Student met diabetes

Uit onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Pediatric Diabetes, blijkt dat er in Nederland jaarlijks 4% meer kinderen bij komen met diabetes type 1. Dit type diabetes wordt gekenmerkt door een fout in het immuunsysteem, waardoor geen of weinig insuline door het lichaam wordt aangemaakt. Dit type diabetes treft vooral jongeren, wat betekent dat er jaarlijks steeds meer studenten bij komen die te kampen hebben met suikerziekte. Als diabetespatiënt heb je behoefte aan een zorgverzekering op maat die aansluit op je specifieke zorgbehoefte. Waar moet je precies op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering als je diabetes hebt?

Wat is diabetes?

Diabetes, ook wel suikerziekte, is een ziekte waarbij het lichaam de hoeveelheid suiker in het bloed niet kan reguleren. Normaalgesproken zorgt het hormoon insuline ervoor dat glucose (suiker) kan worden opgenomen in de cellen in het lichaam. Bij mensen met diabetes maakt het lichaam te weinig insuline aan of is het lichaam minder gevoelig geworden voor insuline. Het gevolg hiervan is dat er te veel suiker in het bloed zit. Dit kan verschillende klachten veroorzaken.

De meest voorkomende klachten bij diabetes zijn:

  • Veel drinken
  • Een droge mond
  • Veel moeten plassen
  • Wazig zicht
  • Afvallen
  • Vermoeidheid

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en 2?

Er zijn twee verschillende vormen van suikerziekte. Deze vormen lijken op elkaar, maar verschillen ook van elkaar

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is de minst voorkomende vorm van diabetes. Bij ongeveer 1 op de 10 gevallen van diabetes gaat het om type 1. Bij deze vorm van diabetes maakt het lichaam te weinig insuline aan. Het eigen afweersysteem vernietigt de cellen die insuline aanmaken. Dit maakt dan ook dat diabetes type 1 een auto-immuunziekte is.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. Hierbij is het lichaam insulineresistent. Dit betekent dat je lichaam minder reageert op het hormoon insuline. Ook kan het zo zijn dat de alvleesklier, die insuline aanmaakt, minder goed werkt.

Basisverzekering

Wat zijn de belangrijkste vergoedingen uit de basisverzekering voor studenten met diabetes?

Hulpmiddelen

Indien je diabetespatiënt bent, maak je gebruik van verschillende hulpmiddelen ter behandeling van je aandoening. Deze hulpmiddelen zorgen voor regulatie en controle van stoornissen in je bloedsuikerspiegel en worden grotendeels vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Voor de vergoeding dien je een verwijsbrief te hebben van je behandelend arts.

  • Type 1 Indien je diabetes type 1 hebt, maak je gebruik van bijvoorbeeld teststrips (zoals lancetten), een insulinepomp, injectie- of prikpennen, insulinepennen of een bloedglucosemeter. Deze hulpmiddelen worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wel vallen deze kosten onder het eigen risico. Indien je het eenmalig te betalen bedrag aan eigen risico nog niet hebt ‘opgemaakt’ met eventueel ander zorguitgaven, komen deze kosten nog voor eigen rekening.
  • Type 2 Indien je aan diabetes type 2 lijdt, maak je geen gebruik van insulinespuiten. Je behandeling bestaat uit inname van medicatie. Deze medicijnen worden in de regel volledig vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Wel geldt ook dat de medicijnen eerst ten koste gaan van je eigen risico. Hulpmiddelen voor diabetes type 2 worden alleen vanuit de basisverzekering vergoed indien je zo goed als uitbehandeld bent met middelen die je bloedsuikerspiegel verlagen. Bovendien dient je arts een insuline-behandeling te overwegen.

Op aanvraag bij je zorgverzekeraar kan je in aanmerking komen voor meerverbruik van bovengenoemde hulpmiddelen. Let bovendien op de voorwaarde van zorgverzekeraars met gecontracteerde zorgverleners in zee te gaan om een volledige vergoeding te krijgen. Tot slot kan het deel eigen risico lager uitvallen omdat je korting kan krijgen bij bepaalde leveranciers van hulpmiddelen.

Diabetes medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen voor diabetespatiënten die bijvoorbeeld helpen je lichaam goed te laten reageren op insuline of de aanmaak van bloedsuikers in de lever verlagen. Je kan hierbij denken aan medicijnen als meglitiniden, sulfonylureumderivaten, metformine of thiazolidinedionen. Al deze medicijnen worden vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering, indien deze door een behandelend arts zijn voorgeschreven. Je betaalt wel eigen risico en eventueel een eigen bijdrage voor deze geneesmiddelen.

Op medicijnkosten.nl vind je meer informatie over de eigen bijdrage per medicijn.

Advies op het gebied van voeding

Indien je behoefte hebt aan dieetadvies op maat kan je terecht bij een (gecontracteerde) diëtist. Je basisverzekering biedt een volledige vergoeding van maximaal 3 uur per jaar aan dieetadvies. Je hebt daarvoor bij bepaalde zorgverzekeraars wel een verwijzing nodig van je behandelend medisch specialist. Bepaalde verzekeraars vergoeden bovendien alleen de kosten indien je een gecontracteerde zorgverlener bezoekt. Je ontvangt overigens een volledige vergoeding voor alle dieetadvies wat onderdeel uitmaakt van ketenzorg. Verschillende zorgverleners stellen dan gezamenlijk een behandelplan op om je van begeleiding te voorzien bij je aandoening.

Pedicure

Indien je met voetproblemen kampt als gevolg van diabetes, kan je behoefte hebben aan pedicure. Een pedicurebehandeling wordt niet standaard vergoed vanuit je basisverzekering. Indien je diabetes type 1 of type 2 hebt, heb je recht op een jaarlijks voetonderzoek. Aan de hand van dit onderzoek wordt jouw voetprobleem geclassificeerd. Deze zogenaamde Simm’s classificatie bepaalt of de behandelkosten worden vergoed. Indien je onder Simm’s 2 of 3 valt, krijg je de behandeling van nagel- en huidproblemen en voetstandsafwijkingen volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Ook deze kosten vallen eerst onder je eigen risico.

Er wordt nog steeds met de Simm’s classificaties gewerkt, maar om te bepalen of je recht hebt op vergoeding van de behandelkosten vanuit de basisverzekering wordt gebruik gemaakt van zorgprofielen. Er bestaan 4 zorgprofielen. Hierbij geldt: hoger het zorgprofiel, hoe noodzakelijker de voetzorg. Vanaf zorgprofiel 2 worden de voetbehandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Bepaalde voetproblemen die onder Simm’s 1 vallen maar wel onder zorgprofiel 2 kunnen dan alsnog vanuit de basisverzekering voor vergoeding in aanmerking komen.

Aanvullende verzekering

Bij een groot aantal zorgverzekeraars is het mogelijk voor de behandeling van diabetes gerelateerde klachten een uitgebreidere vergoeding te krijgen via het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering.

Hulpmiddelen

De aanvullende zorgverzekering biedt geen extra vergoedingen voor hulpmiddelen. Dekking voor hulpmiddelen is geregeld vanuit het basispakket van je zorgverzekering.

Advies op het gebied van voeding

Indien je behoefte hebt aan meer dan maximaal 3 uur dieetadvies en niet in aanmerking komt voor een vergoeding op basis van ketenzorg, kan je mogelijk een aanvullende verzekering afsluiten met ruimere vergoeding dieetadvies bij je verzekeraar.

Voetzorg

Zorgverzekeraars bieden doorgaans vanuit de aanvullende zorgverzekering een vergoeding voor voetzorg. Hieronder valt onder meer podotherapie, behandeling en het voorkomen van voetwonden en behandeling van nagel- en huidaandoeningen. Op het moment dat je als diabetespatiënt valt onder zorgprofiel één of Simm’s 0, krijg je geen vergoeding voor pedicure van de behandelkosten uit de basisverzekering. Je kan in dat geval een aanvullende verzekering met vergoeding pedicure afsluiten bij een zorgverzekeraar. Er zijn echter verzekeraars die geen vergoeding bieden voor patiënten met een Simm’s 0 classificatie, let daarop bij het afsluiten van een aanvullende verzekering.

Lidmaatschap Diabetesvereniging Nederland

Om toegang te krijgen tot betrouwbare en actuele informatie over diabetes en adviezen van ervaringsdeskundigen, kan je lid worden van de DVN (Diabetesvereniging Nederland). De kosten voor lidmaatschap kunnen (gedeeltelijk) voor vergoeding in aanmerking komen vanuit je aanvullende zorgverzekering.

FAQ Studenten met diabetes

Hieronder vind je een overzicht van meest gestelde vragen over studenten met diabetes.

Wat is het gevaar van diabetes?
Diabetes gaat samen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast is er een risico op complicaties wanneer je te lang een te hoge bloedsuikerspiegel hebt. Hierdoor kun je beschadigingen krijgen aan de zenuwen, ogen, voeten en nieren.
Hoe kom je erachter dat je diabetes hebt?
Om te testen of je diabetes hebt kun je het best naar de huisarts gaan. Hij of zij kan met een vingerprik wat bloed afnemen en meten wat het bloedsuikergehalte is.
Kun je genezen van diabetes?
Diabetes type 1 is een chronische ziekte, waar je niet van kunt genezen. Bij diabetes type 2 is het soms wel mogelijk om te genezen. Een gezonde leefstijl kan er voor zorgen dat het lichaam weer beter reageert op insuline. Met name gezond eten, regelmatig bewegen en iets afvallen dragen hieraan bij.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/diabetes
  • https://www.diabetesfonds.nl/
  • https://www.dvn.nl/wat-is-diabetes/heb-ik-diabetes

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897