Student met RSI

RSI, Repetitive Strain Injury, is een aandoening die voor veel mensen nog onbekend is. Deze aandoening kan echter zorgen voor gezondheidsklachten en verminderde inzetbaarheid.
Studenten lopen nog vaak rond met RSI en weten eigenlijk niet waar ze met vragen en klachten terecht kunnen. Het aantal studenten met RSI blijft maar groeien. Het is belangrijk dat er op tijd maatregelen worden genomen als RSI wordt geconstateerd, aangezien RSI kan leiden tot langdurige of, in het ergste geval, permanente arbeidsongeschiktheid.

RSI heeft verschillende oorzaken. Gelukkig kun je zelf al voorkomen dat je klachten krijgt en zijn er zijn ook behandelvormen voor deze aandoening. Snelle behandeling is belangrijk, maar wordt dit door jouw verzekeraar wel altijd vergoed? Het is dus verstandig om na te gaan of jouw verzekeraar de kosten van jouw behandeling dekt.

Wat is RSI?

RSI is eigenlijk een verzamelnaam van veel diverse spier- en gewrichtsklachten. Deze klachten kunnen je hebben aan je armen, schouders en/of nek, handen en polsen. De klachten ontstaan doordat je eenzelfde beweging steeds herhaalt (repetitive). Door deze herhaling ontstaat er een continue spierspanning (strain). Klachten zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, pijn, stijfheid, tintelingen, overgevoeligheid en verminderde beweeglijkheid/spierkracht van gewrichten. Door nekpijn kun je ook weer hoofdpijn krijgen. De klachten kunnen dus overgaan van het ene naar het andere lichaamsdeel. Vormen van RSI zijn bijvoorbeeld een muisarm of een tenniselleboog.

Hoe wordt RSI veroorzaakt?

Veel klachten worden veroorzaakt door een verkeerde werkhouding en weinig afwisseling van het werk. Studenten zitten tegenwoordig veel uren achter elkaar achter een computer of laptop of zijn juist te lang aan een stuk door bezig met lees of schrijfwerk. Dit allemaal met een verkeerde werkhouding. De klachten bouwen zich heel geleidelijk op. Aan het begin merk je er dus niet gelijk wat van maar later kan het leiden tot chronische pijn.

Welke behandelvormen voor RSI zijn er?

Er zijn verschillende behandelvormen voor RSI. Maar ten eerste is het ook belangrijk om al preventieve maatregelen te nemen. Denk hierbij aan:

  • Een ontspannen zithouding, met goede stoelhoogte;
  • Zet de muis of het toetsenbord zo dicht mogelijk bij je neer. Wissel veel af van deze twee dingen;
  • Onderbreek je werkzaamheden veel en wissel veel af.

Fysiotherapie

Bij fysiotherapie kun je verschillende oefeningen doen met je fysiotherapeut om herstel te bereiken. Om ervoor te zorgen dat je houding en beweeglijkheid worden verbeterd kunnen er ook aanvullende technieken worden toegepast. Zoals bijvoorbeeld massage. Onder massage kunnen verschillende soorten massages (therapieën) vallen. Door de massages kan er gezorgd worden voor lokale pijnbestrijding en spierontspanning. Ook kan het autonome zenuwstelsel in balans worden gebracht.

Het is afhankelijk van je verzekeraar of je de behandelingen van fysiotherapie vergoed krijgt. Bij een basisverzekering wordt fysiotherapie bijna nooit of heel beperkt vergoed. Omdat RSI niet op de lijst van de chronische aandoeningen staat wordt fysiotherapie hiervoor helaas niet vergoed vanuit het basispakket. Dus wil je graag een vergoeding voor de behandeling van fysiotherapie dan kan je een aanvullende verzekering afsluiten.

Als je een behandeling verkrijgt voor therapie of massage bij een andere instantie dan de fysiotherapeut dan kan dit af en toe ook nog wel vergoed worden. Als de instantie bijvoorbeeld bij de NVST is aangesloten kan de behandeling vergoed worden. Kijk dus eerst bij de instantie waar je de therapie wilt ondergaan, of deze is aangesloten bij de NVST.

Medical taping

Bij deze methode wordt tape gebruikt om de spieren (en de functie van de spieren) te ondersteunen. Bij RSI helpt het om je houding te corrigeren en de klachten van overbelasting tegen te gaan. Door de tape wordt de bewegingsvrijheid van een spier of gewricht beperkt.

Dry Needling

Bij deze methode kunnen rug- en schouderpijn, pijn in de arm en andere RSI-klachten worden bestreden. Bij dry needling wordt er gebruik gemaakt van acupunctuurnaaldjes. Het verschil met acupunctuur is, dat er bij dry needling wordt geprikt op bepaalde punten in spieren die vooraf zijn opgezocht.

De fysiotherapeut biedt vaak dry needling. Maar je kunt ook ervoor kiezen om dit te laten doen bij leden van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.

Medicijnen

Je kan met de arts overleggen of je eventueel een spierverslapper of pijnstiller kan slikken. Dit kan de pijn goed verzachten maar ook gevaarlijk zijn. Het zijn namelijk geen genezende middelen. Daarnaast kunnen de medicijnen ook de aandoening nog verergeren omdat je geen pijn meer voelt en gewoon doorgaat met dezelfde handelingen. Medicijnen worden vergoed vanuit het basispakket als ze vallen onder de geregistreerde medicijnen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem. Hier kun je kijken in hoeverre de medicijnen die jij met je arts afspreekt om te nemen vergoed krijgt.

Vergoeding van de zorgkosten

Het is erg belangrijk om RSI zo snel mogelijk te behandelen. Wanneer je dit niet doet kan het in het ergste geval namelijk leiden tot permanente arbeidsongeschiktheid. Ook is het belangrijk om snel over te gaan tot een behandeling omdat de klachten zich echt geleidelijk opbouwen. Bekijk hier de vergoeding van RSI vanuit de aanvullende zorgverzekering