Student met reuma

Student met reuma

In Nederland zijn er maar liefst 2 miljoen mensen die reuma hebben. De kans is dan ook groot dat je iemand kent met reuma. Reuma komt helaas ook voor onder studenten. Dit kan ontzettend vervelend zijn en belastend voor je studie. Er zijn gelukkig wel verschillende behandelvormen voor reuma. Maar vergoedt jouw verzekeraar deze behandelvormen?

Wat is reuma?

Reuma is een chronische aandoening. Eigenlijk is het een verzamelnaam voor ruim 200 aandoeningen. Deze kun je hebben aan je spieren, gewrichten, botten en pezen. Je kunt reuma hebben op alle leeftijden. Gevolgen van reuma zijn stijfheid, vermoeidheid en pijn. Reuma is helaas vaak niet te genezen maar meestal wel behandelbaar. Sommige vormen van reuma zijn ernstiger dan andere vormen. De vormen die niet te genezen zijn noemen we dan ook wel ‘chronische reuma’. Er zijn vier hoofdvormen van reuma:

 • Acuut reuma. Bij deze vorm ontstaat de reuma door een infectie met een bacterie. Dit wordt ook wel streptokok genoemd. Je hebt hierbij last steeds weer een ander gewricht.
 • Weke delen reuma. Ze noemen dit zo omdat je geen pijn hebt in je gewrichten maar alle weke delen die daarom heen zitten. Dit zijn je pezen, spieren en aanhechtingsbanden. Je kunt hierbij denken aan een peesontsteking of een slijmbeursontsteking.
 • Slijtagereuma. Dit komt het meeste voor in je handen, heupen, nek onderrug of knieën. Bij deze vorm is er beschadiging aan het kraakbeen die zit aan het einde van je gewrichten. Dit kraakbeen kan dunner worden of in het ergste geval geheel verdwijnen. Als je geen kraakbeen meer hebt kan je moeite en veel pijn hebben met bewegen.
 • Ontstekingsreuma. Bij deze vorm heb je op bepaalde plekken chronische gewrichtsontstekingen of in je hele lichaam.

Oorzaken van reuma

Vaak zijn de oorzaken van reuma niet bekend. Verschillende aandoeningen van reuma kunnen ook samengaan met weer andere ziektes. Soms is reuma erfelijk of het ontstaat door meerdere factoren tezamen. Er zijn ook omstandigheden die invloed uit oefenen op hoe de ziekte verloopt. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Aanleg. Reuma kan erfelijk zijn. Maar dit is nooit de enige oorzaak voor reuma. Als reuma zich bij jou ontwikkelt door erfelijkheid dan gaat het altijd samen met andere omstandigheden. 
 • Het immuunsysteem wordt verstoord. Door dit systeem worden stoffen afgevoerd die eigenlijk niet thuishoren in het lichaam.
 • Lichamelijke belasting. De klachten van reuma kunnen erger worden door extra lichamelijke belasting. Zo kan bijvoorbeeld overgewicht zorgen voor dat er verkeerde belasting wordt uitgeoefend op de gewrichten. 
 • Bacteriën en virussen. Je immuunsysteem kan ontregeld raken door bacteriële infecties.

Symptomen van reuma

Bij reuma heb je vaak moeite met bewegen. Dit kan soms heel heftig zijn maar ook soms heb je een periode nergens last van. Verschillende symptomen zijn: langdurige pijn in gewrichten en spieren, gewrichten worden warm en dik en pijn en stijfheid wanneer je stil hebt gezeten en vervolgens gaat bewegen.

Behandelingen

De meeste aandoeningen van reuma zijn helaas niet te genezen maar gelukkig zijn er wel verschillende behandelvormen. Het is belangrijk om, zodra reuma is geconstateerd, zo snel mogelijk actie te ondernemen om schade aan organen of gewrichten te verminderen. Wat je zelf al kan doen is je lichaam op tijd rust gunnen en zorgen voor een gezond gewicht. Daarnaast zijn de volgende behandelingen het meest gebruikelijk.

Operaties
Gewrichten kunnen bij reuma erg worden aangetast. In sommige gevallen is een operatie dan ook de enige manier om reumaklachten te behandelen. Het aangetaste gewricht wordt tijdens de operatie schoongemaakt. Vervolgens wordt het vastgezet of geheel vervangen door een prothese (kunstgewricht) van plastic of metaal. Deze operatie slaagt bijna altijd en geeft veel mensen hun bewegingsmogelijkheden terug en ontnemen de pijn.

Medicijnen
Helaas bestaat er geen medicatie die de reuma kan genezen. Maar gelukkig zijn er wel medicijnen die de pijn kunnen bestrijden en ontstekingen kunnen remmen. Het hangt af van jouw aandoening welke medicijnen geschikt zijn. Hierbij moet je rekening houden met dat de medicijnen bijwerkingen kunnen geven. Het kan ook niet goed uitpakken als je een ander medicijn tegelijkertijd gebruikt. Slik je bijvoorbeeld ook nog medicijnen voor een andere aandoening zoals een leverziekte dan mag je geen antireumatica gebruiken. Antireumatica is de benaming voor de groep medicijnen samen. Medicijnen die de arts kan voorschrijven zijn:

 • Eenvoudige pijnstillers (meestal een paracetamol)
 • Ontstekingsremmende pijnstillers (voorbeelden zijn ibuprofen of naproxen) 
 • Klassieke reumaremmers (deze zorgen ervoor dat gewrichtsontstekingen worden onderdrukt, ook wel DMARD’s genoemd)
 • Biologische reumaremmers (deze bestaan helemaal, of gedeeltelijk uit menselijk of dierlijk eiwit)

Fysiotherapie
Een fysiotherapeut kan je helpen om een goede houding te krijgen. Ook geeft hij goede tips over hoe je het beste kan bewegen. Je leert verschillende oefeningen die je vervolgens zelf thuis kan oefenen. Hij kan advies geven over welke hulpmiddelen je het beste kan gebruiken en jou meer vertellen over gewrichtsbescherming. Oefeningen zijn vaak gericht op spierkracht, het verkrijgen van meer conditie en de soepelheid van jouw gewrichten. Intensieve oefentherapie kan zorgen voor veel verbetering. Zo kunnen je spieren en botter sterker worden, je conditie verbeteren en kan je minder last hebben van pijn en stijfheid. Zie meer over de vergoeding van fysiotherapie en oefentherapie.

Hydrotherapie
Ook kun je met hydrotherapie reuma behandelen. Dit is fysiotherapie maar dan in het water. Dit is vaak warm water. In het water weegt je lichaam veel minder waardoor je spieren en gewrichten veel minder worden belast. In het water gaan de oefeningen dan ook veel makkelijker dan boven water.

Voetzorg
Als je reuma hebt zijn je voeten vaak veel gevoeliger en kwetsbaarder dan bij andere mensen. Je voeten vragen dan ook om extra zorg. Je voeten kun je laten behandelen bij een professionele pedicure. Hier kan je ook advies krijgen over welke schoenen je het beste kunt dragen. Kijk dan of de pedicure is aangesloten bij ProVoet of een aantekening heeft van voetverzorging bij reumapatiënten. De pedicure kan je ook doorverwijzen naar een podotherapeut.

Kuren
Dit kan je doen naast je gewone behandeling. Hierbij volg je een intensief programma voor een paar weken in een kuurcentrum. Het programma wordt door de arts samen met jou samengesteld. Binnen dit programma zijn belangrijke onderdelen dat je gaat baden in thermaal water, ontspannen en actieve oefentherapie. Door het kuurprogramma te doen hebben veel mensen en betere conditie, kunnen ze hun gewrichten weer beter bewegen en hebben ze ook veel minder last van pijn. Voordat je dit gaat doen moet je wel altijd overleggen met je arts of het medisch verantwoord is.

Psycholoog
Vaak kan een psycholoog of maatschappelijk werker helpen om jou door het acceptatieproces heen te slepen als je hebt gehoord dat je reuma hebt. Een maatschappelijk werker helpt hoe je het beste om kan gaan met je ziekte. Daarnaast kan je door een maatschappelijk werker ook worden geholpen met dingen zoals werk, hoe je nog zelfstandig kunt blijven wonen en hoe je thuiszorg kan krijgen. Een psycholoog kan helpen bij psychische problemen. Het is namelijk heel begrijpelijk als je het moeilijk hebt om je ziekte te accepteren. Door middel van gesprekstheorie kan hij jou inzicht geven hoe je problemen kunt oplossen. Daarnaast helpt hij hoe je lastige situaties moet aanpakken en bij de verwerking van pijnlijke gevoelens.

Vergoedingen

Voor mensen met reuma wordt helaas niet alles vergoed vanuit de basisverzekering. Een aantal behandelingen zoals zorg van de huisarts, de meeste medicijnen en medisch noodzakelijke hulp worden nog wel vergoed. Alle zorgverzekeraars zijn wel verplicht om iedereen, ook als je dus reuma hebt, te accepteren voor hun basisverzekering. Kijk hier voor de top 5 van basiszorgverzekeringen voor studenten.

Door je reumatische aandoening moet je waarschijnlijk veel meer gebruik maken van zorg. In de meeste gevallen is het dan ook wel noodzakelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten. Zo kunnen kosten zoals fysiotherapie of kuurbehandelingen ook (gedeeltelijk) vergoed worden. Ook kunnen hydrotherapie, podotherapie en pedicure alleen vergoed worden uit de aanvullende verzekering, afhankelijk van jouw zorgpolis.

Copyright © 2005 - 2019 Studenten-Zorgverzekeringen.nl