Student met drugverslaving

Uit cijfers van het Volksgezondheid en Zorg blijkt dat gemiddeld 7,2% van de Nederlandse volwassen bevolking cannabis heeft gebruikt en 4,6% andere drugs. Jongeren en studenten van 18 tot 25 jaar maken ongeveer 20% uit van de cannabisgebruikers. Wat betreft de overige drugs maken studenten en jongeren tussen de 20 en 30 jaar zo’n 15% uit van de gebruikers. Het gebruik van drugs kan echter zeer verslavend zijn. Hieronder kan je informatie vinden over enkele soorten drugs en hoe je drugsgebruik kan herkennen. Tevens worden de behandelopties in binnen- en buitenland besproken evenals de vergoedingsmogelijkheden.

Wat is een drugsverslaving?

Bij een drugsverslaving is iemand machteloos over de drug en neemt het middel zijn of haar leven in beslag. Verslaafden hebben vaak meerdere stop-pogingen gedaan, echter niet succesvol. Negatieve effecten op het gebied van gezondheid, studie en relaties worden zichtbaar. Financiële problemen spelen vaak een rol bij of door een drugsverslaving.

Onderstaande drugs worden het meest gebruikt door studenten:

  • Cannabis (wiet, marihuana, hasj, “jointje”): effect van ‘high’ (opgewektheid en levendige fantasie) of ‘stoned’ (ontspannen, bedwelmd en loom) zijn, aanwezige verslavingskans
  • XTC (“pil/pilletje”): oppeppend en bewustzijnsverandering middel, beperkte verslavingskans
  • Speed (ook wel amfetamine of pep): oppeppend middel, grote verslavingskans
  • Cocaïne (coke, “een lijntje”): oppeppend middel, grote verslavingskans

Onder studenten worden de relatief goedkopere drugs als XTC, speed en cannabis vaker gebruikt dan relatief duurdere drugs zoals cocaïne.

Drugsgebruik herkennen

Per middel vallen er weer andere kenmerken op, een gemeenschappelijk kenmerk is stemmingswisselingen. Het ene moment is iemand zeer aanwezig, het andere juist sloom, dan weer vrolijk en het volgende moment juist erg ‘down’. Ook zorgen meerdere soorten drugs voor het verwijden van de pupillen.

Behandeling

Vaak is er meer aan de hand dan alleen verslaving aan drugs. De verslaving komt dan voort uit andere problemen. De behandeling van een drugsverslaving bestaat daarom meestal uit verschillende soorten professionele hulp, zoals specialistische verslavingszorg, ervaringsdeskundigen en psychologische therapie. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie wordt een behandelplan samengesteld. Neem bij problemen daarom contact op met je huisarts. Deze kijkt samen met jou naar de mogelijkheden. Een consult bij de huisarts wordt volledig vergoed vanuit je basiszorgverzekering.

Vergoedingen behandelingen

Er zijn verschillende klinieken die gespecialiseerd zijn in verslavingszorg. Hier kun je terecht voor een internetbehandeling, dagbehandeling of een langdurige opname. Voorbeelden van deze klinieken zijn:

  • Jellinek
  • U-center
  • IrisZorg

De behandelingen voor verslavingszorg in een kliniek vallen in principe onder de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg. Deze zorg wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Wel is het eigen risico altijd van toepassing op een behandeling. Informeer bij de kliniek naar je keuze altijd van te voren over de contracten met zorgverzekeraars. Bepaalde zorgverzekeraars vergoeden namelijk alleen de volledige behandeling als je met een gecontracteerde zorgverlener in zee gaat. Voorkom op deze manier een dure verrassing!

Afkicken in het buitenland

Het is mogelijk om naar een afkickkliniek in het buitenland te gaan. Dit wordt voornamelijk gedaan door mensen die discretie wensen zoals beroemdheden, managers in topfuncties en artsen. Maar ook het hebben van familie in het buitenland of simpelweg de wens om naar het buitenland te gaan kunnen redenen zijn om een afkickkliniek in het buitenland te zoeken. Tevens is dit een groot voordeel voor verslaafden met een ‘negatief sociaal netwerk’, zo kan je uit je omgeving stappen waar vaak toch negatieve invloeden aanwezig zijn. Onder andere Thailand, Zuid-Afrika en de VS zijn populaire bestemmingen om te werken aan een gezondere toekomst zonder drugs.

Vergoedt mijn zorgverzekeraar afkicken in het buitenland?

Er zijn vele afkickklinieken in zowel binnen- als buitenland. Per afkickkliniek en per verzekeraar verschilt het antwoord echter op deze vraag. Zo maken klinieken soms afspraken met enkele of met alle zorgverzekeraars over een gehele of gedeeltelijke vergoeding. In Nederland geldt over het algemeen dat een verwijsbrief van je huisarts nodig is en de behandeling kan worden ondergaan bij gecontracteerde zorgverleners. Wil je bij een niet-gecontracteerde zorgverlener onder behandeling? In dat geval kan je toestemming vragen aan je zorgverzekeraar en zal je bovendien zelf een deel van de behandeling dienen te bekostigen.

Indien je behandeld wil worden in een buitenlandse kliniek, zal je ook eerst toestemming bij je zorgverzekeraar aanvragen. Reiskosten naar de buitenlandse bestemming worden doorgaans niet vergoed. Dit geldt voor alle kosten die niet direct met de verslavingszorg te maken hebben. Het is dus mogelijk om afkicken in het buitenland vergoed te krijgen via je basiszorgverzekering, hoewel toestemming vereist is en je mogelijk zelf een deel van de behandeling moet betalen.

Waar moet ik op letten bij het zoeken naar een afkickkliniek?

  • Toegelaten door de WTZi (Wet Toelatingen Zorginstellingen): wanneer een kliniek niet is toegelaten door de WTZi zullen de kosten sowieso niet worden vergoed door je zorgverzekeraar.
  • Toestemming van je zorgverzekeraar: in veel gevallen zal je eerst toestemming in de vorm van een akkoordverklaring bij je zorgverzekeraar moeten aanvragen voor de (gedeeltelijke) vergoeding van je behandeling in het buitenland.
  • Bestemming: kies een bestemming uit waar je je prettig bij voelt. Kijk naar het klimaat van de bestemming en vraag wat de voertaal in de kliniek is. Het kan misschien fijn lijken een zeer verre locatie te kiezen maar bedenk wel dat je zelf je vliegticket moet betalen.
  • Wachttijd: sommige klinieken hebben een enorme wachttijd terwijl andere klinieken deze niet hebben.

Vergoedingen aanvullende zorg bij drugsverslaving

Naast behandelingen via tweedelijns GGZ of klinieken kan je er ook baat bij hebben alternatieve zorgverleners te bezoeken om je te helpen van je verslaving af te komen. Hoewel deze behandelingen geen medisch wetenschappelijke grondslag hebben, kunnen ze een zeer positief effect op je hebben. Voorbeelden zijn hypnotherapie, acupunctuur of psychotherapie (bij een niet BIG-geregistreerde psychotherapeut).

Bronnen: Staatvenz.nl

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897