Student met slechthorendheid

Sommige mensen worden slechthorend geboren. Bij anderen is het in een later stadium, geleidelijk of plotseling, ontstaan. Studeren terwijl je slecht hoort kan lastig zijn. Je zult creatief moeten zijn en je dient je vooral niet te schamen voor je slechthorendheid. Op deze pagina kan je meer lezen over slechthorendheid, tips voor studeren met een gehoorbeperking en informatie over vergoeding van een aantal hulpmiddelen die je leven in een akoestische wereld wat kunnen vereenvoudigen.

Wat is slechthorendheid?

Slechthorendheid betekent dat je minder goed kan horen. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Zo zijn er veel oorzaken voor slechthorendheid en bestaan er legio misvattingen over slechthorendheid. Ongeveer één op de tien mensen in Nederland heeft in meer of mindere mate last van een auditieve beperking, ofwel gehoorverlies. In een deel van de gevallen is het vermogen om te horen zodanig verminderd dat het volgen van een gesprek lastig is.

Gehoorverlies kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld schade aan het gehoor door lawaai of door het gebruik van bepaalde medicijnen. Naarmate je ouder wordt gaat je gehoor sowieso geleidelijk aan achteruit. Kinderen kunnen ook slechthorend zijn, dit kan aangeboren zijn en erfelijkheid kan hierbij een rol spelen.

Een veel voorkomende misvatting is dat een hoortoestel slechthorendheid kan opheffen. Een hoortoestel kan in veel gevallen het horen vergemakkelijken, maar een slechthorende kan met een gehoortoestel helaas niet volledig horen.

Hoe kan ik gehoorschade voorkomen?

Gehoorschade kan ontstaan door te harde muziek. Om dat te begrijpen is wat meer kennis over de oren nodig. Je oorschelp vangt trillingen in de lucht op. Via de gehoorgang worden deze trillingen overgebracht naar het trommelvlies en vervolgens naar het slakkenhuis. Daar zetten trilhaarcellen de trillingen om in een signaal naar de hersenen. In je hersenen wordt dit signaal zodanig omgezet dat je geluid kan waarnemen.

Door hard geluid raken die trilhaarcellen overbelast, maar zodra ze weer rust krijgen kunnen ze herstellen. Wanneer het harde geluid echter te lang aanhoudt kunnen deze cellen voorgoed afsterven. Iedere keer als je oren aan teveel geluid worden blootgesteld, word je elke keer een beetje dover. Dat is de reden waarom je jezelf dus goed dient te beschermen tegen hard geluid. Maar hoe doe je dat?

  • Zet het volume van je radio/telefoon/televisie/computer niet op maximaal. Klinkt logisch, maar probeer er eens op te letten. Luister ook niet te lang en te vaak naar muziek via oordopjes of koptelefoon.
  • Ga je graag naar een goed feest, festival of concert? Het gemiddelde geluidsvolume is daar wel 110 decibel. Dit is voldoende om al na een kwartier schade aan te richten aan jouw oren! Draag gehoorbeschermende oordoppen met filter: deze vervormen de muziek nauwelijks maar beschermen je gehoor goed. Dergelijke oordoppen, ook wel Partyplugs genoemd, kan je bij iedere audicien, sommige opticiens en vele webwinkels kopen voor een klein bedrag.
  • Neem voldoende geluidspauzes! Ga tijdens een feest regelmatig even naar een rustige ruimte of naar buiten. Hierdoor kunnen je trilhaarcellen herstellen en hoeft de aangerichte schade niet blijvend te zijn.

Tips voor studenten met een gehoorbeperking:

  • Laat mensen weten dat je slechthorend bent. Vertel het in ieder geval aan je studieadviseur en/of studentendecaan. Informeer je docent over de manier waarop hij of zij met jouw beperking rekening kan houden.
  • Ga in college op een gunstige plek zitten zodat je de spraak van de docent kan aflezen. Vind je spraak aflezen moeilijk? Misschien kan een cursus spraakafzien uitkomst bieden.
  • Vraag een medestudent of je aantekeningen mag overnemen. Vind je dit lastig? Bespreek dit met je studieadviseur, misschien kan hij/zij iets voor je regelen.
  • Vraag of je mondelinge tentamens schriftelijk mag doen.
  • Vraag om ondertiteling, een samenvatting of wat toelichting wanneer er audiovisueel materiaal gebruikt wordt in de colleges.
  • Vraag solo-apparatuur aan en geef uitleg aan de docent over het gebruik hiervan. Lees hieronder meer over solo-apparatuur.

Worden de kosten vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Bekijk in onderstaand overzicht welke kosten voor hulpmiddelen voor vergoeding in aanmerking komen vanuit je basis- of aanvullende zorgverzekering.

Hoortoestel

Je komt in aanmerking voor een hoortoestel wanneer je gehoorverlies meer dan 35 dB (decibel) is. Afhankelijk van je klachten wordt het soort hoortoestel bepaald. Dit kan worden vastgesteld met behulp van een audiometrie onderzoek. Het gehooronderzoek en de kosten van een hoortoestel worden door je zorgverzekeraar vergoed vanuit het basispakket. Hiervoor gelden voorwaarden.

  • Je krijgt het gehoorapparaat incl. 1 batterij vergoed tot 75% van de kosten. Let hierbij op afspraken van zorgverzekeraars met gecontracteerde zorgverleners.
  • Daarnaast bestaan er voorwaarden genoemd in het reglement hulpmiddelen waaraan moet worden voldaan.

Raadpleeg de polisvoorwaarden van je zorgverzekering om te bepalen welk aankoopbedrag voor het hoortoestel is vastgesteld tussen de audicien en zorgverzekeraar. De prijs kan dus per zorgverzekeraar verschillen.

Solo-apparatuur

Solo-apparatuur bestaat uit een microfoon en een zender die de leerkracht draagt en een ontvanger plus hoortoestel die de slechthorende draagt. Wanneer je voldoet aan de eisen van je zorgverzekeraar worden de kosten vergoed vanuit het basispakket. Een aanvullende verzekering heb je hier dus niet voor nodig.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden solo-apparatuur wanneer je dermate veel gehoorverlies hebt (tenminste 35 dB), baat hebt bij solo-apparatuur omdat je onderwijs volgt of werkt en een verklaring van een specialist hebt. Het kan zijn dat je zorgverzekeraar 100% vergoedt wanneer je het aanschaft via een gecontracteerde leverancier en dat je veel minder krijgt vergoed wanneer je bij een andere leverancier je solo-apparatuur koopt.

Tolk

Je kan tijdens je opleiding een tolk inschakelen. Dit kan een gebarentolk of schrijftolk zijn. Via het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) kan je deze tolk vergoed krijgen. Het UWV zal in overleg met jou en op basis van je lesrooster vaststellen voor welke uren je een tolk nodig hebt. Op de website van het UWV kan je via het formulier ‘Ondersteuning bij het volgen van onderwijs’ vergoeding voor een tolk aanvragen.

Vergoeding aanvullende zorgverzekering

Je eigen bijdrage kan voor vergoeding in aanmerking komen vanuit je aanvullende zorgverzekering. Dat kan je een behoorlijk bedrag schelen! Er bestaan doorgaans twee mogelijkheden:

  • Je zorgverzekeraar heeft een budget met een vast bedrag voor hulpmiddelen
  • Je zorgverzekeraar vergoedt ieder hulpmiddel apart.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897