Student met depressie

Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) concludeert uit het onderzoek ‘Analyse Studentenwelzijn 2019’ dat meer dan 57% van de studenten een ongezonde hoeveelheid stress ervaren. Zelfs 34% ervaart tijdens de studie psychische klachten, waarvan 9% aangeeft met een depressie te kampen. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 7500 studenten. Stress, vermoeidheid en depressie komen het meeste voor. Herken je deze klachten? Je bent dus niet de enige! Op deze pagina kan je meer lezen over wat een depressie precies is, wat je er tegen kunt doen en of je zorgverzekeraar de zorgkosten zal vergoeden.

Wat is een depressie?

Bijna iedereen heeft wel eens zijn of haar dag niet: je bent licht ontvlambaar, voelt je neerslachtig en je wil liever niet uit bed of van de bank af komen. Het is normaal om af en toe zo’n dag te hebben, die dip zal vanzelf weer over gaan. Het kan echter zijn dat je niet van deze nare gevoelens af komt, je blijft langdurig somber en kan nergens energie voor opbrengen. Dit kan een slechte invloed hebben op je studie, sociale contacten en hobby’s. Misschien is jouw dip geleidelijk aan veranderd in een depressie.

Iemand die een depressie heeft, heeft last van hevige neerslachtigheid. Deze neerslachtigheid gaat niet binnen een paar dagen vanzelf over maar zal minimaal twee weken duren. Tevens tast een depressie je dagelijks functioneren aan. Je bent niet of slecht in staat om te studeren en je dagelijkse bezigheden uit te voeren.

Welke symptomen passen bij een depressie?

  • Gedurende de gehele dag, (bijna) elke dag somber en/of geïrriteerd zijn. Gevoelens als verdriet, leegte, eenzaamheid en hopeloosheid komen voor
  • Verminderde eetlust of juist heel veel eten
  • Geen tot weinig interesse in het doen van dingen die je normaal leuk vindt, niet meer genieten van dingen waar je eerst wel van kon genieten (bijvoorbeeld geen zin meer in uitgaan, sporten, borrelen en/of seks)
  • Lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak
  • Onrustig gevoel en moeite met stil zitten
  • Slecht slapen of juist enorm veel slapen
  • Veel moeite hebben met concentreren of het nemen van beslissingen
  • Regelmatig erg moe zijn, gebrek aan energie hebben
  • Schuldgevoelens of een gevoel van waardeloosheid hebben
  • Terugkerende gedachten aan de dood en aan zelfdoding

Herken je meerdere symptomen en heb je hier al enkele dagen last van? Waarschijnlijk heb je dan een flinke dip. Heb jij last van vijf of meer van de hierboven genoemde symptomen gedurende minimaal twee weken? Dan heb jij waarschijnlijk last van een depressie: neem contact op met een studentenpsycholoog of huisarts.

Wat kan je doen tegen je dip of depressie?

Hoe kan je het beste omgaan met een dip of depressie en welke vormen van hulp heb je tot je beschikking?

Tips tegen een dip

  • Zorg voor voldoende beweging: ga sporten of buiten wandelen
  • Zorg voor regelmaat in je leven: slaap voldoende (niet te veel en niet te weinig)
  • Gebruik geen drugs en weinig tot geen alcohol: alcohol en drugs kunnen namelijk je klachten verergeren
  • Praat met iemand: bijvoorbeeld met een vriend(in), ouders, familielid, vertrouwenspersoon, huisarts of studentenpsycholoog over je dip/depressie

Bezoek de studentenpsycholoog

Aan vrijwel iedere hogeschool en universiteit is een studentenpsycholoog werkzaam. Een studentenpsycholoog heeft erg veel ervaring met problemen van studenten en heeft veel goede tips die toepasbaar zijn voor studenten.

Bezoek je huisarts

Een huisarts is er niet alleen voor lichamelijke, maar juist ook voor psychische problemen. Je huisarts kan je goed helpen of je, indien nodig, doorverwijzen naar een psycholoog binnen of buiten de huisartsenpraktijk.

Bezoek een psycholoog of psychotherapeut

Je huisarts kan je verwijzen naar een psycholoog. Gesprekken met een psycholoog zijn zeer effectief tegen een depressie. De psycholoog neemt de tijd om er achter te komen wat je klachten zijn en probeert samen met jou een oplossing voor je problemen te vinden.

Medicatie

Er bestaan medicijnen die wel eens worden voorgeschreven bij een zeer ernstige en langdurige depressie, namelijk antidepressiva. Deze medicijnen beïnvloeden stoffen in de hersenen die gevoelens en stemmingen bepalen. Bij meer dan de helft van de patiënten die antidepressiva gebruiken verdwijnen of verminderen de depressieve klachten. Dat effect is pas na twee tot vier weken merkbaar na het starten van de antidepressiva.

Antidepressiva kunnen worden voorgeschreven door een huisarts of psychiater indien zij dit noodzakelijk achten. Medicijnen tegen een depressie worden altijd gecombineerd met gesprekken met een psycholoog/psychotherapeut/psychiater, medicijngebruik alleen is niet de oplossing. Voorbeelden van medicijnen zijn:

  • Cipramil
  • Citalopram
  • Fevarin
  • Paroxetine
  • Prozac
  • Seroxat
  • Prozac

Worden de zorgkosten vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Indien je hulp vraagt bij een studentenpsycholoog via je opleiding is dit vrijwel altijd gratis voor jou, de kosten hiervan worden namelijk door je opleiding betaald. Wanneer je naar je huisarts gaat vanwege een depressie worden de kosten hiervoor vergoed vanuit het basispakket. Word je doorverwezen naar de GGZ en kom je terecht bij de eerste- en tweedelijns psychologische zorg, dan wordt dit vergoed vanuit het basispakket. Je behandelingen worden wel alleen vergoed wanneer je door je huisarts bent doorverwezen, dus ga eerst langs je huisarts. De meeste medicijnen die voorgeschreven worden bij een depressie staan op de lijst Geneesmiddelenvergoedingensysteem (GVS) en worden daarom vergoed vanuit het basispakket. Wel moet je hier vaak eerst eigen risico voor betalen.

Kijk hier voor meer informatie over de vergoeding van psychologisch hulp.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • www.forteggz.nl

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Externe expert

Informatie op deze pagina is tevens nagekeken door een psychiater en klinisch psycholoog van Forte GGZ.
Forte GGZ Logo

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897