Tips & veelgestelde vragen

Nog wat tips en informatie nodig over je studenten zorgverzekering? Na het lezen van deze pagina zal je een stuk wijzer geworden zijn. Wij leggen de belangrijkste begrippen voor je uit en geven antwoord op veelgestelde vragen. Daarnaast kunnen de bespaartips je op weg helpen en een stuk voordeliger uit te zijn met je nieuwe studenten zorgverzekering.

Afgestudeerd invloed op je zorgverzekering?

Als je net bent afgestudeerd en je hebt nog een studenten zorgverzekering. Dien je deze verzekering dan stop te zetten of kan deze doorlopen? Het antwoord op deze vraag vind je op onze pagina afgestudeerd en zorgverzekering.

Apps voor je telefoon of tablet

Je kunt tegenwoordig bijna overal een app voor downloaden. Ook op het gebied van zorg zijn er vele handige apps die je kunnen helpen bij bijvoorbeeld het onthouden van medicijngebruik of het uitleggen van bijsluiters van medicijnen. Daarnaast hebben veel zorgverzekeraars apps ontwikkeld om het declareren en klantenservice makkelijker te maken. Lees meer over de apps in de zorg.

Bespaartips

De meeste studenten maken weinig zorgkosten. Vaak blijft het bij een enkel bezoek aan de huisarts en een enkele keer medicijnen. Het is daarom natuurlijk zonde om iedere maand veel geld kwijt te zijn aan je zorgverzekering. Er zijn een aantal manieren om je verzekeringspremie te verlagen en te besparen op je zorgverzekering. Wist jij bijvoorbeeld dat je met een vrijwillig eigen risico een flinke korting op je premie krijgt? Wij hebben tien bespaartips voor je op een rij gezet! Ga direct naar de bespaartips.

Begrippenlijst studenten zorgverzekeringen

Wanneer je een studenten verzekering probeert af te sluiten zal je wellicht een aantal begrippen tegenkomen waar je nog nooit van gehoord hebt, Verzekeraars gebruiken namelijk veel vaktaal bij het uitleggen van hun polisvoorwaarden. Weet jij bijvoorbeeld wat een restitutiepolis of een no-claim regeling is? Wij hebben de belangrijkste begrippen verzameld en voorzien van een uitleg. Zo weet je precies wat voor verzekering je precies afsluit. Lees de begrippenlijst studenten zorgverzekeringen.

BIG-register

Het BIG-register onderdeel een uitvoeringsorgaan van het ministerie van Volksgezondheid en hierin staan alle zorgaanbieders die een bevoegdheid hebben opgenomen. Dit register is openbaar, zodat je zelf kan checken of een zorgaanbieder wel bevoegd is. Lees meer op onze pagina BIG-register.

Declareren zorgkosten

Wil je meer informatie over hoe en wanneer je, je zorgkosten kunt declareren bij een zorgverzekeraar? Dit verschilt namelijk per zorgpolis en per zorgverzekeraar. Kijk dan op de pagina declareren zorgkosten.

Extra diensten zorgverzekeraar

Wanneer je bijvoorbeeld naar de huisarts gaat wordt dit vergoed door de zorgverzekeraar. Naast het uitkeren van vergoedingen levert de zorgverzekeraar echter vaak nog meer diensten. Zo kan een zorgverzekeraar hulp bieden bij het vinden van behandelmethodes, een second opinion aanvragen of bemiddelen over een wachtlijst. Daarnaast hebben ook steeds meer zorgverzekeraars digitale diensten, zoals apps om je zorgzaken te regelen.
Meer informatie over de extra diensten een zorgverzekeraar.

Historie Nederlands Zorgstelsel

Er is in de loop der jaren veel veranderd in het Nederlandse zorgstelsel. Van het ontstaan van het ziekenfonds in 1846 tot het nieuwe zorgstelsel in zijn huidige vorm. Wij hebben een historisch overzicht gemaakt en die is te lezen op onze pagina veranderingen in het Nederlands zorgstelsel.

(Studenten) huisarts zoeken

Als je op kamers gaat in een anders stad dan waar je ouders wonen, dan zal je waarschijnlijk op zoek moeten gaan naar een andere huisarts. Wij leggen je uit waar je op moet letten bij die keuze. Daarnaast leggen we uit wat het verschil is tussen een reguliere huisarts en een studentenhuisarts. Tot slot hebben wij een aantal studentenhuisartsen in de grote studentensteden op een rij gezet. Lees meer op onze pagina huisarts zoeken.

Veelgestelde vragen over zorgverzekeringen

Wat zijn de voordelen van een naturapolis? Wat is het vrijwillig eigen risico? Bij het afsluiten van een verzekering komt veel kijken. Je moet rekening houden met wat je precies wilt laten verzekeren, onderzoeken wat precies alle verschillende polisvoorwaarden inhouden en welke verzekeraar een goede prijs- kwaliteitsverhouding heeft. Het kan daarom goed zijn dat je tegen een aantal vragen aanloopt. In de lijst met veelgestelde vragen vind je het antwoord op veel belangrijke vragen rondom studenten zorgverzekering. Bekijk nu de lijst met veelgestelde vragen over zorgverzekeringen.

Verschil eigen risico en eigen bijdrage

Wanneer je een zorgverzekering afsluit of je verzekeringspolis doorleest zul je de termen eigen risico en eigen bijdrage tegenkomen. Dit kan verwarring opleveren. Het eigen risico is het bedrag dat iedereen verplicht eerst zelf moet betalen voor zorg. De eigen bijdrage kan gelden op bepaalde vormen van zorg en verschillen in hoogte.
Lees verder over het verschil eigen risico en eigen bijdrage.

Tips voor het kiezen van een studenten zorgverzekering

Bij het kiezen van een nieuwe studenten zorgverzekering is het belangrijk dat je het onderscheid maakt tussen de basiszorgverzekering en de aanvullende zorgverzekering. De inhoud van het basispakket is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Bij deze verzekering is het dus vooral belangrijk dat je op de prijs let. Bij een aanvullende verzekering is het belangrijker dat je controleert wat het aanvullende pakket dekt. Zo heb jij waarschijnlijk weinig aan een vergoeding voor steunzolen en de griepprik, maar wil je wel vaccinaties en anticonceptie vergoed krijgen.

Zorgverzekering: feit of mythe?

Niet alle informatie over de zorgverzekering is gelijk helder en sommige zaken kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Welke informatie is feitelijk juist en welke informatie is eigenlijk een myhte?
Lees het op onze pagina zorgverzekering: feit of mythe?

Expertise

Gezicht linda  van Reenen - ZorgexpertWij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in verzekeringen en toegespitst op studenten. Linda van Reenen heeft de informatie op deze pagina gecontroleerd. Zij is specialist op het gebied van studenten verzekeringen.

Medisch advies

De informatie op onze website heeft als doel om studenten en jongeren zo uitgebreid mogelijk te informeren over verzekeringen. Wij zijn geen zorgverlener en mogen geen medisch advies geven. Heb je specifieke medische vragen? Leg deze dan voor aan een arts of een zorgverlener.

Keurmerk

We zijn gecertificeerd door:

Logo Erkend Vergelijker

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897