Student met allergie

Begin je te niezen, te snotteren en heb je traanogen ieder jaar gedurende een bepaalde periode? Of krijg je altijd vlekken over je lichaam en word je misselijk na het eten van garnalen? Het kan zijn dat je een allergie hebt. Wat een allergie precies is, wat je er tegen kan doen en welke kosten wel en niet worden vergoed door je zorgverzekeraar kan je hier lezen.

Wat is een allergie?

Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van je afweersysteem op stoffen van buiten het lichaam. Je afweersysteem heeft als taak dingen waar je ziek van kunt worden, zoals virussen en bacteriën, onschadelijk te maken. Bij mensen met een allergie reageert het afweersysteem ook op stoffen die eigenlijk onschadelijk voor ons zijn zoals huisstofmijt, pollen (stuifmeel) of bepaalde voedingsstoffen.

Symptomen allergie

Symptomen van een allergie worden onder andere veroorzaakt doordat histamine (een chemische stof) in je lichaam vrij komt. Dit kan op diverse plekken in je lichaam voor klachten zorgen. Deze klachten zijn meestal gewoon vervelend, bijvoorbeeld:

  • Vlekjes of jeuk op de huid
  • Eczeem
  • Gezwollen oogleden
  • Tranende ogen
  • Kriebel in de neus
  • Loopneus
  • Niezen
  • Hoesten
  • Braken
  • Diarree
  • Buikpijn

De symptomen kunnen echter ook gevaarlijk zijn: dit heet een anafylactische reactie. Indien er niet wordt ingegrepen kan de persoon binnen enkele minuten dood zijn. Het is een hele snelle systemische allergische reactie waarbij de bloedvaten wijder worden en de luchtwegen vernauwen. Dit kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, lage bloeddruk, flauwvallen, opzwellen van gelaat/hals/keel, braken en jeuk.

Hoe kom ik erachter waar ik allergisch voor ben?

Denk je dat jij mogelijk een allergie hebt? Neem dan contact op met je huisarts. Hij/zij kan je testen of doorverwijzen naar een specialist. Het is belangrijk om te weten of je wel echt allergisch bent, voordat je eventuele medicijnen tegen allergie krijgt.
Er zijn verschillende soorten testen mogelijk om te onderzoeken of je een allergie hebt.

  • Bij een huidpriktest wordt een druppel vloeistof dat een allergeen bevat op de onderarm gelegd. Een klein deel hiervan wordt door de huid geprikt. Er kan dan een rood en/of geïrriteerd bultje ontstaan. Hiermee wordt de allergie aangetoond.
  • Een allergie kan ook worden aangetoond doormiddel van een bloedtest, de zogenaamde RAST-test. Deze test meet bepaalde eiwitten in het bloed. Bij een allergie zal de test aantonen dat er antilichamen aanwezig zijn voor een specifiek allergeen.
  • De plakproef wordt gebruikt wanneer er mogelijk sprake is van een contactallergie. Er worden dan speciale pleisters die allergenen bevatten op de rug geplakt. Als je allergisch bent voor deze allergenen zal er roodheid, jeuk en/of irritatie optreden.
  • Ook kan er een provocatietest gedaan worden. Hierbij wordt de reactie van de luchtwegen onderzocht op het moment dat je een allergeen of een prikkelende stof inademt. Reacties als hoesten, niezen en tranende ogen kunnen dan wijzen op een allergie.

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn stoffen die in staat zijn een allergische reactie uit te lokken. Meestal zijn dit proteïnen (eiwitten). De meest bekende allergenen zijn huisstofmijt, pollen (stuifmeel) en voedingsmiddelen als melk, kippenei, pinda, noten, vis, soja en schaal- en schelpdieren.

Soorten allergie

Er bestaan verschillende soorten allergieën, waar voornamelijk de toedieningsweg van het allergeen verschilt. Bij een contactallergie hoef je bijvoorbeeld alleen met je huid in contact te komen met het allergeen terwijl met geneesmiddelenallergie het erom gaat wanneer je het medicijn tot je krijgt (bijvoorbeeld via een infuus of door het in te nemen als tablet).

  • Voedselallergie (bijvoorbeeld voor pinda, ei, schaaldieren)
  • Inhalatieallergie (bijvoorbeeld bij hooikoorts)
  • Contactallergie (bijvoorbeeld voor latex, nikkel en chemische stoffen)
  • Insectenallergie (bijvoorbeeld voor wespen)
  • Geneesmiddelenallergie (bijvoorbeeld voor penicilline, andere antibioticasoorten, pijnstillers)

Hoe kan je een allergie behandelen?

Voorkomen

Men zegt niet voor niets “voorkomen is beter dan genezen”. Het is prettiger om de uitlokkende factoren zoveel mogelijk te vermijden. In het geval van hooikoorts bestaan er handige apps voor op je smartphone en zijn er websites waarop het pollen-weerbericht wordt getoond. Zo kan je anticiperen met je medicatie.

Medicijnen

Antihistaminica worden voor enkele vormen van allergie toegepast, onder andere bij hooikoorts en huisstofmijtallergie. Ze zijn verkrijgbaar in diverse toedieningsvormen: als tablet, neusspray of oogdruppels. Ze zijn zowel vrij verkrijgbaar als op recept. Het is aan te raden om voor gebruik je huisarts te raadplegen. Een EpiPen is een pen met adrenaline en een klein naaldje. Deze wordt voorgeschreven bij acute allergieën en wanneer iemand wel eens een anafylactische allergische reactie heeft gehad. De adrenaline zorgt voor vernauwing van de bloedvaten en verwijdt de luchtwegen, zo wordt je bloeddruk weer voldoende hoog en de benauwdheid minder. Bekijk hier de vergoeding van medicijnen vanuit de basisverzekering.

Desensibiliseren (minder gevoelig maken)

Ook wel hyposensibilisatie genoemd. Een allergie bouwt zich meestal langzaam op. Je moet meerdere keren met een kleine hoeveelheid allergenen in contact komen om op den duur allergisch te worden voor die stof. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van dit principe, maar dan andersom. Je allergie kan namelijk verdwijnen/verminderen door steeds opnieuw aan kleine hoeveelheden allergenen te worden blootgesteld. Deze methode wordt onder andere bij hooikoorts gebruikt. Het is een zeer langdurig traject en per persoon en per allergeen kunnen de resultaten verschillen.


Worden de zorgkosten door mijn zorgverzekeraar vergoed?

  • Zorg bij een allergie kan lopen via de huisarts of een specialist (bijvoorbeeld een dermatoloog of allergoloog). Denk bijvoorbeeld aan een allergie onderzoek en/of een consult met een allergoloog. De kosten hiervoor worden vanuit het basispakket van je zorgverzekering vergoed. Houd er echter wel rekening mee dat de kosten pas vergoed worden nadat je het eigen risico betaald hebt.
  • Medicatie voor een allergie wordt in de meeste gevallen vergoed door je zorgverzekeraar. Dit geldt echter wel alleen voor medicatie die door je huisarts of door een specialist aan je wordt voorgeschreven. Je kan namelijk ook medicijnen tegen allergie in de drogist kopen, deze krijg je niet vergoed.
  • Desensibiliseren of immunotherapie wordt doorgaans door zorgverzekeraars bij medische noodzaak vanuit de basisverzekering vergoed. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden de volledige behandeling en kunnen werken met gecontracteerde zorgverleners. Vraag daarom goed na bij je zorgverzekeraar of immunotherapie wordt vergoed voordat je aan dit behandeltraject begint.
  • Spoedeisende zorg bij een anafylactische reactie wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Je betaalt echter wel je eigen risico.

Behandelingen vanuit de aanvullende zorgverzekering

Vanuit de aanvullende zorgverzekering kan je de volgende zorg krijgen ter behandeling van je allergie:

  • Dieet- of voedingsadvies: in samenspraak met een diëtist (specialist in voedselallergie) kan je bepalen welke voeding je wel of juist niet kan eten op basis van je allergie
  • Alternatieve geneeswijzen: bepaalde alternatieve zorg kan ook helpen allergische klachten tegen te gaan, bijvoorbeeld bepaalde vormen van natuurgeneeskunde of acupunctuur

FAQ Studenten met allergie

Hieronder vind je een overzicht van meest gestelde vragen over studenten met allergie.

Kun je ineens ergens allergisch voor worden?
Ja, je kunt een allergie op latere leeftijd ontwikkelen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je pas later in contact komt met een allergeen, of dat je na langdurige blootstelling aan een allergeen een allergie ontwikkelt.
Hoe ontstaat een allergie?
Een allergie ontstaat doordat je afweersysteem heftig reageert op bepaalde stoffen, die in de meeste gevallen niet schadelijk zijn. Normaal gesproken beschermt het immuunsysteem tegen ziekmakende indringers. Bij een allergie ziet het immuunsysteem stoffen zoals bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen als gevaarlijk. Het lichaam komt dan in actie en dit veroorzaakt een allergische reactie.
Kan een allergie vanzelf weggaan?
Een allergie verdwijnt niet vanzelf. Wel is het zo dat de allergische reactie kan verminderen wanneer je ouder wordt of wanneer er hormonale veranderingen hebben plaatsgevonden. Ook kan immunotherapie de klachten bij bepaalde allergieën verminderen of zelfs laten verdwijnen.

Expertise

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Wij werken met een vast team van specialisten die nauw betrokken zijn bij het samenstellen van informatie voor deze website.

Bronnen

Deze pagina is tot stand gekomen door gebruik te maken van o.a. onderstaande bronnen:

  • www.thuisarts.nl/allergie
  • www.mmc.nl/allergologie/aandoeningen-en-behandelingen/immunotherapie
  • www.apotheek/klachten-ziektes/allergie

Informatie gecontroleerd door expert

linda van ReenenDe informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is de specialist op het gebied van studenten verzekeringen en meer dan 5 jaar werkzaam voor Studentenverzekeringen.nl.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten / jongeren zo uitgebreid mogelijk in leesbare taal te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een professionele zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897