Student met drugverslaving

In de media hoor en lees je het steeds vaker; studerend Nederland is niet vies van een pilletje, jointje of lijntje. Het gebruik van drugs kan echter zeer verslavend zijn. Hieronder kan je informatie lezen over enkele soorten drugs en hoe je drugsgebruik kan herkennen. Tevens worden de behandelopties in het buitenland en de vergoedingsmogelijkheden daarvan besproken.

Wat is een drugsverslaving?

Bij een drugsverslaving is iemand machteloos over de drug en neemt het middel zijn of haar leven in beslag. Verslaafden hebben meerdere stop-pogingen gedaan, echter niet succesvol. Negatieve effecten op het gebied van gezondheid, studie en relaties worden zichtbaar. Financiële problemen spelen vaak een rol bij/door drugsverslaving.

Onderstaande drugs worden het meest gebruikt door studenten:

  • Cannabis (wiet, marihuana, hasj, “jointje”): effect van ‘high’ (opgewektheid en levendige fantasie) of ‘stoned’ (ontspannen, bedwelmd en loom) zijn, aanwezige verslavingskans
  • XTC (“pil/pilletje”): oppeppend en bewustzijnsverandering middel, beperkte verslavingskans
  • Speed (ook wel amfetamine of pep): oppeppend middel, grote verslavingskans
  • Cocaïne (coke, “een lijntje”): oppeppend middel, grote verslavingskans

Onder studenten worden de relatief goedkopere drugs als XTC, speed en cannabis vaker gebruikt dan relatief duurdere drugs zoals cocaïne.

Drugsgebruik herkennen

Per middel vallen er weer andere kenmerken op, een gemeenschappelijk kenmerk is stemmingswisselingen. Het ene moment is iemand zeer aanwezig, het andere juist sloom, dan weer vrolijk en het volgende moment juist erg ‘down’. Ook zorgen meerdere soorten drugs voor het verwijden van de pupillen.

Behandeling

Vaak is er meer aan de hand dan alleen verslaving aan drugs. De verslaving komt dan voort uit andere problemen. De behandeling van een drugsverslaving bestaat daarom meestal uit verschillende soorten professionele hulp, zoals specialistische verslavingszorg, ervaringsdeskundigen en psychologische therapie. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie wordt een behandelplan samengesteld. Neem bij problemen daarom contact op met je huisarts. Deze kijkt samen met jou naar de mogelijkheden. Een consult bij de huisarts is gratis.

Vergoedingen behandelingen

Er zijn verschillende klinieken die gespecialiseerd zijn in verslavingszorg. Hier kun je terecht voor een internetbehandeling, dagbehandeling of een langdurige opname. Voorbeelden van deze klinieken zijn:

  • Jellinek
  • U-center
  • IrisZorg

De behandelingen voor verslavingszorg in een kliniek vallen in principe onder de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg. Deze zorg wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Wel is het eigen risico altijd van toepassing op een behandeling. Informeer bij de kliniek naar je keuze altijd van te voren over de contracten met zorgverzekeraars. Zo kom je nooit voor een dure verrassing te staan.

Afkicken in het buitenland

Het is mogelijk om naar een afkickkliniek in het buitenland te gaan. Dit wordt voornamelijk gedaan door mensen die discretie wensen zoals beroemdheden, managers in topfuncties en artsen. Maar ook het hebben van familie in het buitenland of simpelweg de wens om naar het buitenland te gaan kunnen redenen zijn om een afkickkliniek in het buitenland te zoeken. Tevens is dit een groot voordeel voor verslaafden met een ‘negatief sociaal netwerk’, zo kan je uit je omgeving stappen waar vaak toch negatieve invloeden aanwezig zijn. Onder andere Thailand, Zuid-Afrika en de VS zijn populaire bestemmingen om te werken aan een gezondere toekomst zonder drugs.

Vergoedt mijn zorgverzekeraar afkicken in het buitenland?

Er zijn vele afkickklinieken in zowel binnen- als buitenland. Per afkickkliniek en per verzekeraar verschilt het antwoord echter op deze vraag. Zo maken klinieken soms afspraken met enkele of met alle zorgverzekeraars over een gehele of gedeeltelijke vergoeding.
Sommige klinieken vragen naar een zelfstandige bijdrage die zeer kan variëren, zo kan de ene kliniek € 50,- en de ander € 5.000,- zelfstandige bijdrage vragen.

Reiskosten naar de buitenlandse bestemming worden in ieder geval niet vergoed.
Het is dus mogelijk om afkicken in het buitenland te laten vergoeden door een zorgverzekeraar maar dit verschilt dus wel per zorgverzekeraar en per afkickkliniek.

Waar moet ik op letten bij het zoeken naar een afkickkliniek?

  • Toegelaten door de WTZi (Wet Toelatingen Zorginstellingen): wanneer een kliniek niet is toegelaten door de WTZi zullen de kosten sowieso niet worden vergoed door je zorgverzekeraar.
  • Bestemming: kies een bestemming uit waar je je prettig bij voelt. Kijk naar het klimaat van de bestemming en vraag wat de voertaal in de kliniek is. Het kan misschien fijn lijken een zeer verre locatie te kiezen maar bedenk wel dat je zelf je vliegticket moet betalen.
  • Wachttijd: sommige klinieken hebben een enorme wachttijd terwijl andere klinieken deze niet hebben.