermoeiheid 2021

Wat is chronische vermoeidheid?

Bij het chronische vermoeidheidssyndroom is de inspanningstolerantie erg laag. Zo zorgt een relatief geringe inspanning al tot uitputting. Het herstel hiervan duurt vaak langer dan 24 uur. Er zijn vele en uiteenlopende ziektes die de oorzaak kunnen zijn van vermoeidheid. Echter is de vermoeidheid niet altijd het gevolg van een afwijking of een lichamelijke ziekte. Je hebt last van het syndroom als de vermoeidheid langer dan 6 maanden aanhoudt, je last hebt van een aantal nevencriteria (lees hierover meer bij symptomen van chronische vermoeidheid) en een derde vereiste om van het syndroom te kunnen spreken is het uitsluiten van een medische of psychiatrische oorzaak.

Symptomen van chronische vermoeidheid

Het chronische vermoeidheidssyndroom heeft verschillende symptomen. Er wordt over het algemeen gesproken van dit syndroom als je:

 • Last hebt van ernstige vermoeidheid die maar niet overgaat. De vermoeidheid gaat dan ook niet over als je rust neemt. Het kan ook zo zijn dat de vermoeidheid weer terugkomt. Deze vermoeidheid ontstaat niet door een voortdurende inspanning.
 • Je minder goed kunt functioneren tijdens je studie, je bijbaantje of in je persoonlijke leven dan bijvoorbeeld een gezond iemand.
 • Er geen lichamelijke verklaring te vinden is voor de vermoeidheid die je ervaart.
 • Als de klachten langer dan zes maanden aanhouden.
 • Duidelijke hoofdcriteria van het chronische vermoeidheidssyndroom zijn dan ook dat de vermoeidheid onverklaarbaar is, continu aanwezig is en een duidelijk begin heeft (het is dus niet al je hele leven aanwezig).

Het syndroom heeft verschillende nevencriteria. Als je van tenminste vier van deze criteria last hebt, spreekt men over het chronische vermoeidheidssyndroom:

 • Spierpijn
 • Hoofdpijn
 • Een zere keel
 • Slaap waarvan je niet uitrust
 • Pijn in gewrichten zonder roodheid of zwelling
 • Verslechtering in het korte termijn geheugen of het concentratievermogen als zo ernstig wordt ervaren dat het activiteitenniveau op het gebied van werk, studie, sociale of persoonlijke activiteiten aanzienlijk gedaald is.
 • Vermoeidheid die meer dan 24 aanhoudt na een inspanning
 • Niet-verkwikkende slaap.

Je hebt géén last van het chronische vermoeidheidssyndroom als het veroorzaakt wordt door een ernstige depressie, medicijnen die als bijverschijnsel vermoeidheid hebben, eetstoornissen, vaak te veel drinkt tijdens het stappen of andere verdovende middelen gebruikt en een andere bekende aandoening die zorgt voor vermoeidheid. Na een ingrijpende gebeurtenis begint vaak het chronische vermoeidheidssyndroom. Zo kan het bijvoorbeeld ontstaan na een bacteriële infectie of een virusinfectie, een lichamelijk letsel en een zwangerschap of bevalling.

Studeren met chronische vermoeidheid

CVS kan op elke leeftijd voorkomen. Zo hebben ook veel studenten last van chronische vermoeidheid. Gelukkig zijn er voor deze studenten verschillende behandelingen en trainingen waarbij je kunt leren om te gaan met deze chronische vermoeidheid tijdens je studie. Zo is het mogelijk om je studie op een goede manier te kunnen afronden.

Wat kan je er tegen doen?

Het chronische vermoeidheidssyndroom kan ontzettend heftig zijn en dan ook je leven voor een groot deel bepalen. Behandelingen kunnen helpen om de symptomen te verlichten zodat je gewoon door kunt gaan met je studie en genieten van je studentenleven. Het kan helpen om hierover te praten met een psycholoog. Zo kun je samen bekijken wat je kunt doen aan je gedachten zodat je beter met je klachten om kunt gaan. Naast een psycholoog, die helpt met het veranderen van je gedrag, je gevoel en je manier van denken zijn er ook andere behandelmethoden die kunnen worden toegepast bij CVS.

Oefentherapie

Oefentherapie kan erg goed helpen als je CVS hebt. Je bekijkt dan samen met een therapeut welke activiteiten je nog wel aankunt. Samen maak je een plan om je lichamelijke activiteiten weer uit te breiden. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een hartslagmeter. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een revalidatiecentrum waar ze oefentherapie aanbieden of een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in oefentherapie.

Medicatie

Het wordt vaak afgeraden om medicijnen te gebruiken als je last hebt van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Wil je wel medicijnen gebruiken? Zorg er dan voor dat je dit goed bespreekt met jouw huisarts.

Voeding

Het is natuurlijk voor iedereen belangrijk om gezond te eten. Een speciaal dieet of voedingssupplementen helpen niet bij chronische vermoeidheid. Het is wel belangrijk om gewoon genoeg vitamine B binnen te krijgen. Als je toch een dieet wilt proberen of bepaalde vitaminepillen gebruiken, overleg dit dan ook even met je huisarts.

Cognitieve gedragstherapie

Hierbij is het idee dat bepaalde manieren van denken het gevolg zijn van gezondheidsproblemen. Gedragstherapie heeft hierbij als doel om gedrag, dat zorgt voor vervelende gevolgen, te veranderen. Cognitieve gedragstherapie is eigenlijk een combinatie van gedragstherapie en cognitie (kennis) en wordt niet alleen ingezet bij klachten met een psychische oorzaak. Het kan helpen bij verschillende lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen.De therapie helpt bij het verbeteren van de symptomen, het dagelijks functioneren en het omgaan met bepaalde situaties. Het is in principe niet gericht op het verbeteren van de conditie of het genezen van CVS. Zo wordt er gefocust op doelen stellen, een slaaproutine creëren, psychologische ondersteuning en energie- en activiteitenbeheersing. Je kunt op eigen initiatief cognitieve gedragstherapie volgen of via een verwijzing van een arts of behandelaar.

Pacing

Pacing is een strategie die misschien niet voor veel mensen bekend is. Hierbij word je aangemoedigd om een evenwicht te vinden tussen rust en activiteit. Je leert dan leven met de omstandigheden binnen de ziekte met enkele vormen van activiteit en dit af te wisselen met periodes van rust. Het doel van pacing is om te voorkomen dat je in een vicieuze cirkel raakt waarbij je te veel overactiviteit hebt. Je leert realistische doelstelling vast te stellen voor wanneer je de activiteiten kunt verhogen. Momenteel wordt de strategie niet toegepast als behandeling voor de ziekte als geheel, dit omdat er een gebrek is aan wetenschappelijk bewijs dat pacing bijdraagt aan klachtvermindering. De strategie wordt vrijwel nog niet in Nederland aangeboden. Er wordt nog onderzoek naar gedaan en wellicht wordt de strategie in de toekomst ook in Nederland meer toegepast voor CVS.

Andere behandelingen

Andere ondersteuning kan nodig zijn, afhankelijk van de ernst van het syndroom. Hierbij kan gedacht worden aan aanpassingen in de woning, verpleegkundige ondersteuning en thuiszorg. Ook wenden veel mensen zich tot alternatieve geneeswijzen.

Vergoeding zorgverzekering

Heb jij last van chronische vermoeidheid? Wil je hiervoor graag hulp krijgen, maar weet je niet precies wat er verzekerd wordt door jouw verzekeraar. Verschillende behandelingen komen voor vergoeding in aanmerking vanuit je zorgverzekering. Gelukkig wordt een groot deel vergoed vanuit de basisverzekering. Zo wordt een behandeling bij een psycholoog bijvoorbeeld vergoed vanuit de basisverzekering. Afhankelijk van je zorgverzekeraar, kan je eventueel ook een vergoeding voor cognitieve gedragstherapie ontvangen.

Vergoedingen aanvullende zorg bij chronische vermoeiheid 2021

Bekijk en vergelijk in onderstaand tabeloverzicht de verschillende behandelingen en vergoedingen daarvan vanuit aanvullende zorgverzekeringen.

De FrieslandDekkingPrijs pakket p/m
AV Budget9 behandelingen per jaar voor oefentherapie€7,95
AV Standaard
 • 12 behandelingen per jaar voor oefentherapie
 • €200,- per jaar voor psychotherapie (max. €40 per behandeldag)
€15,50
AV Extra
 • 20 behandelingen per jaar voor oefentherapie
 • €400,- per jaar voor psychotherapie (max. €40 per behandeldag)
€23,95
AV Optimaal
 • 36 behandelingen per jaar voor oefentherapie
 • €600,- per jaar voor psychotherapie (max. €40 per behandeldag)
€52,50
Naar De Friesland
FBTODekkingPrijs pakket p/m
Module Spieren & Gewrichten 200€200,- per jaar voor oefentherapie€6,95
Module Spieren & Gewrichten 350€350,- per jaar voor oefentherapie€10,95
Naar FBTO
PromovendumDekkingPrijs pakket p/m
Fysio 6 behandelingen6 behandelingen per jaar voor oefentherapie€ 6,25
Fysio 9 behandelingen9 behandelingen per jaar voor oefentherapie€ 8,35
Naar Promovendum
ZorgDirect Prijs pakket p/m
ZorgDirect Start6 behandelingen per jaar voor oefentherapie€5,62
ZorgDirect Slim9 behandelingen per jaar voor oefentherapie€8,16
ZorgDirect Extra9 behandelingen per jaar voor oefentherapie€8,64
ZorgDirect Plus
 • 15 behandelingen per jaar voor oefentherapie
 • €350,- per jaar voor psychotherapie (tot € 40 per behandeldag)
€19,68
ZorgDirect Top
 • 25 behandelingen per jaar voor oefentherapie
 • €500,- per jaar voor psychotherapie (tot € 40 per behandeldag)
€36,96
Naar ZorgDirect
Zilveren Kruis - Studenten Goed VerzekerdDekkingPrijs pakket p/m
Aanvullend 1 ster9 behandelingen per jaar voor oefentherapie€5,50
Aanvullend 2 sterren
 • 12 behandelingen per jaar voor oefentherapie
 • €350,- per jaar voor psychotherapie (tot € 40 per behandeldag)
€16,11
Aanvullend 3 sterren
 • 27 behandelingen per jaar voor oefentherapie
 • €550,- per jaar voor psychotherapie (tot € 40 per behandeldag)
€30,75
Aanvullend 4 sterren
 • 36 behandelingen per jaar voor oefentherapie
 • €750,- per jaar voor psychotherapie (tot € 40 per behandeldag)
€56,50
Naar Studenten Goed Verzekerd