Print icon

Student met depressie

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) concludeert uit een onderzoek onder 1100 studenten dat de helft van de studenten tijdens zijn studie kampt met psychische klachten. Stress, vermoeidheid en depressie komen het meeste voor. Herken je deze klachten? Je bent dus niet de enige! Op deze pagina kan je lezen over wat een depressie precies is, wat je er tegen kunt doen en of je zorgverzekeraar de zorgkosten zal vergoeden.

Wat is een depressie?

Bijna iedereen heeft wel eens zijn of haar dag niet; je bent chagrijnig, treurig en wilt liever niet uit bed of van de bank af komen. Het is normaal om af en toe zo’n dag te hebben, die dip zal vanzelf weer over gaan. Het kan echter zijn dat je niet van dat nare gevoel af komt. Dit kan een slechte invloed hebben op je studie, sociale contacten en hobby’s. Misschien is jouw dip geleidelijk aan veranderd in een depressie.

Iemand die een depressie heeft, heeft last van hevige neerslachtigheid. Deze neerslachtigheid gaat niet binnen een paar dagen vanzelf over maar zal minimaal twee weken duren. Tevens tast een depressie je dagelijks functioneren aan; je bent niet in staat om te studeren en je dagelijkse dingen te doen.

Welke symptomen passen bij een depressie?

 • Gedurende de gehele dag, (bijna) elke dag somber en/of geïrriteerd zijn. Gevoelens als verdrietig, leeg, alleen en hopeloos komen voor
 • Verminderde eetlust of juist heel veel eten
 • Geen tot weinig interesse in het doen van dingen die je normaal leuk vindt, niet meer genieten van dingen waar je eerst wel van kon genieten (bijvoorbeeld geen zin meer in uitgaan, sporten, borrelen en/of seks)
 • Lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak
 • Onrustig gevoel en moeite met stil zitten
 • Slecht slapen of juist enorm veel slapen
 • Veel moeite hebben met concentreren of het nemen van beslissingen
 • Regelmatig erg moe zijn, gebrek aan energie hebben
 • Schuldgevoelens of een gevoel van waardeloosheid hebben
 • Terugkerende gedachten aan de dood en aan zelfdoding

Herken je enkele symptomen (maximaal vier) en heb je hier een paar dagen last van? Waarschijnlijk heb je dan een (flinke) dip(je). Heb jij last van vijf of meer van de hierboven genoemde symptomen gedurende minimaal twee weken? Dan heb jij waarschijnlijk last van een depressie: neem contact op met een studentenpsycholoog of huisarts.

Wat kan je doen tegen je dip of depressie?

Tips tegen een dip

 • Zorg voor voldoende beweging; ga sporten of buiten wandelen
 • Zorg voor regelmaat in je leven; slaap voldoende (niet te veel en niet te weinig)
 • Gebruik geen drugs en weinig tot geen alcohol; alcohol en drugs kunnen namelijk je klachten verergeren
 • Praat met iemand (bijvoorbeeld met een vriend(in), ouders, tante, vertrouwenspersoon, huisarts, studentenpsycholoog) over je dip/depressie

Ga naar de studentenpsycholoog
Aan vrijwel iedere hogeschool en universiteit is een studentenpsycholoog werkzaam. Een studentenpsycholoog heeft erg veel ervaring met problemen van studenten en heeft veel goede tips die toepasbaar zijn voor studenten.

Ga naar je huisarts
Een huisarts is er niet alleen voor lichamelijke, maar ook juist voor psychische problemen. Je huisarts kan je goed helpen of je, indien nodig, doorverwijzen naar een psycholoog binnen of buiten de huisartsenpraktijk.

Ga naar een psycholoog/ psychotherapeut
Je huisarts kan je verwijzen naar een psycholoog. Gesprekken met een psycholoog zijn zeer effectief tegen een depressie. De psycholoog neemt de tijd om er achter te komen wat je klachten zijn en probeert samen met jou een oplossing voor je problemen te vinden.

Medicatie
Er bestaan medicijnen die wel eens worden voorgeschreven bij een zeer ernstige en langdurige depressie, namelijk antidepressiva. Die beïnvloeden stoffen in de hersenen die gevoelens en stemmingen bepalen. Bij meer dan de helft van de patiënten die antidepressiva gebruiken verdwijnen of verminderen de depressieve klachten. Dat effect is pas na twee tot vier weken merkbaar na het starten van de antidepressiva.

Antidepressiva kunnen worden voorgeschreven door een huisarts of psychiater indien zij dit noodzakelijk achten. Medicijnen tegen een depressie worden altijd gecombineerd met gesprekken met een psycholoog/psychotherapeut/psychiater, medicijngebruik alleen is niet de oplossing.

Worden de zorgkosten vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Indien je hulp vraagt bij een studentenpsycholoog via je opleiding is dit vrijwel altijd gratis voor jou, de kosten hiervan worden namelijk door je opleiding betaald.
Wanneer je naar je huisarts gaat vanwege een depressie worden de kosten hiervoor vergoed vanuit het basispakket. Word je doorverwezen naar de GGZ en kom je terecht bij de eerste- en tweedelijns psychologische zorg, dan wordt dit vergoed vanuit het basispakket. Je behandelingen worden wel alleen vergoed wanneer je door je huisarts bent verwezen, dus ga eerst langs je huisarts. De meeste medicijnen die voorgeschreven worden bij een depressie staan op de lijst Geneesmiddelenvergoedingensysteem (GVS) en worden daarom vergoed vanuit het basispakket. Wel moet je hier vaak een eigen risico voor betalen.

Kijk hier voor meer informatie over de vergoeding van psychologisch hulp.

Bronnen / Controle van deze informatie

Forte GGZ Logo

Informatie op deze pagina is op 20 mei 2019 nagekeken door een psychiater en klinisch psycholoog van Forte GGZ (https://forteggz.nl/)