Print icon

Studenten zorgverzekering vergelijken?

Het is verstandig om verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Op deze pagina staan een aantal handige tips, die je kan helpen bij het vergelijken en bij het kiezen van de beste studenten zorgverzekering.

Ga naar onze top 5 zorgverzekeringen en sluit binnen 2 minuten studenten zorgverzekering af

Top 5 Studenten zorgverzekeringen

Vergelijk en vind de beste studenten zorgverzekering

Het vergelijken van zorgverzekeringen is niet leuk om te doen en kost tijd, maar het overstappen naar een zorgverzekering met studentenkorting kan je wel maandelijks vele euro’s besparen.

Wij vergelijken daarom sinds 2005 jaarlijks alle studenten zorgverzekeringen. Bij deze vergelijking kijken wij niet alleen naar de goedkoopste zorgverzekering, maar ook o.a. naar de polisvoorwaarden, de klantenservice en de extra diensten.

Infographic tips bij het vergelijken van zorgverzekeringen

infographic vergelijken van zorgverzekeringen

Kies de hoogte van je eigen risico

Het is bij iedere verzekeraar mogelijk om voor een vrijwillig eigen risico te kiezen. Dit bedrag komt dan bovenop het verplichte eigen risico van 385 euro in 2020.

Over het algemeen wordt de premie lager, naarmate het eigen risico dat je kiest hoger is. Het is verstandig om voordat je verschillende zorgverzekeringen gaat bekijken een keuze te maken over hoe hoog je wilt dat jouw eigen risico is. De hoogte van het eigen risico heeft namelijk invloed op de premie. Als je denkt dat je het komende jaar weinig kosten hebt voor zorg, dan kan je ervoor kiezen om een hoog eigen risico te nemen met een lage premie.

Is de zorgverzekeraar betrouwbaar?

Onderzoek voordat je een verzekeraar kiest of deze zorgverzekeraar een goed imago heeft.

Ervaringen van andere klanten
Een onderzoek naar het imago van een verzekeraar kan je bijvoorbeeld doen door op internet te zoeken naar ervaringen van anderen met deze verzekeraar. Dit kan bijvoorbeeld op forums of websites waarin dit onderwerp wordt besproken.

Check de polisvoorwaarden
Wanneer je studeert heb je over het algemeen niet veel geld te besteden en ben je waarschijnlijk op zoek naar een goedkope studenten zorgverzekering? Het is mogelijk dat de verzekeraar met de laagste premie ook weinig uitkeert wanneer je zorgkosten declareert of alleen onder strikte voorwaarden een vergoeding geeft. Het is daarom goed om polisvoorwaarden van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken om te kijken wat ze precies vergoeden en onder welke voorwaarden.

Tijdens het vergelijken van de zorgverzekeringen kan je het beste ook even controleren of de polisvoorwaarden en de verzekeringspremie vaststaan. In principe mag je maar één keer per jaar je verzekering aanpassen. Wanneer de verzekeraar echter de polisvoorwaarden in jouw nadeel verandert, mag je tussendoor van verzekeraar veranderen.

Tandartsverzekering of niet?

Maak je jaarlijks veel tandartskosten, dan is het verstandig om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

Je kan er ook voor kiezen om dit bedrag te besparen en geen aanvullende tandartsverzekering te nemen. Het risico hierbij is wel dat als je onverwachts tandartskosten moet maken, dit niet wordt vergoed door de zorgverzekering.

Kies voor een naturapolis of een restitutiepolis?

Het is verstandig om eerst goed na te denken over wat voor soort verzekeringspolis voor jou geschikt is en daarna pas studenten zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Als je namelijk een zorgverzekeraar met naturapolis en een zorgverzekeraar met restitutiepolis vergelijkt kunnen hier grote verschillen in zitten. De verschillen kunnen o.a. zitten in de hoogte van de maandelijkse premie, de keuze van de zorgverlener en de manier waarop je de rekening van de ontvangen zorg moet betalen.

Naturapolis

Bij een naturapolis is de premie vaak lager, omdat er afspraken zijn gemaakt tussen verzekeraar en zorgverlener. Het nadeel kan wel zijn dat je hogere kosten krijgt als je zorg afneemt bij een zorgverlener waar geen afspraak mee is gemaakt.

Restitutiepolis

Een restitutiepolis heeft vaak een iets hogere premie, maar heeft als voordeel dat je volledig vrij bent in welke zorgverlener je kiest.

Gecombineerde polis

Bij een gecombineerde polis hebben de verzekeraars met sommige zorgverleners afspraken gemaakt en met sommige zorgverleners niet. Je kan dus zelf kiezen welke zorgverlener je neemt, alleen bij sommige moet je de rekening voorschieten en bij andere wordt deze rechtstreeks naar de verzekeraar gestuurd.

Een aanvullend pakket kiezen of niet?

Meestal kan je naast het basispakket, kiezen voor een aanvullend pakket. Als je kiest om een aanvullende verzekering af te sluiten voor zaken die buiten het basispakket vallen is het verstandig om van te voren te bedenken welke vormen van zorg je nodig denkt te hebben.

De aanvullende pakketten bevatten vaak aanvullende vergoedingen voor anticonceptie, zorg in het buitenland, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen.