Tandartsverzekering

  • Vergoeding tandartsverzekering studenten

   De dekking die geboden wordt vanuit het basispakket van een zorgverzekering met betrekking tot mondzorg is beperkt. Vanaf je 18e ben je niet meer verzekerd voor deze tandartskosten. Daarom kun je overwegen om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Je vindt hier meer informatie over de tarieven, de vergoedingen en de de mogelijke tandartsverzekeringen.

   Direct vergoedingen vergelijken

Wat wordt er gedekt met een aanvullende tandartsverzekering?

De dekking van de tandartsverzekering verschilt per verzekeraar. Je kunt er voor kiezen om een duurdere tandartsverzekering te nemen waarmee je meer vergoed krijgt. De vergoeding voor tandartskosten komt soms vanuit een aanvullend verzekeringspakket waarmee ook zaken zoals brillen, fysiotherapie en vaccinaties gedekt worden. Hieronder een aantal voorbeelden van losse tandartsverzekeringen in 2019.

FBTO Module Tandheelkunde

Bij verzekeraar FBTO kun je een module tandheelkundige hulp (alleen tegelijkertijd met de basisverzekering) afsluiten. De voorwaarden van deze module zijn:

Aanvullend pakket Tand 250 Tand 500 Tand 750
Maximale vergoeding per jaar € 250,-  € 500,- € 750,-
Premie per maand € 13,55 (tot 23 jaar)  € 23,09 (tot 23 jaar) € 39,09 (tot 23 jaar)
Naar website FBTO

Studenten Goed Verzekerd

Bij Studenten Goed Verzekerd, in samenwerking met Zilveren Kruis, kan je kiezen uit vijf verschillende tandartsverzekeringen. De eerste is Tand Basis. Afhankelijk van je zorgbehoefte, kies je voor een meer uitgebreid (3 of 4 sterren) of minder (1 of 2 sterren) uitgebreid pakket. Bij de uitgebreide pakketten 3 en 4 sterren gelden acceptatievoorwaarden: gezien de hoge vergoeding is de verzekeraar huiverig voor klanten met ‘achterstallig onderhoud’.

Aanvullend pakket Tandarts Basis Tandarts (1 ster) Tandarts (2 sterren) Tandarts (3 sterren) Tandarts (4 sterren)
Maximale vergoeding per jaar Max. €55,- voor vullingen en het onder verdoving trekken van kiezen. € 250,- € 500,- € 1000,- €1250
Premie per maand € 6,10 (t/m 29 jaar, incl. studentenkorting) € 10,72 (t/m 29 jaar, incl. studentenkorting) € 17,33 (t/m 29 jaar, incl. studentenkorting) € 35,25 (t/m 29 jaar, incl. studentenkorting) € 53,75 (t/m 29 jaar, incl. studentenkorting)
Naar website Studenten Goed Verzekerd

Anderzorg Tandartsverzekering

Bij Anderzorg kan je meerdere aanvullende tandartsverzekeringen afsluiten. De verzekeringen dekken de volgende zaken:

Aanvullend pakket Vergoeding
Tand (€18,50) 100% consulten + 80% overige behandelingen tot max. €500,-. Orthodontie 80% tot max. €500,- (1 jaar wachttijd).
Tand 75% (€9,50) 75% tot max. €250,-
Tand 100% (€9,50) 100% tot max. €500,-
Tand 100% (€9,50) 100% tot max. €500,-
Naar website Anderzorg

Je bent overigens niet verplicht om de tandartsverzekering af te sluiten bij de verzekeraar waar je basiszorgverzekering loopt.

Wat wordt er gedekt binnen het basispakket?

Onder de 18 jaar

Ben jij nog onder de 18 jaar dan worden voor jou de volgende zaken nog vergoed vanuit het basispakket:

 • Het plaatsen van vullingen
 • Het maken van röntgenfoto’s van het gebit
 • Eén keer per jaar controle
 • Het behandelen met fluoride
 • Het verwijderen van tandsteen
 • Het behandelen van een wortelkanaal

Boven de 18 jaar

 • Jongeren ouder dan 18 jaar krijgen GEEN vergoeding meer voor de jaarlijkse controle en tandheelkundige zorg. Hiervoor heb je een aanvullende tandartsverzekering nodig
 • Verder zit mondzorg zoals orthodontie NIET meer in het basispakket. In ernstige gevallen (zie onderstaande) kan orthodontie nog vergoed worden, hiervoor is dan wel een second opinion nodig van een andere zorgverlener
 • Kaakchirurgie wordt wel vergoed via het basispakket

Uitzonderingen

In bijzondere situaties kan het zijn dat je wel tandartszorg kosten vergoed krijgt uit het basispakket, vraag dit altijd na bij je zorgverzekeraar. Enkele bijzondere gevallen kunnen zijn:

 • Bij een afwijking waar je niet mee bent geboren
 • Een stoornis van de groei
 • Een stoornis van ontwikkeling

Waar moet ik aan denken bij keuze wel of geen tandartsverzekering?

Je kunt jezelf afvragen of je wel een aanvullende tandartsverzekering nodig hebt. Heb jij een gezond gebit dan ben je misschien wel voordeliger uit als je jezelf niet aanvullend verzekerd. Enkele tips die je kunnen helpen bij je overweging om wel of geen aanvullende tandartsverzekering te nemen:

 • Op internet kan je door de overheid vastgestelde tandartstarieven bekijken. De kosten van een periodieke controle zijn in 2019 bijvoorbeeld € 20,44 en een kroon € 236,66. Op basis van deze tarieven kan je berekenen of een aanvullende verzekering zin heeft of niet.
 • Als je geen aanvullende verzekering neemt, houd dan het geld wat je normaal gesproken zou betalen voor je aanvullende tandartsverzekering apart. Als er dan een keer een onverwacht bezoek aan de tandarts moet worden gebracht, heb je hier geld voor. Mocht dit niet het geval zijn, heb je aan het einde van het jaar nog wat extra’s om iets leuks mee te doen.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om aangenomen te worden door een zorgverzekeraar?

Heb je een zwak gebit of bezoek je de tandarts vaak, dan ben je in de meeste gevallen goedkoper uit met een aanvullende tandartsverzekering. Indien je deze verzekering aan wilt vragen, houd er dan rekening mee dat je zorgverzekeraar jou mag weigeren. Ook kan de verzekeraar voorwaarden stellen zoals:

Saneringsverklaring

Deze verklaring wordt opgesteld door je tandarts en vermeldt dat je gebit gezond is gemaakt op een bepaalde datum (gesaneerd). Hierbij worden dan het achterstallig onderhoud van het gebit en de gaatjes bijgewerkt.

Vragenlijst

Verzekeraars kunnen ook werken met vragenlijsten die betrekking hebben op jouw gebit en hoe je gebit onderhouden is. Adviseurs van de zorgverzekeraar behandelen deze vragenlijsten. Op basis van deze vragenlijsten adviseren zij de zorgverzekeraar over de acceptatie van jou als klant. Houd er rekening mee, dat indien je afgewezen wordt, je dit moet melden bij eventueel een andere verzekeraar. Daarnaast hebben enkele verzekeraars bij een tandartsverzekering een standaard wachttijd bij het vergoeden van de tandzorgkosten. In sommige gevallen kan deze wachttijd oplopen tot 6 maanden. Als je besluit een aanvullende tandartsverzekering aan te vragen, let er dan op dat dit verwerkingsproces enige tijd kan duren. Het is aan te raden je huidige verzekering aan te houden tot je nieuwe officieel goedgekeurd is.

Copyright © 2005 - 2019 Studenten-Zorgverzekeringen.nl