Studenten met Crohn

Behandelingen en zorgverzekering voor studenten met Crohn

De ziekte van Crohn is een ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal. Hierdoor voelen mensen zich ziek en kunnen onder andere buikpijn, diarree, bloedverlies bij de ontlasting krijgen en er kunnen zelfs vernauwingen of een afsluiting van een deel van de darm optreden. Studenten kunnen problemen ondervinden gedurende hun studie vooral bij een opvlamming van de ontstekingen, dan ben je namelijk erg ziek en mogelijk dien je zelfs naar het ziekenhuis te gaan.

Op deze pagina kan je alles lezen over wat de ziekte van Crohn is, wat het verschil is tussen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, hoe de diagnose Crohn gesteld wordt, wat de behandeling van de ziekte van Crohn is en waar je op moet letten bij het kiezen van een zorgverzekeraar als je de ziekte van Crohn hebt.

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn, ook wel Morbus Crohn of chronische darmontsteking genoemd, valt in de groep Inflammatory Bowel Disease (IBD). Het is een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal waarbij alle delen van dit kanaal kunnen zijn aangedaan, ‘van mond tot kont’. In de darmwand ontstaan kleine ontstekingen, ook wel zweren genoemd. Deze zweren kunnen verergeren en de diepere lagen van de darmwand aantasten of zelfs doorgroeien door de darmwand heen zodat er een verbinding tussen de darm en de huid of de darm en andere organen ontstaat. Een dergelijke verbinding heet een fistel. Naast darmklachten kunnen ook afwijkingen ontstaan aan de huid, gewrichten en/of ogen.

De ziekte van Crohn versus colitis ulcerosa

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn allebei chronische darmwandontstekingen en vallen in de groep Inflammatory Bowel Disease (IBD). Zowel de klachten als de behandelingen komen deels overeen maar er zijn ook wat verschillen. Hieronder zetten we de belangrijkste voor je op een rij.

  • Bij colitis ulcerosa ontstaan alleen ontstekingen in de dikke darm en de endeldarm (laatste delen van je darmen). In het gehele maag-darmkanaal kunnen ontstekingen ontstaan bij de ziekte van Crohn, van mond tot kont simpel gezegd
  • Bij colitis ulcerosa is altijd een aaneengesloten stuk darm ontstoken. Bij de ziekte van Crohn kan het zo zijn dat er meerdere stukken darm aangedaan zijn en dat de daartussen gelegen stukken darm gezond zijn
  • Bij colitis ulcerosa zijn de ontstekingen oppervlakkig en is alleen de slijmvlieslaag in de darm aangedaan. Alle lagen van de darmwand kunnen aangedaan zijn bij de ziekte van Crohn. Tevens kunnen de zweren zo diep uitbreiden dat er fistels (verbindingen tussen darm en huid/andere organen) ontstaan
  • Bij colitis ulcerosa treden zelden vernauwingen van de darmen op, maar bij de ziekte van Crohn kan dit wel

Diagnose

Door jouw antwoorden op vragen die de huisarts je stelt, kan de huisarts vermoeden dat je een chronische darmontsteking hebt. De huisarts zal je dan doorverwijzen naar een internist of maag-darm-leverarts (MDL-arts).

Meestal wordt er bloedonderzoek gedaan om te zien of er sprake is van bloedarmoede (door het bloedverlies uit de darmen via ontlasting), ontsteking en hoe je voedingstoestand is. Tevens kan het zijn dat je wat ontlasting moet inleveren, dit wordt onderzocht op bacteriën, parasieten of wormen die eventueel de klachten kunnen veroorzaken.

Het kan zijn dat de arts beeldvormend onderzoek wil doen als röntgenonderzoek, echografie, CT-scan of een MRI-scan. De diagnose ziekte van Crohn wordt meestal gesteld aan de hand van een kijkonderzoek van de darmen (endoscopie). Hierbij wordt met behulp van een flexibele slang met een kleine camera er in, die via je anus naar binnen geschoven wordt, de darm goed bekeken. Ook kunnen er hele kleine ‘hapjes’ uit de darmwand worden genomen, ook wel biopsie genoemd. Die ‘hapjes’ worden onder de microscoop onderzocht. Het onderzoeken van de biopten is nodig voor het stellen van de juiste diagnose.

Behandeling

Medicijnen vormen in principe de behandeling van de ziekte van Crohn. Helaas kunnen deze medicijnen de ziekte niet volledig genezen. Ze kunnen wel de klachten aanzienlijk verminderen, de ontsteking remmen en/of voorkomen dat er nieuwe ontstekingen ontstaan. Sommige medicijnen kunnen continu gebruikt worden in lage onderhoudsdosering. Wanneer het toch mis gaat en de ontstekingen toenemen, kan het nodig zijn een hogere dosering te geven of wordt zelfs een ander medicijn voorgeschreven. De verschillende medicijnen kunnen worden onderverdeeld in onderstaande categorieën:

5-ASA-medicijnen:

Deze medicijnen werken ontstekingsremmend op de darmwand. De buikpijn neemt hierdoor af en er zullen minder vernauwingen en fistels ontstaan.

Bijnierschorshormonen in klysma:

Bijnierschorshormonen (corticosteroïden) zijn ontstekingsremmend. Een klysma is het inbrengen van een vloeistof in de darmen via de anus. Deze toedieningsvorm is alleen nuttig wanneer het laatste deel van de darm is aangedaan. Het voordeel van op deze manier toedienen is de kleinere kans op bijwerkingen omdat het medicijn alleen in het laatste deel van de dikke darm terecht komt en niet in de rest van je lichaam.

Bijnierschorshormonen om in te nemen:

Deze ontstekingsremmende medicijnen komen in je gehele lichaam terecht. De kans op bijwerkingen is groter dan wanneer je een klysma als toedieningsvorm hebt. Door deze medicijnen zullen diarree, bloed bij de ontlasting, vermagering en ontstekingen afnemen.

Afweeronderdrukkende medicijnen:

Deze medicijnen onderdrukken de afweer en worden meestal pas voorgeschreven als andere medicijnen onvoldoende effect hebben. Ook werken deze middelen niet direct, soms merk je de werking zelfs pas na weken tot maanden.

Het komt wel eens voor dat medicijnen onvoldoende werken en dat er een operatie nodig is, bijvoorbeeld bij vernauwing of afsluiting van de darm. Het kan zijn dat er dan een (tijdelijk) stoma moet worden aangelegd. Een stoma is een kunstmatige uitgang van de darmen via de buikwand. De ontlasting komt dan uit het stoma en wordt opgevangen in een zakje dat vastgeplakt moet worden op de buik. Als het stoma tijdelijk is kan de continuïteit van de darmen weer worden hersteld wanneer de darmen (bijna) genezen zijn, dit kan na een paar weken of maanden zijn. Als er een groot deel van de dunne darmen verwijderd zijn, kan je problemen krijgen met het opnemen van voedingsstoffen. Het kan dan nodig zijn om extra voedingssupplementen te nemen of een door een diëtiste voorgeschreven dieet te volgen.

Vergoeding behandeling

Medicijnen:
Zorgverzekeraars kunnen onduidelijk zijn over welke geneesmiddelen ze precies wel en niet vergoeden. Regelmatig vergoedt een zorgverzekeraar bijvoorbeeld alleen het goedkoopste merk/variant van een medicijn. Het is verstandig om bij twijfel over vergoeding contact op te nemen met een zorgverzekeraar, zowel gedurende het jaar als bij het kiezen van een zorgverzekeraar.

Het kan aantrekkelijk zijn om aanvullend te verzekeren wanneer het medicijn dat je gebruikt buiten het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (GVS) valt. In enkele uitgebreide pakketten worden de medicijnen buiten de GVS 100% vergoed. Lees meer informatie over de vergoeding van medicijnen.

Diëtiste:
Vanuit het basispakket wordt dieetadvisering door een diëtiste tot maximaal 3 uur per kalenderjaar vergoed. Wil je meer uren, kies dan een passende aanvullende verzekering. Je leest hier meer over op de pagina voedings- en dieetadvies.

Stomazorg:
Stomamaterialen vallen onder het hulpmiddelen reglement. Dit reglement verschilt per zorgverzekeraar. Veel zorgverzekeraars vergoeden stomamaterialen vanuit het basispakket en hier hoef je meestal niet aan mee te betalen (geen eigen bijdrage). Sommige zorgverzekeraars eisen dan wel dat je de materialen bij een door hun gecontracteerd bedrijf koopt. Tevens verschilt het per zorgverzekeraar hoeveel van het materiaal ze vergoeden. Heb je een stoma? Informeer naar de vergoedingen voordat je een zorgverzekeraar kiest.

Copyright © 2005 - 2019 Studenten-Zorgverzekeringen.nl